Romnijev govor posljednja šansa da se sačuva ugled Republikanske stranke

Mit Romni je prvi istaknutiji političar iz redova Republikanske stranke koji je otvoreno oštro kritikovao Donalda Trampa pred cijelom partijom i nacijom, čime je otvorio put drugima. Od spremnosti ostalih republikanaca na nastave da se bore da stranci vrate dostojanstvo zavisi hoće li to biti moguće u posljednjim trenucima kada se još nešto može promijeniti.

Govor nekadašnjeg američkog predsjedničkog kandidata iz redova Republikanske stranke Mita Romnija ogolio je brojne slabosti multimilijardera Donalda Trampa koji ima sve veće šanse da stigne do republikanske nominacije, ali i otvorio mogućnost za djelovanje triju najvažnijih grupa kojima je govor upućen, od čije volje i znanja sada zavisi ko će biti rival demokratama.

sad izbori 2016Riječ je o političarima republikancima, njihovim biračima i svim američkim medijima koji su sada na potezu da ostatku pokažu ne samo da bi Tramp vodio po SAD izrazito pogubnu i unutrašnju i spoljnu politiku, nego i da to što su njegovi planovi uopšte nije dio stranačke vizije.

U moćnom, odmjerenom i argumentovanom obraćanju, nastojeći da sačuva ugled stranke kojoj pripada, osvrćući se na Trampove rasističke, ksenofobne i bahate ispade Romni je skrenuo pažnju na jaz koji postoji između stvarne republikanske politike i Trampovog nastojanja da pridobije simpatije konzervativnih birača, dajući sopstvenu definiciju konzervativnog.

Osim na ključne političke poruke, nekadašnji rival aktuelnog predsjednika Baraka Obame na izborima 2012. godine osvrnuo se i na poslovne razultate tajkuna koji gazduje imperijom nekretnina, ocijenivši da Tramp ili nije bogat koliko se govori ili, jednostavno, ne plaća porez, odnosno koristi se trikovima koji mu obezbjeđuju postojeći status.

Romnijevo upozorenje da će, što je sve manje neizvjesno, u direktnoj trci sa očekivanom kandidatkinjom Demokratske stranke Hilari Klinton, ukoliko kandidat republikanaca bude Tramp, ona pobijediti trebalo je da dopre kako do članova njegove stranke okupljenih oko kandidata Teda Kruza i Marka Rubija, tako i do birača, uz poruku da je nakon Super utorka, održanog ove sedmice, ostalo premalo vremena da se spriječi nominacija kontroverznog bogataša.

Romni, međutim, trku ne smatra završenom, nadajući se u ogromne kapacitete kojima republikanci raspolažu, uvjeren da, ako se krene pravovremeno i pametno, nijesu sve nade izgubljene. Štaviše, on se nada da će se naći i način za iskupljenje zbog svih neprijatnosti koje su se čule tokom kampanje.

Poruka je upućena i republikanskim biračima, a Romni se posebno potrudio da što jasnije obrazloži zašto Tramp nije reprezentativan republikanac, odnosno, ne republikanac ni po čemu osim na osnovu formalnog članstva.

Da bi poruka koja je jasno sročena bila poslata i ostala razumljiva na drugoj strani treba da postoji i sposobnost i spremnost za to. Osim članovima Republikanske stranke i njenim biračima Romni je poruku poslao i medijima, naročito onima koji ime kandidata i ime partije sve bliže povezuju.

Osim toga, usmjeravanjem pažnje na moguće izbjegavanje plaćanja poreza i onoga čime se Tramp služi tako da neko ko ne stvara novu vrijednost konstantno uvećava bogatstvo data je inspirativna tema onima koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Jedna konstatacija koju je Romni iznio vrijedna je pažnje i analiziranja. Prema njegovim riječima neiskrenost je ključno obilježje Trampa, a da ovo nije puka prozivka, već racionalan zaključak pokazuju i istraživanja javnog mnjenja, koje pretežno ne vjeruje najistaknutijih kandidata.

Drugim riječima, dogodi li se da u trci za predsjdnika budu Klinton i Tramp, ovo će biti prvi izbori nakon 1980. godine kada su birači izglasali predsjednika u kojeg načelno nemaju povjerenja. Dosadašnji predsjednici često nijesu ispunjavali obećanja, razočaravali bi birače naročito socijalnom politikom ili aferama, ali makar su im vjerovali i od njih očekivali nešto. Ovoga puta to izostaje i to je ono što zabrinjava, jer dok god postoji vjera u nečija obećanja, postoji i volja za boljim životom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s