A, B, C, … 5G

Za odabir samo jedne teme koja je obilježila vrijeme od prošlog do ovog izdanja “Novca”, s obzirom da je njih nekoliko privuklo ogromnu pažnju, vjerovatno bi najjednostavnije bilo koristiti brojalicu.

Novac 11“A is for Apple” počinje jedna od njih, i već tu bismo se mogli zaustaviti, ne samo zato što ovaj broj izlazi upravo na godišnjicu rođenja osnivača tehnološkog giganta s logom jabuke Stiva Džobsa, već i zbog onoga što se između Applea i FBI događa nakon što je slučaj o otključavanju iPhonea dospio na sud.

Od toga kakav će epilog imati ovaj spor zavisiće i zaokret u praksi u cijelom svijet prema kojem će vlasti koristiti potrošačku elektroniku kao sredstvo nadzora, a nivo onoga što bismo sada nazvali kršenjem prava na privatnost variraće od zemlje do zemlje.

Kada se govori o razlikama među zemljama najviše toga danas ima da kaže Velika Britanija, čije istupanje iz EU je sve više očekivano. Stoga, ove sedmice, B kao Brexit centralna je tema, iako se o uticajima, naročito negativnim, govori kratkoročno.

C kao “congress” ove sedmice ne oynačava politički događaj ni instituciju, nego Svjetski kongres mobilne tehnologije u Barseloni gdje su, pored mnoštva inovacija, predstavljene karakteristike 5G mreža.

Do 2020. godine imaćemo neuporedivo brži protok informacija, no pitanje je kome će sve one stizati, a o tome će, u sporu između Applea i FBI odlučiti američko pravosuđe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s