Možete kupiti bilo koji iPhone pod uslovom da je Jet Black

Parafrazirana čuvena rečenica Henrija Forda možda najbolje opisuje odnos kupaca nove generacije Appleovih telefona koji masovno traže uređaje u novoj boji, najčešće onaj sa 128 GB memorije.

jet-blackVrijeme nakon velike godišnje Appleove konferencije protiče u sabiranju utisaka. Novi iOS i macOS instalirani su na većini uređaja za koje je podrška predviđena, uočavaju se sitni propusti, a kompanija manjim ažuriranjima nastoji da koriguje sve kako bi iskustvo iOS-a 10 bilo perfektno.

Ažuriranjem na podverziju 10.0.1 ispravljen je problem prekidanja muzike koji se javljao kada bi se ušlo u dijalog boks prepiske neke komunikacione aplikacije, a vraćene su i postavke notifikacija, pa se ponovo razlikuje zvuk koji obavještava o dolasku poruke na chat aplikacijama, budući da su se i Viber i WhatsApp u verziji 10.0.0 oglašavali „tritone“ zvukom, tipičnim za iMessage servis. Ubrzo je uslijedilo i ažuriranje na iOS 10.0.2, koje je takođe donijelo nekoliko sitnih ispravki, dok je za macOS Sierra ponuđen viši nivo sigurnosti blokiranjem piratskih softvera.

Tražnja

Pored novog softvera gigant iz Kupertina polako već ispoiručuje i novi hardver, pa su bijele kutije sa oznakom iPhone 7 već otvorile stotine hiljada ljudi. Sudeći na osnovu izvještaja dobavljača novi iPhone prodaje se odlično, no analitičari, s druge strane, tvrde da iPhone 7 i iPhone 7 Plus ne nailaze na isti nivo tražnje kao što je bio slučaj sa njihovim prethodnicima. Nwesumnjivo će sve dileme po ovom pitanju oztkloniti zvanični podaci iz poslovnih izvještaja kompanije, ali dok se ova statistika ne pojavi izvještaj sajta DigiTimes otkriva da Apple pojačava porudžbine komponenti za „sedmicu“ i „sedmicu plus“.

Cijene

Cijene po kojima su ponuđeni ovi uređaji gotovo su nepromijenjene u odnosu na one koje su postojale prethodnih godina, a upravo je objavljen i podatak o fabričkoj cijeni, odnosno troš- kovima proizvodnje osnovnog modela. Analitička kompanija IHS Markit u izvještaju pokazuje da ukupna cijena proizvodnje iPhonea 7 sa 32GB memorije iznosi 224,8 dolara, što je za oko 18 odsto više nego što je bila cijena proizvodnje iPhone 6S modela. Iako su troškovi proizvodnje novih iPhone modela uvećani u odnosu na prethodnu generaciju, Apple je odlučio da zadrži istu cijenu kao kod prethodnog modela. iPhone 7 izgleda slično kao iPhone 6, koji je predstavljen prije dve godine, s tim što je Apple dodao nove funkcije – novi Home taster, novu kameru, novi ekran i procesor i vodootpornost.

Troškovi

IHS Markit takođe naglašava da Apple bolje upravlja troškovima proizvodnje u odnosu na na- čin na koji to radi Samsung, budući da južnokorejsku kompaniju proizvodnja Galaxy S7 modela košta 255,05 dolara, dok je cijena uređaja je veoma slična iPhone 7 modelu. Kada je riječ o većem broju nabavki, pretpostavka je da se ovo povećanje odnosi na rastuće interesovanje za Appleovim telefonima. Izvještaj sugeriše da je Apple povećao porudžbinu komponenti za četvrti kvartal ove godine za 20 do 30 procenata više nego što se očekivalo.  Ono što je zajedničko svim izvještajima jeste da iPhone 7 po prodaji ne prevazilazi iPhone 6, za sada. Sugeriše se da se očekuje da Apple isporuči od 80 od 84 miliona novih iPhone modela u drugoj polovini 2016. godine, ali će ovo i dalje biti manje od 85 do 90 miliona, koliko je isporučeno 2015. godine za iPhone 6s.

Optimizam

Nakon što se internet kuloarima, a potom i tehnološkim portalima proširila vijest o zapaljivim baterijama Samsungovog uređaja Note 7 mnogi su zaključili kako će ovo ići u prilog Appleu, koji će zahvaljujući migraciji „tradicionalnih“ kupaca južnokorejskih proizvoda prodati još više novih iPhone 7 modela. Ipak, nijesu svi toliko optimistični, zbog čega jedan od najbolje upućenih analitičatra u dešavanja u Appleu Ming-Či Kuo upozorava da nema mjesta pretjeranom optimizmu.

U najnovijem izvještaju koji je čuveni analitičar poslao investitorima kompamnije KGI Securities predviđa se tek 70 dp 75 miliona prodatih iPhone 7 uređaja u ovoj godini, što je manje u odnosu na prethodnu, kada je na trži- šte lansiran iPhone 6s. Kuo upozorava da su prodajne brojke naduvane kroz promocije koje prave telekomunikacioni operateri, kao i kako one nijesu odraz povećane tražnje na tržištu. S druge strane, povećan broj zemalja u kojima se iPhone 7 već sada prodaje doveo je do toga da su skladišta ispražnjena. Primjera radi iPhone 6s se u startu prodavao na tržištima 12 zemalja, dok je startni broj zemalja za iPhone 7 iznosio čak 28.

Izbor

Ming-Či Kuo je, shodno očekivanjima, potvrdio da je nova Jet Black nijansa najpopularnija, kao i da je odabrana u 30 do 35 odsto globalnih prednarudž- bi, a samo u Kini do čak 50 odsto. Model sa 128 gigabajta memorije za skladištenje najviše je na meti kupaca. Ipak, tražnja je jedno, a dostupnost drugo, pa je iPhone 7 u Jet Black boji postalo prilično teško pronaći s obzirom na veoma komplikovan način proizvodnje koji je neophodan da bi se dobio tako visoki sjaj.

Ažuriranja

Dok „sedmice“ polako dolaze u ruke kupaca, baš kao i novi iOS 10 pojavili su se i prvi, sitni, softverski problemi, a gigant iz Kupertina je ovoga puta bio izuzetno brz i do sada reagovao ček dva puta. Ovih dana upravo je postao dostupan firmware pod oznakom iOS 10.0.2, koji se preporučuje svima koji su upravo počeli da koriste „desetku“, dok se onima koji uživaju u čarima jailbreakovane „devetke“ savjetuje da pričekaju, jer još uvijek nije poznato kada će ta mogućnost postojati i kod aktuelne verzije. Ažuriranje na 10.0.2 ispravlja greške koje su mogle prouzrokovati da se aplikacija photos neočekivano ugasi, kao i probleme prilikom kori- šćenja ekstenzija za neke aplikacije, te probleme sa kontroloma zvuka na slušalicama. Nakon „sedmica“ i novi MacBookovi su spremni za predstavljanje, a kako navodi MacRumors, upućeni izvori tvrde da se Apple aktivno priprema za osvježavanje MacBook linije laptopova. Novi modeli MacBook Pro uređaja bi stoga trebalo da budu predstavljeni već krajem oktobra.

Novi MacBook

Verzija operativnog sistema macOS 10.12.1 već je u završnoj fazi razvoja i objavljivanje se očekuje u narednih nekoliko dana. Riječ je o verziji macOS platforme koja treba da uvede nove hardverske funkcije koje očekujemo da vidimo u novim MacBook Pro laptopovima kao što su Touch ID i OLED panel. Druge glasine ukazuju i na nove MacBook Air modele sa USB-C portovima, kao i Macbook Pro modele dijagonale 15 inča i veće sa Polaris grafikama.3 Prema tvrdnjama dobro upućenih izvora registrovani developeri će uskoro dobiti još jednu beta verziju macOS 10.12.1, kako bi što prije ažuriranje bilo zavr- šeno i kako bi moglo da se učita u hardver koji dobavljači već proizvode.

Kao i uvijek, u slučaju da se bagovi budu pojavili u posljednjem trenutku, navedeni rokovi će biti pomjereni, no to se ipak ne očekuje, tako da bi se novi MacBook Pro modeli mogli na tržištu pojaviti najkasmnije u drugoj polovini pltobra. Činjenica je da Apple već du- že vrijeme nije izbacio potpuno novi MacBook Pro, a novi model bi trebalo da donese mnoštvo noviteta, pa i nestrpljenje kupaca čini svoje. Osim ovoga, poručuje se da Apple radi sa komapnijom LG- na eksternom 5K displeju, najverovatnije u cilju popunjavanja praznine koju je stvorilo ukidanje Thunderbolt Display. Kada su u pitanju Mac Pro i Mac Mini uređaji, još uvijek nema informacija kada bismo mogli da vidimo njihove nove verzije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s