Twitter: Kupiti ili ne kupiti akcije?

Vijest sa tržišta koja je obilježila prethodnu sedmicu odnosila se na akcije mikrobloga Twitter čija je cijena nakon prvog dana od izlaska na berzu uvećana za čak 73 odsto. Kako se ova društvena mreža nerijetko posmatra kao (ne)uspješni nasljednik Facebooka čiji upliv u korporativne vode je u vrlo kratkom roku razočarao ulagače, tako se i Twitterovo pojavljivanje u na tržištu kapitala posmatra kroz poređenje i pitanje da li će i ovoga puta oni koji su na startu uložili novac kasnije biti na gubitku.

perperzona twitterJedan od osnovnih faktora koji definiše cijene – odnos ponude i tražnje, u debitantskim trenucima išao je u prilog vlasnicima akcija. Tražnja je, zbog ogromnog interesovanja uticala na rast cijena, a uslovljena je velikim očekivanjima – u svijesti virtuelne javnosti koja pravi „jasnu razliku“ između Facebooka i Twittera jeste da je drugi „nešto potpuno drugačije“, što se dalje reflektuje i na očekivanja u finansijskom svijetu. Oni kojima poređenje ova dva servisa izlazi iz samih okvira percepcije napravili su razliku između onoga što se označava sa FB i TWTR, na osnovu informacije koja nije imala zapažen odjek u javnosti, a to je da je uprava Twittera prilikom predaje dokumentacije za IPO iskoristila novu mogućnost primjene jedne od opcija koju je prošle godine, kroz novi regulatorni okvir uvela administracija Baraka Obame, a zahvaljujući kojoj se podaci do izlaska na berzu kompanije koja prihoduje manje od milijardu dolara godišnje smatraju strogo povjerljivim.

Sam faktor tajnosti uslovio je da u prvim trenucima špekulacije zainteresuju sve one koji šansu vide u nedokučivom, što je dalje rezultiralo rastom cijene akcija. No, već drugog dana vidjelo se da dostignute visoke cijene akcija ne samo da ne mogu da se održe, već i padaju – i dalje ne ispod početne vrijednosti, ali trend pada je neminovan. Ukoliko su vam tržišta kapitala sastavni dio života onda sigurno nijeste mogli izbjeći pitanja svih onih koje je izlazak Twittera na berzu zainteresovao, a koja su bila vezana za isplativost ulaganja u njegove akcije. Tačnije, čak i oni koji imaju vrlo malo iskustva sa berzanskim poslovanjem priželjkivali su da im omiljeni mikroblog, pored zabave donese i zaradu. Razlozi su jasni – izlazak je najavljivan mjesecima, broj korisnika je rastući, a značaj ovog servisa sve više se potvrđuje njegovom primjenom u poslovnom svijetu.

Ovdje uviđate važnost faktora popularnosti – na primjer, pokušaji da nagovorite druge da ulažu u akcije kompanije Yahoo uglavnom bi bili presječeni pitanjem „zašto kad njega niko ne koristi već godinama?“, da bi vam priznanje da ste bili u pravu bilo izrečeno tek nakon uvida u mjesečnu tabelu kretanja cijena. Yahoo je, nakon što je Google obogatio korisničko iskustvo gotovo svim servisima, doslovno pao u zaborav velikog dijela populacije, ali oni koji, naročito u posljednjih godinu dana ulažu, nikako nijesu na gubitku. Vrijednost akcija raste sporo, ali sigurno, što je, uostalom i najizvjesniji način osiguravanja dobiti.

Stoga, ukoliko se situacija sa Twitterovim akcijama analizira sa finansijskog stanovišta, savjet je da se sa ulaganjem novca ipak sačeka. To što je ova društvena mreža dostigla skoro četvrtinu milijarde korisnika, od kojih se najveći broj njih priključio tokom posljednjih godinu dana, to svakako nije garant da bi se ni približan trend rasta mogao nastaviti u daljih dvanaest mjeseci. Druga stvar je što Twitteru, za razliku od Facebooka nedostaje faktor „zavisnosti“, odnosno, ogroman broj korisnika nije aktivan i ne provjerava prečesto dešavanja na ovom servisu. Treće, suviše mali broj potencijalnih ulagača u ovom slučaju pravi razliku između vrijednosti i cijene – oni su spremni da plate ono što košta određeni iznos, ali što bi tek nakon određenog preioda moglo imati određenu vrijednost. Na kraju, ukoliko cijelu stvar posmatramo krajnje objektivno, možemo samo doći do zaključka da je vrijednost Twittera precijenjena.

Zarada na promjeni cijene akcija bi se stoga mogla dešavati na mahove, a trendovi rasta bi bili isuviše kratki za bilo kakvo planiranje. Stoga, kupovati akcije Twittera ukoliko već nijeste u ovim tokovima rezultirala bi samo suočavanjem sa ogromnim rizikom i neizvjesnošću, tim više što u političko-ekonomskom trenutku u kojem će se Sjedinjene Američke Države nalaziti do januara nalaže promjene odluka tako da im eventualni negativni efekti novih odluka američkih vlasti nanesu najmanje naštete. Ukoliko bi vam Twitter bio samo dio svega što već imate u portfoliju – poželjno je trgovati tako da osigurate premije na drugim mjestima kako bi pokrile moguće gubitke. Pritom, ovdje je presudno to što u istoriji kompanije nemate nikakav pregled podataka o načinima na koje su njeno poslovanje pogađali ukupni ekonomski faktori, što predviđanja kretanja cijena već od početka 2014. godine čini izuzetno teškim.

Svaki iskusniji berzanski igrač preusmjeriće vašu pažnju na akcije ne tako popularnih kompanija i odvratiti vas od izazova zvučnog i popularnog. Ukoliko im, ipak ne možete odoljeti – dobro se zabavite, jer samo kada je nešto zabavno ne žalite ni kada gubite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s