iPhone 7 i 7 Plus ili zašto nije važno biti prvi, već najbolji

Za Appleove uređaje oduvijek se govori da ono što nijesu izvorno njihove inovacije korisnicima nude s određenim zakašnjenjem. Kompanija je predstavljanjem modela iPhone 7 i 7 Plus upravo pojasnila da to radi jer se oslanja na sopstvene resurse i znanje. Bez varanja.

iphone 7Appleove septembarske konferencije posljednjih nekoliko godina donose druga- čije koncipiran pristup predstavljanju iPhonea nove generacije, koji, shodno najavi, može donijeti manje ili više promjena, ali uvijek se završe jednim zaključkom – da smo vidjeli najbolji uređaj ove vrste do sada. Glasine uoči konferencije ukazivale su na uređaj bez previše inovacija, zbog čega se čak nagađalo i da se uređaj ne- će zvati iPhone 7, nego iPhone 6 SE (Special Edition), kako bi velika promjena bila ostavljena za barednu godinu, kada će iPhone obilježiti deceniju od prvog pojavljivanja na tržištu.

Moćni A10 čipset

Ono što se vidjelo na centralnoj ceremoniji u San Francisku je, međutim, daleko od nedostatka inovacija. Prije svega, ono što modelu ove generacije nesumnjivo omogućava lidersku tržišnu poziciju je moćni, ultrabrzi čipset nove generacije A10. Iako postoji opravdana zabrinutost da bi četvorojezgarni A10 zbog snage koju ima mogao negativno uticati na vijek baterije, činjenica da će u vrlo rijetkim situacijama koristiti sve raspoložive kapacitete upravo je ono što ohrabruje. Dizajn novog iPhonea može se nazvati novim, ali samo kada je riječ o novoj poziciji traka sa antenama, promjene modula kamere, kao i dodavanja novih boja kućišta. Dimenzije kućišta, kao i ekrana ostale su iste, ali je zato mnogo urađeno na pobolj- šanju onoga što se nalazi ispod poklopca.

Kamera… tj. dvije kamere

Još jedna fantastična novina, naročito izražena na iPhone 7 Plus modelu je kamera. Tačnije – dvije kamere, jer je vrhunskom modelu trebalo omogućiti i da pruža vrhunsko iskustvo u kreiranju izuzetno kvalitetnih fotografija. Manji model, iPhone 7, na poleđini i dalje ima jedan objektiv, ali i rezoluciju 12 megapiksela, optičku stabilizaciju slike, sočivo od šest dijelova, safirnu zaštitu sočiva, LED svijetlo sa infracrvenim senzo rom, mogućnost detektovanja lica i tijela i HDR podršku.

Dok je manji model dobio optičku stabilizaciju slike, tu je i f/1.8 otvor blende, koji će sada omogu- ćiti kvalitetnije fotografije u uslovima slabog osvjetljenja, čime će iPhone dostići, pa čak i nadma- šiti standard koji se trenutno na tržištu viđa na premium modelima drugih proizvođača. iPhone 7 Plus opremljen je dvostrukom zadnjom kamerom, što je takođe svojevrsno praćenje tržišnih trendova, naročito kada je riječ o dostizanju Bokeh efekta, tj. mutnog prikaza pozadine.

Tokom konferencije prikazano je kako je Nokia obmanula javnost objavljivanjem fotografije koja bila snimljena sasvim drugim uređajem, a Huawei je nedavno otkriven kako je za prezentacijsku sliku, umjesto sopstvenog P9 modela, kojeg je promovisao, koristio profesionalni Canon 5D fotoaparat. Apple nije žurio da bude prvi koji će omogućiti ovu funkciju, ali joj je nesumnjivo prvi ozbiljno pristupio, jer je prikazao originalne fotografije, a ne one snimljene pomoću profesionalnih uređaja.

Osim toga, na Plusu modelu postoji mogućnost 2x optič- kog zuma, što je izuzetno rijetko i za veoma kvalitetne kamere na smartfonima. Omogućeno je snimanje videa u 4K rezoluciji pri 30 snimka u sekundi, 1080p pri 30 i 60 fps, dodata je optička stabilizacija videa, slow-motion video je podržan za 1080p pri 120 fps, odnosno 240 fps za 720p, a tokom snimanja videa moguće je i praviti fotografije i to rezolucije osam megapiksela. Prednja, odnosno FaceTime kamera je rezolucije sedam megapiksela kod oba modela, snima full HD 1080p video, otvor blende je f/2.2, uz auto HDR i automatsku stabilizaciju slike.

Home Taster

Novi home taster takođe se pominjao u glasinama koje su se na kraju pokazale kao tačne. taster više nije fizički, u smislu da, kada se pritisnete, pravi klik, već je kapacitivan, što znači da ga je dovoljno samo dotaći, čime će znatno biti ubrzano otključavanje ekrana otiskom prsta, dok će se za pokrivanje cijelog spektra njenih funkcija pobrinuti 3D touch tehnologija, premijerno prikazana i na MacBook računarima koji su je dobili ove godine.

Nove slušalice

Predstavljanjem modela iPhone 7 i 7 Plus 3,5-milimetarski priključak za slušalice poslat je u prošlost. Iako Apple nije prvi koji ga je na svom smartfonu ukinuo, učinio je to veoma sofisticirano, uz jasne pokazatelje da ideja o eliminisanju kablova slušalica upravo i pripada kompaniji sa logom jabnuke, ali su je drugi kopirali. Slušalice će sada koristiti postojeći Lightning port, a stare će biti moguće koristiti s posebnim adapterom koji će doći u pakovanju.

Ekran 25% sjajniji

IPS tehnologija pomoću koje se kreira ekran ostala je ista, uz veći sjaj ekrana za 25 odsto, koliko mu je jače pozadinsko osvjetljenje. Dimenzije su ostale iste kod oba modela, odnosno 4,7 inča kod iPhonea 7 i 5,5 inča kod modela iPhone 7 Plus. Tehnologija kojom su izrađeni uređaji u ovoj generaciji čini ih potpuno otpornim na vodu i prašinu, što je kod prethodnih modela bio samo djelimično slučaj, a sada na dubini od jednog metra oba modela mogu da stoje čak i po pola sata.

Trajanje baterije

Jedna od stavki koja je najproblematičnija na svakom smartfonu je trajanje baterije. Ni Apple nije uspio da napravi potpunu revoluciju u ovoj oblasti, ali je omogućio da model iPhone 7 ima dva sata veću autonomiju nego iPhone 6s, dok će litijum-ionska baterija u većem iPhone 7 Plus omogućiti jedan sat više trajanja u odnosu na model 6s Plus između dvaju punjenja.

Operativni sistem

Novi modeli doći će uz novi operativni sistem koji upravo stiže i na starije modele, a riječ je o verziji iOS 10, koja koji ima novi dizajn i nove mogućnosti, više personalizovanja, redizajnirane mape s mogućnošću rezervacija, korišćenje Siri u više aplikacija nego što je do sada bio slučaj, dok će poruke biti moguće slati i koristeći rukopis na ekranu, uz mogućnost “nevidljivog mastila”.

Memorijski prostor

Stavka o kojoj se kod Appleovih uređaja često raspravljalo bila je memorija od jednog gigabajta RAM-a, no kompanija je ovoga puta bila popustljivija, pa sada iPhone 7 ima 2GB, a iPhone 7 Plus 3GB RAM-a. Kada je riječ o prostoru za skladištenje, Apple je poslao u istoriju modele sa 16GB, tako da osnovna “sedmica” dolazi sa 32GB slobodnog prostora, nakon čega se odmah povećava na 128GB, a u ponudi će biti i 256GB verzija.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s