“Desetka” donosi najveće promjene do sada

Kompanija Apple lansirala je juče novu verziju mobilne platforme iOS 10 koja je dostupna za modele novije generacije, počevši od iPhone 5, iPada MIni, iPada 2 i šeste generacije iPoda Touch.

desetkaAžuriranje na iOS 10 je za sve kompatibilne uređaje dostupno preko iTunes aplikacije ili unutar Settings menija brajući General – Software Update. Kao i kada je riječ o svim većim ažuriranjima za preuzimanje je potrebno nekoliko minuta. Sinoć je, međutim, zbog velike tražnje, bilo nemoguće preuzeti update iz prvog puta za većinu uređaja.

U Appleu navode da je riječ o najvećem ažuriranju za iOS uređaje do sada, a ono donosi značajne izmjene za Messages, Siri, Photos, Maps, Apple Music, Apple Pay i iOS korisnički interfejs. “Desetka” je donijela redizajnirani Lock Screen sa 3D Touch obavještenjima, boljim pristupom kameri i widgets ekranom.

Unaprijeđeni Control Center takođe omogućava podršku za 3D Touch s novim kontrolama za Apple Music i HomeKit uređaje, dok nova opcija Raise to Wake “budi” iPhone bez zaobilaženja obavještenjima, no dostupna je samo na iPhone 6s i novijim uređajima. Ukratko, aplikacija Messages u potpunosti je nadograđena novim funkcijama koje uključuju pozadinske animacije, bubble efekte, rich linkove i Digital Touch, a dodati su i posebni Messages App Store, koji znatno proširuju mogućnosti aplikacije. Photos aplikacija sada ima impresivne mogućnosti prepoznavanja lica i objekata.

Novi Siri SDK omogućava developerima kreiranje podrške za Siri unutar aplikacijama. Posebna Home aplikacija omogućava korisnicima centralno mjesto za kontrolu HomeKit uređaja. Maps i Apple Music imaju pregledniji interfejs, dok je aplikaciji Maps dodata mogućnost integracije drugih aplikacija za širu upotrebu. Iako bi već nabrojano činilo prilično dug spisak promjena, riječ je o samo dijelu onoga što iOS 10 donosi…

Brisanje fabričkih aplikacija

Mnogi korisnici poželjeli su makar jednom da uklone neku od aplikacija koju je kreirao Apple, no to nije bilo moguće. Ipak, iOS 10 konačno dozvoljava njihovo brisanje. Proces brisanja je identičan kao i kod “običnih” aplikacija. Dovoljno je pritisnuti i držati ikonicu aplikacije, a u gornjem lijevom uglu će se pojaviti znak x, koji treba pritisnuti. Neke od aplikacija koje sada možete obrisati su Stocks, Maps, Podcasts i Contacts. Ukoliko poželite da ih vratite, uvijek ih možete reinstalirati putem iTunesa. Neke aplikacije, poput Messages, Health, Safari i Clock, i dalje nije moguće obrisati.

Siri stigla i u druge aplikacije

Ažuriranje na “desetku” daje glasovnom asistentu Siri novu funkcionalnost. Ona je sada dostupna developerima, pa je sada moguće koristiti i sa aplikacijama koje nijesu fabrički kodirane. Developerima će trebati vremena da integrišu Siri u aplikacije, ali neke je već podržavaju, poput LinkedIn, Slack i Lyft. U budućnosti očekujemo da će Siri biti od pomoći i za pretrage slika ili fitnes statistika.

Raise to Wake način obavještenja

Ukoliko budete željeli da vidite obavještenja bez pritiskanja tastera, možete koristiti novu Raise to Wake mogućnost. Potrebno je podignuti uređaj i lock screen će se sam uključiti. Ovo je samo moguće na novijim modelima iPhonea, odnosno iPhone 6s, iPhone 6s Plus i iPhone SE, a opciju je moguće isključiti odlaskom na Display & Brightness u Settings meniju.

Pametna pre- traga u Photos aplikaciji U Appleu ističu da su kroz iOS 10 implementirali nove pametne procese za upravljanje fotografijama, zahvaljujući čemu Photos aplikacija može jednostavnije i brže da pravi pretragu, bilo da su datum, lokacija ili određena osoba u pitanju. Pretražujte zalazak sunca, plažu ili oblake i isprobajte novu pametnu pretragu. Takođe, Photos aplikacija je sada dovoljno pametna da sama složi seriju fotografija na osnovu datuma i vremena.

Opcija copy & paste sa drugog uređaja Povezivanjem platformi iOS 10 i macOS Sierra Apple je omogućio novu opciju zvanu universal clipboard, koja radi baš onako kako i zvuči. Moguće je kopirati nešto sa vašeg Mac računara na iPhone i suprotno, dok god oba uređaja koriste isti Apple ID. Sve funkcioniše jednostavno i brzo, pa nema dodatne meni opcije.

Veća kontrola unutar iMessages aplikacije

Aplikacija za razmjenu poruka izmijenjena je po uzoru na WhatsApp i Snapchat aplikacije, pa sada sadrži veliki broj novih funkcija, poput crtanja, GIF-ova i naljepnica. Pritisnite na ikonicu sa srcem kako biste poslali crteže, video snimke i animacije. Prilikom pisanja nove poruke, zadržite plavu send strelicu, kako biste vidjeli nove opcije slanja poruka. Takođe, uz iOS 10 možete uključivati ili isključivati ova obavještenja u zavisnosti od konverzacije. Pritisnite ikonicu koja se nalazi na vrhu bilo koje konverzacije i vidjećete novi Send Read Receipts taster kojeg je moguće isključiti ili uključiti.

Više od 100 novih emodžija

Verzija iOS 10 donijela je vi- še od 100 novih emoji smibola, no kako je između njenog preuzimanja i pisanja ovog teksta prošlo prilično malo vremena, nijesmo ih uspjeli sve pronaći, budući da su sakriveni po kategorijama, no to ćemo učiniti u sjutrašnjem broju. Za sada, shodno najavi na konferenciji znamo da veliki broj novih emodžija donose muške ili ženske varijante već postojećih, dok su mnogi stari redizajnirani.

Bolja organizacija obavještenja

Lansiranjem verzije iOS 10 kompanija iz Kupertina drastično je izmijenila sistem notifikacija, naročito ukoliko ne želite da otvorite aplikaciju kojoj pripadaju. Primjera radi, sada više nije potrebno ulaziti u Messages aplikaciju da bi se vidjela punu konverzacija, već je to moguće uraditi u obavještenjima. U zavisnosti od aplikacije obavještenja se razlikuju, no moguće ih je vidjeti ukoliko pritisnete alert, odnosno pomjerite prst ulijevo i kliknete na View ako imate uređaj bez 3D Toucha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s