Zašto Apple ne dopušta trgovanje bitcoinom na iOS-u?

Odluka kompanije Apple da blokira aplikacije za trgovanje bitcoinom na mobilnim uređajima izazvala je negodovanje korisnika, no postoje razlozi zbog kojih ipak ne treba odustati od svog iPhonea, budući da su nove mogućnosti tek u pripremi, a trikovi za brzo snalaženje uvijek izvodljivi

Uređaje iPhone i iPad posjeduje oko 100 miliona korisnika širom svijeta i zajedno čine najbrže rastuću industriju mobilnog plaćanja čija vrijednost je tokom posljednje tri godine procijenjena na 90 milijardi dolara.

mzl.bpcevawv.175x175-75Sa ovim brojem korisnika Apple raspolaže mogućnošću da drugom subjektu donese korist ili štetu, u zavisnosti od želje da nešto odobri ili uskrati svojim korisnicima.

Kada je 6. februara Apple odlučio da na iOS uređajima onemogući rad Blockchain aplikacije pomoću koje se odvija trgovanje bitcoinom, za ovu kriptovalutu to je predstavljalo veliki udarac.

Razočarenja i gubici

Brojnim vlasnicima Appleovih mobilnih uređaja i istovremeno bitcoin trejderima ne samo da je uklanjanje aplikacija za prometovanje bitcoinom iz App Storea predstavljalo povod za razočarenje, već i nanijelo štetu onoliku koliko je vrijedila njihova imovina u digitalnom novčaniku smještenom na konkretnom iPhoneu ili iPadu.

Samo nekoliko sati nakon što je odjeknula ova informacija internet su preplavili snimci razočaranih korisnika koji uništavaju svoje Apple uređaje. Ovim je dijelom i umanjena svrha samog iPhonea kao pametnog telefona koji se kupuje iz želje da vlasniku donosi novac tako što ga, zahvaljujući besprekorno razvijenim aplikacijama za tržište kapitala informiše i omogućava mu učešće u transakcijama.

Ipak, zarađuje se na onaj način na koji Apple dozvoli. Možete se poigravati čak i sa njihovim akcijama na berzi, ali kupovina i prodaja bitcoina vam je zabranjena. Ako ste bitcoin trejder, iPhone je za vas izgubio gotovo svaki smisao, zar ne?

Poznata kao kompanija koja ne obrazlaže previše svoje poslovne odluke, kao razlog za uklanjanje Blockchain aplikacije Apple je naveo „neriješena pitanja“. Ono što nije zvanično saopšteno, ali što se na osnovu dosadašnje dinamike razvoja novih opcija može zaključiti jeste da se Apple po svemu sudeći priprema za uvođenje novog, sopstvenog sistema digitalnog plaćanja zbog kojeg digitalnu valutu vidi kao nepoželjnu konkurenciju.

Ma koliko monopolističkog u njemu bilo, potez Applea može se nazvati prilično hrabrim, budući da je ovim direktno uslovio interesovanje bitcoin trejdera za uređaje na drugim platformama, a svom najvećem konkurentu, kompaniji Google, nesvjesno učinio uslugu.

Postojeća baza korisnika

Prednost Applea je ipak u jedinstvenoj pozicioniranosti kod mobilnog plaćanja koje može postati dostupno za oko 600 miliona korisnika kreditnih kartica kojima se vrše online uplate, što je i dalje znatno veća baza potencijalnih korisnika u odnosu na onu koju čini oko 110 miliona aktivnih PayPall korisnika ili tek nekoliko miliona onih koji internet usluge plaćaju bitcoinom, što je u redu veličina kompanije sa logom jabuke neznatan iznos.

Apple u svakom poslu insistira na potpunoj jasnoći – otklanjanju sumnje da će prilikom korišćenja doći do suprotstvaljenih interesa. U ovom slučaju, interesi subjekata koji izdaju kreditne kartice svode se na želju za ulaskom u ovakve poslove zbog zarade koju ostvaruju na osnovu transakcionih troškova, a bitcoin vide kao direktnu konkurenciju, budući da, lišen toga, predstavlja jeftiniji način internet plaćanja.

Napredni sistem plaćanja

Apple postavlja temelje platnog sistema već godinama, mnoge od njih je prilagodio isključivo svojim korisnicima, omogućavajući im da uz iTunes servis kupuju aplikacije, muziku, literaturu ili filmove.

iTunes je razvijan godinama i dokazan je kao pouzdan način koji korisniku osigurava privatnost i bezbjednost plaćanja, zbog čega kompanija može raditi samo na razvoju naprednijih servisa na istom principu.

Wall Street Journal je još početkom godine najavio da Apple planira razvoj dalekosežnijeg platnog sistema koji će obuhvatati mnogo više od preuzimanja fajlova za mobilne uređaje. Jedan dio već je postignut uz pomoć iBeacon servisa za kupovinu, no nove mogućnosti tek slijede. Do tada, Appleu, izgleda, niko neće remetiti planove.

Poštovanje principa ispred želje za konkurentskom prednošću

Apple i bitcoin u osnovi imaju sličnu ideju – kreirani su da bi omogućili sve ono što kod već postojećeg loše funkcioniše, izaziva razočarenja korisnika i neželjene dodatne troškove.

Tretiranje konkurencije još jedan je primjer njihove međusobne sličnosti. Apple će radije dozvoliti Googleove servise na svojim uređajima ukoliko ih to čini bogatijim (makar nakon fijaska sa sopstvenom aplikacijom za mapiranje, ne želeći da dopusti Google Maps), baš kao što će i najstrastveniji bitcoin trejder prije preporučiti trgovanje drugim kriptovalutama nego bilo kakav alternativni metod, a i jedni i drugi to čine znajući da je cilj ostati u granicama postojećeg, a zaključak o prednostima prepustiti korisnicima koji će ih sami uvidjeti.

Za utjehu dozvolili aplikaciju bitWallet

Nakon masovne demonstracije bijesa nezadovoljnih Appleovih korisnika koji trguju bitcoinom, kompanija je odlučila da ipak ponudi prelazno rješenje u vidu digitalnog novčanika za iPhone i iPad nazvanog bitWallet. Međutim, ključno ograničenje bitWalleta je što onemogućava direktno slanje bitcoina.

Applikacija je izuzetno pregledna i jednostavna za korišćenje, a postoji i mogućnost da nadoknadite organičenje u slanju bitcoina direktno sa aplikacije isporučivanjem privatnih kodova bilo kojem klijentu, čime se takođe omogućava digitalnom novcu da stigne do ciljanog korisnika.

Privatni podaci se iz bezbjednosnih razloga svaki put unose iznova, a korisnicima omogućava praćenje i detaljan uvid u svaku transakciju.

Korisnički kodovi sve vrijeme ostaju šifrovani. Nedostatak mogućnosti direktnog slanja nadoknađuje se kodovima putem blockchain.info servisa.

Aplikaciju bitWallet kreirala je kompanija Sollico, a ovaj servis je već skoro mjesec dana dostupan u App Storeu i jedini ove vrste na kojoj Apple omogućava neki vid interakcije kod ove kriptovalute.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s