Idealno vrijeme za kupovinu dolara

Pojam stabilne valute već odavno ne postoji u praksi kada je riječ o parovima kojima se najviše trguje, a ova godina idealna je za zaradu na promjeni kursa, jer su signali centralnih banaka jasniji nego ikad.

Dnevne novineInteresovanje učesnika na tržištu kapitala za zaradu na razmjeni valuta od početka vijeka neprestano raste, a ova godina jedna je od onih gdje se već u prvim mjesecima značajna zarada mogla ostvariti na valutnom paru euro-američki dolar.

Valutno tržište bilježi rekordan nivo aktivnosti, rast dolara zaustavljen je nakon blagog skoka cijene nafte, pa je dolar od sredine protekle sedmice izgubio oko sedam odsto vrijednosti, da bi juče ponovo nastavio da raste. Kurs švajcarskog franka, koji je tokom prve polovine aprila porastao 2,5 odsto, a potom nastavio da klizi do početka maja, ponovo je u porastu, a budući da nagli rast ili pad traju po nekoliko dana, valutni par euro-franak idealan je za kratkoročna ulaganja.

Da pojam stabilne valute više ne postoji najbolje pokazuju grafikoni promjene vrijednosti kursa vodećih svjetskih valuta međusobno, iz kojih se vidi da se za nekoliko mjeseci danas odnosi vrijednosti promijene u većoj mjeri nego što je tokom prošlog vijeka to bio slučaj za nekoliko godina.

Odgovor na pitanje šta je novo u valutnim odnosima u odnosu na, na primjer, posljednju četvrtinu prošlog vijeka je jednostavan – euro.

Zastupljenost jedinstvene evropske valute u monetarnim kretanjima, rast značaja Evropske unije kao privrednog subjekta, kao i heterogenost sastava eurozone koja uslovljava da se neprestano provjerenje u euro mijenja nakon svakog izvještaja o privrednim kretanjima uticali su na značajno povećanje tržišne dinamike.

Dodatne pritiske stvorili su programi vodećih centralnih banaka, ali i sve fleksibilnije vođenje monetarne politike u vodećim ekonomijama.

Američki dolar je tokom posljednjih sedam godina, nekoliko puta rastao i jačao mijenjajući vrijednost za 20 odsto, a u posljednjoj fazi naglog rasta u odnosu na euro rastao je čak 25 odsto.

Kurs švajcarskog franka je od izbijanja globalne krize do danas u odnosu na euro porastao 60 odsto, uz nekoliko faza naglog jačanja preko noći, dok je naglo jačanje u januaru od 20 odsto predstavljalo jednu od najvećih jednodnevnih promjena kursa neke od vodećih svjetskih valuta koja je ikada registroavna.

Valuta koju mnogi koriste za ostvarivanje značajne zarade, budući da su signali sa tog tržišta veoma precizni je japanski jen, koji je četiri godine nakon izbijanja krize koja je dominantno pogodila zapadne ekonomije u odnosu na euro uvećao vrijednost čak 80 odsto, da bi nakon pogoršanja situacije u nacionalnoj ekonomiji počeo naglo da slabi.

Za dvije godine primjene specifičnog programa ekonomskih reformi poznatog kao abenomija jen je izgubio 58 vrijednosti u odnosu na euro.

Posebno interesovanje u ovoj godini javilo se za rusku rublju koja je usljed porasta tenzija između Ruske Federacije i zapadnih zemalja, podstaknute ukrajinskom krizom, sredinom prošle godine u odnosu na euro oslabila čak 70 odsto, da bi nakon intervencije Centralne banke Rusije naglo porasla 50 odsto za nekoliko mjeseci.

Centralne banke vodećih, ali i velikih ekonomija u razvoju su nakon duboke recesije i poremećaja na finansijskim tržištima sprovodile su radikalne poteze kojima su nastojale da pomognu stabilizaciji ekonomske situacije na svojim tržištima, a od početka ove godine pridružila im se i Evropska centralna banka, koja je dugo oklijevala da počne primjenu programa monetarnih stimulansa.

Američke Federalne rezerve prekinule su ovakav program prošle godine, a nakon signala da vodeća svjetska ekonomija pokazuje oporavak pojavile su se naznake ta će njihova centralna finansijska institucija povećati referentnu kamatnu stopu, što ujedno i uslovljava rast zelene valute.

Dolar bi se do početka juna još nekoliko puta mogao suočiti sa višednevnim trendom pada poput prošlosedmičnog, zbog čega je ovaj mjesec idealan za njegovu kupovinu, a zatim prodaju već u završnici ljeta, odnosno neposredno nakon odlučujućeg sastanka Feda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s