Novac br. 8: Ako ne možeš da ih pobijediš…

Neposredna veza između finansija i informacionih tehnologija stvorila je osnovu za korišćenje svih danas poznatih bankarskih proizvoda i za berzanski promet različitih instrumenata trgovine, zbog čega napredak u jednom segmentu uslovljava drugi.

Štaviše, finansije su jedna od rijetkih oblasti u kojima se progres u neuporedivo manjoj mjeri temelji na sopstvenim istraživačkim aktivnostima i eksperimentisanju u odnosu na spoljne faktore koji ga uslovljavaju, budući da je tehnološki razvoj onaj koji diktira mogućnosti.

Nakon pojave digitalnih valuta finansijski sektor reagovao je prilično burno, a neuspjeh u pokušaju da im se suprotstave natjerao je da se malo zagrebe ispod površine uoče razlozi neuništivosti.

Blockchain tehnologija prepoznata je kao osnova za dalji razvoj finansijskih usluga, finansijske korporacije sada umjesto u njeno suzbijanje ulažu milione dolara u razvoj na njoj baziranih startapova, pa je ono što zapravo najviše ohrabruje promjena paradigme.

Dok raste svijest o prednosti elektronskih plaćanja i raste njihova zastupljenost u ukupnim novčanim transakcijama finansijski subjekti više nijesu samo oni koji nameću trendove, već i koji ih prihvataju.

Ovoga puta lekciju su uzele od nekoga ko je ogroman trud uložio kako bi razvio fer sistem. Borba je bila suvišna, a u nemogućnosti da pobijede infrastrukturu koja je budućnost transakcija, odlučile su da je pridruže sebi. Konačno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s