iOS 10: Način otključavanja ipak moguće podešavati

Verzija operativnog sistema iOS 10 upravo je lansirana, a kompanija Apple poznata je po tome da, bez obzira da li je riječ o predstavljanju novog hardvera i softvera, nikada ne otkrije baš sve, zahvaljujući čemu mnogi noviteti i to uvijek oni koji oduševe korisnike ostaju da budu otkriveni prilikom korišćenja.

ios-10S obzirom na to da je broj korisnika iOS uređaja danas veći nego ikad nije iznenađujuće što je prvog dana dostupnosti desete verzije širem krugu korisnika interesovanje bilo toliko da download skoro da i nije bio moguć iz prvog puta. Ipak, nakon što smo preuzeli “desetku” i juče vas informisali o najažnijim promjenama, razgledanjem promjena nailazili smo na sitnice unutar Settings menija koje će, nesumnjivo, mnogima biti od koristi. Najuočljivija promjena svakako je uvođenje opcije otključavanja uređaja preko Home tastera.

Apple od uvođenja fingerprint senzora intenzivno radi na pove- ćanju bezbjednosti, zbog čega djeluje kao da insistira da se otisak prsta koristi češće kao znak prepoznavanja identiteta korisnika umjesto lozinke. Ovo, u suštini, i jeste namjera, ali u Kupertinu su ipak odlu- čili da budu malo fleksibilniji. Za ovo je i dalje neophodno korišćenje Touch ID senzora, ali bez suvišnih pokreta, a iOS omogućava tri režima u kojima, u zavisnosti od brzine, možete da izvedete ovu promjenu, kao što se vidi na screenshotu. Svakako, iako je iOS 10 stigao na uređaje od iPhonea 5 i novije, podešavanje je moguće samo na modelima 5S, na kojem je senzor i debitovao, kao i kasnijim. Drugim riječima, Apple nas je ipak naveo da se okrenemo prepoznavanjem otiska.

Bedtime opcija

Velika promjena unutar Clock aplikacije u verziji iOS 10 je opcija Bedtime, koja je osmišljena da podsjeti korisnika kada da ode na spavanje i kada da se probudi. Clock će vam postaviti pitanje u koje vrijeme želite da se probudite i kojim danima, kao i koliko sati želite da spavate. Na ovaj način iOS uređaj će vas obavještavati o vremenu kada je najbolje otići na spavanje, kako bi vam san bio redovan i zdraviji.

Snalaženje na parkingu Aplikacija Apple Maps sada pamti gdje je korisnik parkirao automobil, tako da vi- še nije potrebno gubiti vrijeme na velikim parkinzima i garažama. Uz pomoću iOS-a 10 sve se odvija automatski. Kada parkirate automobil, iPhone će pokazati obavještenje na kojem piše da je obilježena relevantna lokacija. U tom slučaju lokaciju imate sačuvanu i kada se vraćate ta informacija će pomoći da što brže dođete do automobila. Postoji opcija i da se doda fotografija mjesta parkiranja.

Pomoć tokom vožnje

Tokom vožnje moguće je koristiti poboljšane iOS 10 alatke za mapiranje uz pomoć kojih korisnik dobija informacije o saobraćaju. Moguće je zumirati i provjeriti da li ima gužvi i zastoja. Pritiskom na route summary na dnu displeja moguće je pretraživati restorane i benzinske pumpe u blizini.

Brisanje pjesama

Na smartfonima koji su u upotrebi generalno nikad nema previše slobodnog prostora, no sada postoji nova mogućnost unutar iOS 10 verzije koja može pomoći onima koji imaju veliki broj pjesama u uređaju. Sve što je potrebno je otići u Settings, a potom u Music, nakon čega ćete vidjeti novu Optimize Storage opciju. Ukoliko vam je uključen iCloud Music Library, potrebno je uključiti Optimize Storage i iOS 10 će obrisati kopije pjesama sa iPhonea koje korisnik nije slušao neko vrijeme.

Podešavanje flashlighta

Svijetlo na iPhoneu, koje često koristimo kao baterijsku lampu, može da bude korisno, no ne mora uvijek da bude istog intenziteta. U verziji iOS 10, ukoliko uključite Control Center i zatim pritisnete i držite ikonicu lampe, primjetićete meni u kojem je moguće izabrati jačinu svijetla. Ponuđene su tri opcije i to slaba, srednja i jaka. Ni ova funkcija nije dostupna na telefonima bez 3D Toucha, odnosno na iPhoneu 5, koji je jedini bez nje kompatibilan sa “desetkom”

Home opcija opravljanja Relativno mali broj korisnika upotrebljava HomeKit kako bi upravljali “pametnim domom”, no u Appleu su prilično uporni u namjeri da promijene navike korisnika. Verzija iOS 10 donosi novu aplikaciju zvanu Home, koja je zamišljena kao jednostavan način za upravljanje raznim HomeKit uređajima i podešavanjima. Sada je moguće grupisati podešavanja za više uređaja, tako da svi uređaji u korisnikovom domu mogu da znaju šta da rade nakon njegovog buđenja, povratka sa posla ili odlaska na spavanje.

Veliki broj preuzimanja

Uprkos manjih problema prilikom OTA ažuriranja, preuzimanje “desetke” odvija se brže i od iOS 9 platforme koja je lansirana u ovo vrijeme prošle godine. Prema navodima koje je objavio Mixpanel uz pomoć grafikona jasno se vidi da je usvajanje iOS 10 platforme u porastu, a za prva 24 sata od objave instaliran je na 14,5 odsto svih ure- đaja sa iOS operativnim sistemom.

Poređenja radi, iOS 9 bio je za isto vrijeme instaliran na 12 odsto svih uređaja. Usvajanje na iPhone telefonima je prilično brzo zbog toga što ne postoje prepreke za ažuriranje. Posljednji put kada su rašene provjere ove godine, iOS 9 operativni sistem nalazio se na 84 odsto svih urešaja. Do sada je verzija iOS 7 imala najbrže usvajanje, no, po svemu sudeći, iOS 10 bi je mogao prestići.

Messages App Store

Aplikacije koje su kreirane za verziju iOS 10 počele su već prvog dana da se pojavljuju u App Storeu, budući da je developerima beta verzija omogućila da steknu uvid u karakteristike, a mogućnost integrisanja Siri glasovnog asistenta bila je povod više da se odmah prione na posao. Primjer aplikacije koja će biti dostupna na Messages App Storeu je Rock-PaperScissors, a riječ je o aplikaciji u kojoj dvoje ljudi mogu da igraju istoimenu igru u Messages aplikaciji. Još jedna aplikacija koja će biti dostupna u Messages App Storeu je Snappy Browser, koji omogućava brzo slanje linkova i citata u Messages aplikaciji.

Messages App Store je poseban App Store koji će biti moguće naći u Messages aplikaciji na uređaju koji ima iOS 10. Pomoću ovog App Storea, korisnici iOS 10 platforme imaće mogućnost da instaliraju veliki broj stickera i aplikacija kako bi poboljšali iskustvo korišćenja Messages aplikacije. Stickeri će se moći koristiti kao emodžiji, ali mogu biti i animirani i postavljeni na fotografije, odnosno kao balončići sa tekstom iz stripova. Aplikacije će omogu- ćavati opcije kao što su vremenska prognoza i igre poput pomenutih.

“Desetka” će pružati ogroman broj novih opcija za developere, a kroz Messages mnoge aplikacije će moći da koriste nove funkcije već postojećih aplikacija, kao što je Maps. Još više aplikacija unutar ovog servisa očekuje se naredne sedmice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s