Autsajderi

Oskarovska noć pokazala je da se Holivudu svidjela adaptacija romana Majkla Luisa “Opklada vijeka”, a istoimeni film da oni koji drugačije razmišljaju nailaze na nerazumijevanje.

23_43317_23-page-001Film ilustruje nezavidan položaj svih koji alternativno promišljaju o pojedinim situacijama upravo zato što se pribojavaju posljedica onoga što masovno prihvaćeni trend donosi, a na kraju, u pojašnjenju, dobijamo poruku da je onaj koji je znao pozadinu svega i želio da vjerodostojno govori o problemu na koji je upozoravao – ismijan.

Iako su ciklusi među kriznim talasima sve kraći, opšta svijest o posljedicama koje nosi, ali i sposobnost da se prepoznaju njeni signali sve je manja, zbog čega se istorija ponavlja, jer samo rijetki ne zatvaraju oči pred problemom.

No takve, po pravilu, nazovu autsajderima, čudacima i nekim prilično pogrdnim imenima za nekoga ko samo smatra da je alternativni pristup prijeko potreban, jer su globalne finansije i ukupan sistem umorni od nezaustavljivog ponavljanja grešaka.

Da postoji zasićenost postojećim najbolje se vidi u onome što danas rade kompanije Uber i Airbnb i interesovanju koje za njihove usluge postoji, a koliki je strah od promjene svjedoče reakcije hotelske i trasportne industrije koje ih, kad ne mogu ništa drugo, nazivaju “nedovoljno regulisanim”.

Vrijeme velikih tržišnih promjena dolazi, no trebaće nam, izgleda, još jedna kriza da bismo razumjeli koliko su bile neophodne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s