Predsjednička debata u vremenu lake zabave – „Lažeš, Donalde” vs. „Žene su gnjide“

O njima znamo mnogo, ali i dalje nedovoljno da bismo mogli pretpostaviti šta bi iz njihovog prvog televizijskog duela moglo da nastane. Nijesu sasvim sigurni ni njihovi savjetnici i psihološki timovi koji im pomažu da se pripreme za javne nastupe. Sve što se do sada moglo čuti svodilo se na gomilu otvorenih optužbi, od potpuno uopštenih do posve ličnih, uz mnoštvo neprimjerenog vokabulara, toliko da su se za značenje pojedinih termina često konsultovali lingvisti.

Kakav će efekat sučeljavanja biti niko ne može da predvidi, no kada je riječ o savjetima o tome kako bi kandidati trebalo da nastupe i na šta da se fokusiraju među konsultantima, komunikolozima, psiholozima i analitičarima vlada mrtva trka. Teme koje je urednik Lester Holt najavio za večeras su „Smjer u kojem Amerika ide”, „Postiznje prosperiteta” i „Obezbjeđivanje Amerike”, stavovi i demokratskog i republikanskog kandidata u svim trima oblastima su poznati, pa je umjesto razmjene mišljenja ono što se očekuje zapravo sučeljavanje dvaju nimalo sofisticiranih načina odbrane suprotstavljenih stavova.

Jedino što bi moglo da bude iznenađujuće tokom TV duela je da kandidati odstupe od dosadašnje retorike i prozivki. Od debata poput one koja večeras slijedi uglavnom se ne očekuje da bilo čije pristalice, nakon što uporede stavove, „promijene stranu” niti da se među neopredijeljenima na osnovu onoga što će uskoro čuti nekome naglo uveća nivo podrške.

Osim toga, Trampove pristalice reaguju oduševljavajući se, ponešene su jakim emocijama i, osim što mu obezbjeđuju političku podršku, oni su mu ujedno i fanovi, a na mjesta okupljanja dolaze poput onih koji čekaju prolazak crvenim tepihom omiljene holivudske zvijezde. Trampovi fanovi doslovno mrze njegovu demokratsku protivkandidatkinju. Osjećanjem prezira zbog izuzetno visokih honorara koje Klinton dobija za gostujuća predavanja žene koje podržavaju republikanskog kandidata pravdaju njegove seksističke ispade, vulgarnost i konstatacije da su žene gnjide koje uvijek dobijaju više nego što zaslužuju.

Klinton, sa druge strane, nema takve fanove. Podrška njoj je rezervisana, njeni nastupi ne izazivaju padanje u trans, o fanovima nema ni govora, a čak i ženska populacija, za čiji bolji položaj se najavljuje borba tokom čitave kampanje, nijesu toliko privržene njenom programu, koliko su uvjerene u procjenu da su ipak samo izabrale manje zlo.

Činjenica da se ispred Demokratske stranke kandidovala žena i nije toliko ohrabrujuća, jer za većinu Amerikanki ona nije personifikacija borbe za ženska prava, već samo neko ko je taktično iskoristio ulogu supruge američkog predsjednika i tom linijom ostvario najveće životne uspjehe. Njene pristalice brojne su uglavnom iz straha od onoga što bi Trampovo upravljanje državom značilo za demokratiju, inostranu politiku i položaj stranaca u Americi, kao i zbog uvjerenja da je potpuno nesposoban da rukovodi državom. Jedan broj njih posebno se fokusira na vrstu biznisa koja mu je donijela milijarde dolara, a koja se svodi na kockanje i porok, zbog čega se konstantno postavlja pitanje da li je najmoćnijoj naciji na svijetu potreban lider koji je imperiju koju ima stvorio zahvaljujući gubicima hazardera.

Posmatrano iz komunikološkog ugla, oba kandidata imala su mnoštvo promašaja, a razlika je samo u stilovima izražavanja, jer Klinton neumjesno bira glagole, poput onog „lažeš, Donalde”, koje je odjekivalo mjesecima, dok je Trampovo „žene su gnjide” i štošta što ne bi bilo kulturno napisati bez cenzurisanja slova zvjezdicama ukazalo na njegovu „kreativnost” u izboru imenica.

Za predstojeće sučeljavanje prije se, umjesto političke emisije, može reći da slijedi vrijeme lake zabave uz kokice, navijanje za već odabranog favorita i očekivanje da oboje postupe shodno očekivanjima. O tome kako će se ophoditi prema prilivu migranata, kako će brinuti o siromašnoj i starijoj populaciji, koje strateške spoljnopolitičke ciljeve imaju i čime će čuvati bezbjednost zemlje i jedan i drugi kandidat rekli su skoro sve za vrijeme unutarstranačkih izbora.

Iako su oba kandidata iznijela ekonomski program tek u naznakama i na tom polju u najmanjoj mjeri uvjerila kandidate da za njih zaista mogu da učine ono što im je najpotrebnije stvore uslove za smanjenje nezaposlenosti i povećanje životnog standarda niko od njih nema jasan ekonomski program, no sve i da se toga dotaknu prilikom priče o prosperitetu, ne postoji vjerovatnoća da može uticati na drastično smanjenje ili povećanje podrške. Pred najmanje 100 miliona gledalaca rivali za ulazak u Bijelu kuću tražiće jedno drugom slabu tačku, nastojaće da djeluju dominantno i, kako to biva u svakoj kampanji, manipulisaće emocijama određenih grupa.

Ne znamo ko će prvi izgubiti kontrolu koja će ga navesti da povisi ton ili izgovori nešto neprimjereno, ali gotovo je sigurno da nećemo čuti ništa spektakularno, a naročito ne ohrabrujuće, a da već nije bilo sredstvo za pridobijanje simpatija kada je bilo potrebno ubijediti javnost da je od svih ljudi u stranci upravo njima najbolje dati povjerenje da se izbore za pobjedu 8. novembra. Klinton nastupa veoma samouvjereno, pripremljeno i, zahvaljujući čitavom timu, upozorena je na sve opasnosti koje sučeljavanje donosi. Tramp se mnogo manje pripremao za debatu, zbog čega mu mnogi u startu i na neviđeno daju poene za samopouzdanje. Oboje će tragati za slabostima rivala mnogo više nego što će se fokusirati na isticanje sopstvenih kvaliteta.

Klinton se tokom prethodnih mjeseci fokusirala na kreiranje čitavog dosjea o Trampu, loveći sve njegove greške u prošlosti, angažujući za to stručnjake u raznim oblastima i savjetnike koji su se posebno pobrinuli oko nastupa. Za razliku od nje, Tramp duelu pristupa poput studenta koji je učio tokom cijele godine i koji nema potrebu da se noć uoči ključnog datuma brine oko ishoda stvari. Klinton je spremna za napad, Tramp se ne brine da li će umjeti da se odbrani.

hilari klinton donald tramp debata 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s