Alternativno investiranje

Među prvim pitanjima na početku godine koja se tiču biznisa i finansija nezaobilazno je i ono – gdje uložiti novac? Ulazak u novu godinu praćen je željom za novim poslovnim odlukama za koje se savjeti traže na sve strane, ali, kao nikada ranije, 2013. godina je pokazala da većina onih koji dolaze sa, uslovno rečeno, relevantnih adresa, najčešće imaju za cilj da kanališu sredstva u korist malih, moćnih grupa.

vino perperzonaEkspanzija otkupa i kupovine zlata na berzama od sredine 2011. do početka 2013. godine, nakon što je uočen dinamičan rast cijene ovog plemenitog metala, već sredinom prošle godine rezultirala je velikim razočarenjem onih koji su uložili novac. Cijena je počela naglo da pada, spuštajući se ispod one koju je imala krajem juna 2011. kada je zlato zablistalo u planovima i projekcijama dugoročnih investicija miliona ulagača širom svijeta i postao imovina koju više nije bilo moguće prodati ni po cijeni po kojoj je kupljena.

Sa druge strane, signal koji je stigao do trgovaca valutama odnosio se na moguće jačanje američkog dolara, računajući na oporavak ekonomski i dalje najmoćnije zemlje na svijetu. Uzleti dolara su, međutim, bili relativno kratki, pa su zaradu donosili samo uključenima u Forex trgovinu, ali su nepovoljna dešavanja, skokovi cijena nafte, kao i činjenica da se SAD odlučuju na dodatno štampanje novca vrlo brzo prekidali takve trendove.

Kada je u aprilu prošle godine došlo do naglih padova cijene i zlata i dolara, jedan broj hrabrijih ulagača odlučio se za digitalnu valutu bitcoin, čija vrijednost je od tog trenutka počela da raste. Ukoliko ste se odlučili da ga kupujete, o čemu ste i na ovim stranicama već tada i dobili prvi savjet, kraj godine dočekali ste sa najmanje petostruko većim iznosom, međutim, ukoliko ste ostali vjerni dolaru i zlatu, loša iskustva će vas prije ili kasnije natjerati na promjenu planova.

Za izradu novih strategija početak godine je uvijek idealna prilika – pod uticajem ste brojnih osvrta na prošlu i projekcija za narednu godinu, zahvaljujući čemu o investicionim prilikama možete imati nešto širu sliku. Iako izgleda da u protekloj godini ni na valutnim tržištima, niti na robnim berzama nije bilo moguće uočiti bilo kakvo pravilo, ni zakonitost, ali dnevna dinamika trgovanja zlatom, dolarom i bitcoinom bila je gotovo preslikana.

Ulagači, doslovno podijeljeni u tabore za ili protiv trgovanja digitalnom valutom na istovjetan način koristili su tržišne signale i uslovili da većina promjena vrijednosti iz sata u sat oslikana na dnevnim graficima izgleda vrlo slično. Ono što njihove planove povezuje je takođe i činjenica da ne ulažu zbog kratkoročne dobiti, već u nešto što će tek u budućnosti vrijediti mnogo više nego sada.

Trgovce zlatom je u to najlakše ubijediti, budući da se strah od rizika lako uklanja, a ukoliko do njegovog kraha zaista i dođe – sa njim će uvijek nešto moći da se radi, jer će ga uvijek neko željeti. One koji imovinu prenose u američku valutu ohrabruje činjenica da tržište SAD i dalje može da ponudi mnogo toga za zelene novčanice, čak i ako ih niko drugi u svijetu ne bude želio.

Za ulagače u bitcoin otklon od rizika je u činjenici da isti globalni uticaji i jednaka dinamika trgovanja ne uspijevaju da obore njegovu vrijednost u trenucima kada su zlato i dolar pogođeni. No, bitcoin i druge digitalne valute su samo dio onoga što u 2014. može da obezbijedi dobit, a za šta bi se „tradicionalni“ ulagači inače teško odlučili, uvjereni da profitabilnost i bezbjednost ne idu zajedno.

Način da se razuvjerite ovog pravila iz prošlih vremena je da u ovoj godini najmanje trećinu portfolija posvetite alternativnim investicijama – tako ćete se i zaštititi od eventualnog rizika, ali i osloboditi prostor za kreativnost – sopstvenu i tuđu, jer biznis je umjetnost, a umjetnost je biznis – ne samo u ovom spajanju pojmova, već i u investicionom smislu.

Ulaganje u umjetnost moglo bi biti jedno od najisplativijih oblika ulaganja u 2014. godini – prvo, zbog većeg stepena koji ponudu i tražnju čine globalnim; drugo, zbog pravila da vrijednost raste sa vremenom i treće, što je umjetnost jedino što zadržava vrijednost kada je sve drugo gubi. Osim toga, izbor je toliko raznovrstan, a načini ulaganja brojni do te mjere da investicione odluke uslovljavaju isključivo ideje.

Na sličan način moguće je ulagati i u vina. Pored dobro poznate izreke da je vino s godinama sve vrijednije, očekivani rast tražnje u narednim godinama, ali i to što nije riječ o robi čiju cijenu određuju berzanske prilike čini ga idealnim povodom za ulaganje. Alternativnim oblicima ulaganja u prilog ide i činjenica da će situacija na tržištima u ovoj biti vrlo slična prošlogodišnjoj, no ona će potrajati sve dok kamatne stope, naročito u EU i u SAD budu na sadašnjem, niskom nivou.

Njihovo povećanje, kao i ukidanje stimulansa Federalnih rezervi moglo bi, međutim, izazvati nepovoljne trendove na tržištima i pad vrijednosti zvaničnih valuta i berzanske robe – razlog više da ulažete u ono što vam ne stvara brigu oko odluka finansijskih institucija, a sa protokom vremena nesumnjivo garantuje dobit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s