Euroskepticizam gdje mu se malo ko nada

Približavanje dana održavanja izbora za Evropski parlament zakazanih za 25. maj čini da dokazi o rastućem euroskepticizmu u samim državama članicama postanu sve vidljiviji, a napori za njihovo uklanjanje sve veći.

finska euroSada kada je nemoguće zataškati problem rastućeg nepovjerenja u evropske institucije, zvaničnici u Briselu trude se da ideju evropskog državljanstva do završetka kampanje promovišu kao posljednje utočište nekih davno zaboravljenih ideala.

Već više od godinu dana građanima Evropske unije ukazuje se na značaj evropskog državljanstva, a euroskepticizam pojavljuje se tamo gdje bi samo neoliko godina ranije mogao biti najmanje očekivan.

Zemlja u kojoj bi se, uzevši u obzir životni standard i stepen demokratije, desničarske ideje koje pobuđuju euroskepticizam možda mogle najmanje očekivati je Finska, međutim, strahuje se da bi takvu politiku moglo podržati oko 20 odsto finskih birača.

Kontinuirano pružanje pomoći ugroženim ekonomijama Grčke, Španije i Portugala nastavlja da izaziva revolt kod dijela građana Finske i podstiče desničarske pokrete i partije da vrše pritisak na vladu kako bi se konkretna finansijska davanja zamijenila garancijana.

Takođe, transatlantski trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama u mnogo većoj mjeri podržavaju konzervativci, ukazujući na njegov značaj objašnjenjem da je to jedini način da se izbori sa jačanjem kineske ekonomije i potpunim preplavljivanjem tržišta njihovim proizvodima.

Velika Britanija već neko vrijeme nije usamljena u favorizovanju Vašingtona u odnosu na Brisel, iako se, u susret izborima, ova pojava u Finskoj želi na sve moguće načine sakriti.

Izlaznost na prošle evropske parlamentarne izbore u Finskoj iznosila je 40,3 odsto, svega 0,3 odsto manje nego u, po pitanju podrške evropskoj ideji, jako polarizovanoj Francuskoj.

No, ove godine se ne strahuje toliko od nezainteresovanosti građana, koliko od zainteresovanosti onih na koje su se negativna dešavanja u finskoj ekonomiji najviše odrazila.

Rast finske ekonomije je usporen, a prošlog četvrtka objavljen je podatak da je u prvom kvartalu ove godine iznosio 0,4 odsto, odnosno u martu ove godine rast je bio za dva odsto manji u odnosu na mart 2013. godine.

Ključne slabosti locirane su u tehnološkoj industriji – Nokia, prva finska kompanija koja je dobila multinacionalni karakter odavno je prestala da bude najvrednija kompanija u državi, a sa liste globalnih vodećih izbrisana je još pretprošle godine.

Slično je i sa drugim kompanijama u tom sektoru koje u naletima jeftinih kineskih proizvoda u sve većoj mjeri gube kupce. Dodatni problem koji zabrinjava Finsku je pad posjete ruskih turista, kojih je već ovog proljeća bilo skoro 15 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Razlog je pad platežne moći ruskih državljana, djelimično uslovljen i slabljenjem kursa rublje. Takođe, finski izvoz u Rusiju manji je za šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Rusija, prvi susjed Finske sa kojom dijeli 1.340 km kopnene granice jedan je od njenih ključnih spoljnotrgovinskih partnera, zbog čega svako pogoršavanje stanja, kao i prijetnja sankcijama zapadnih zemalja negativno utiče na njihove odnose.

Otvaranje pitanja učlanjenja u NATO kojem su se građani Finske usprotivili 2005. godine, a koje je od početka ove godine ponovo aktuelizovano dodatno podiže tenzije.

Podrška učlanjenju raste naročito od eskalacije nemira u Ukrajini, a ona je istovremeno i dokaz pada povjerenja Finaca u zajedničku evropsku vanjsku i bezbjednosnu politiku.

Sa druge strane, rusko tržište je i dalje ključno za finski izvoz, naročito uzevši u obzir da do pada kupovne moći dolazi i usljed slabljenja švedske i norveške nacionalne valute koje na taj način podstiču izvoz.

Sa stopom nezaposlenosti od 9,5 odsto tenzije dodatno rastu, a rezovi u javnoj potrošnji u iznosu od 400 miliona eura dodatni su povod da se na evropske institucije gleda neprijateljski.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s