Razvoj decenijske verzije počeo u Izraelu

Deset godina postojanja iPhone brenda biće obilježeno uređajem koji ima potpuno drugačiji izgled i funkcionalnost u odnosu na ono što Apple predstavlja već tri godine zaredom.

appleSve što je Apple predstavio od jeseni 2014. do danas, iako uz mnoštvo revolucionarnih i na drugim uređajima neviđenih pojedinosti, na ukupnom planu poslije toliko vremena počinje da liči na prilično sporo uvođenje inovacija i ponavljanje već viđenog. Identično kućište modela iPhonea 6, 6s i 7, odnosno njihovih Plus verzija čini da korisnici, čak i oni koji svake godine kupuju novi uređaj, s nestrpljenjem čekaju nešto novo. To bi svakako moglo uslijediti, budući da Apple ovoga puta na drugačiji način pristupa cijeloj stvari, a interesantan podatak je da je veliko interesovanje za Jet Black boju “sedmica” pokazalo šta su zapravo preferencije korisnika.

Verzije iPhone 7 i 7 Plus tek su predstavljene proš- log mjeseca, a kompanija već radi na pripremi novog i, prema svim očekivanjima, revolucionarnog modela kojim planira da obilježi desetogodišnjicu postojanja uređaja koji je u potpunosti promijenio na- čin na koji danas komuniciramo, pojavivši se kao prvi smartfon u pravom smislu. Da je Tel Aviv lokacija D na kojem priča o iPhoneu 8 počinje prvi je od neimenovanog Appleovog zaposlenog došao Business Insider. Plan kompanije je da na jesen 2017. predstavi uređaj koji, iako bi prema sadašnjem redosljedu bilo očekivano, ipak neće nositi oznaku 7S, već iPhone 8, uz, u tom slučaju očekivani i 8 Plus.

Dizajn

Prema sada poznatim informacijama postojeći dizajn uređaja otići će u istoriju, što nakon tri godine ponavljanja gotovo identičnog kućišta većina jedva čeka. Neke od glasina potvrdio je i jedan od najbolje upućenih izvora u Appleov proizvodni proces, analitičar Ming-Či Kuo, koji ovoga puta najavljuje da će odavno prisutno aluminijumsko kućište na modelu iPhone 8 zamijeniti ono koje će imati staklenu površinu i sa prednje i sa zadnje strane. Razlog više za ovo je popularnost nove Jet Black boje, budući da bi na ovaj način Apple znatno lakše postigao efekat visokog sjaja uz znatno manju opasnost od grebanja i oštećenja.

Razvoj

Izvor Buisiness Insidera navodi da je u distriktu Herzlija u blizini izraelske prijestonice počela prva faza kreiranja modela iPhone 8 vezana za istra- živanje i razvoj. Tim angažovan na ovom projektu ima 800 članova, koji imaju iskustvo u high-tech segmentu startapova i preduzetništvu. Prema riječima izvršnog direktora Tima Kuka Herzlija zona u gradu Haifi čini drugi najve- ći Appleov centar za istra- živanje i razvoj u svijetu. Prvi istraživački centar u Izraelu Apple je otvorio 2012.godine, a od tada se u njemu projektuju ključna idejna rješenja svih iPhone modela. Pored Izraela, Apple osim u Kupertinu u Kaliforniji takođe ima neke razvojne centre vezane za softver u Ostinu, Vankuveru, Francuskoj i Njemačkoj.

OLED ekran

O modelu čijim predstavljanjem će biti obilježena decenija iPhone brenda glasine kruže još od proljeća, tako da su već sada mnogi uvjereni da će i Apple početi da koristi OLED tehnologiju na ekranima. Ove informacije upravo je prenio i Bloomberg, navodeći da je, prema njihovim izvorima, Apple duboko zašao u pregovore sa kompanijom Sharp upravo na temu izrade organskih LED ekrana. Svaki potencijalni dogovor zavisiće upravo od Sharpovih kapaciteta da proizvede dovoljan broj sklopova ekrana. Apple, kao i do sada, planira da obezbijedi kapacitete nekoliko različitih proizvođača dijelova kako bi minimizirali pritisak na samo jednom. Navodi se i da Sharp ima naklonost Applea, zahvaljujući čemu planiraju da ulože više od 560 miliona dolara u razvoj novih fabrika OLED ekrana u gradovima Osaka i Mie, a zamisao je da proizvodnja počne sredinom 2018. godine.

NVIDIA

Kada je riječ o nabavci drugih komponenti poznato je da je Apple posljednjih nekoliko godina kupovao isključivo AMD. Iako se grafika možda i ne može smatrati glavnim područjem na koje se Apple fokusira, podrška za interfejs softvera za programiranje aplikacija, OpenGL na posljednjoj verziji macOS ne udaljava se od 4.1 verzije. Ipak, diskretne grafičke kartice uključene su u nekoliko MacBook Pro i iMac uređaja, kao i u sve ostale Mac Pro uređaje, a sada kruže glasine da bi Apple mogao da obnovi partnerstvo s kompanijom Nvidia. Na osnovu ovih saznanja Bloomberg je izvijestio da je u Nvidiji uočen pove- ćan broj ponuda za pozao, u čijem opisu se navodi “pomaganje proizvodnji naredih revolucionarnih Appleovih proizvoda”, uz napomenu da bi ta uloga zahtijevala “rad u partnerstvu s Appleom”, kao i pisanje računarskog koda koji će “definisati i oblikovati budućnost“ Macovog grafičkog softvera.

Grafika

Ponuđeni su i poslovi vezani za Macov driver tim. Ono što je svakako poznato u ovom segmentu je da Nvidia ne kreira upravljačke programe i softvere za platformu koju wne namjerava da proda, što nas još više upućuje da je riječ o obnavljanju partnerstva sa gigantom iz Kupertina. U izvještaju se takođe navodi da će povratak saradnji sa Appleom za Nvidiju, koja je tokom posljednjih kvartala gubila dio tržišnog udjela na račun AMD-a, u krajnjem slučaju vratiti ovog proizvođača na poziciju iz vremena prije nego što je kompanija sa logom jabuke promijenila partnera u ovoj oblasti. Nvidia i dalje prednjači na tržištu desktop hardvera sa oko 75 odst tržišnog udjela. Izgledalo je da bi ovaj trend moglo da preokrene AMD-ovo objavljivanje Polarisa po- četkom ove godine, me- đutim, u tom segmentu ostali su cjenovno manje konkurentni. Poređenja radi, zalihe GTX 1060 su dodatno pro- širene i još dostupnije, pa je na osnovu toga veća vjerovatnoća da će biti u ciljanom rangu cijene od 200 do 250 dolara. Obje kompanije i dalje odlično posluju, pri čemu je Nvidia svakako u prednosti.

PC tržište

Nvidijine isporuke Appleu mogle bi postati veoma značajne ukoliko se uzme u obzir da je Apple četvrti od ukupno pet vodećih imena na globalnom PC tržištu. Nakon što je Apple kreirao duple grafičke kartice na svojim Mac Pro računarima, to je bio znak da će kompanija nastojati da unaprijedi grafiku na svim budu- ćim računarima, čime bi ujedno i u većoj mjeri podržala dolazeće grafičke standarde. Ranije je Nvidijin CUDA bio poželjan izbor za aplikacije radnih stanica u poređenju sa onim što je nudio OpenCL, međutim, u Appleu tvrde da su trenutno više fokusirani na radne stanice, budući da Mac uređaji nijesu uobičajeno prihvaćeni kao gejming uređaji. Svakako, nije mali broj Mac korisnika koji bi željeli da imaju moćnije grafičke kartice. Intelovi HD grafički čipovi su se sistemski poboljšavali iz godine u godinu, no još uvijek zaostaju za onim što nude AMD i Nvidia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s