Intervju: Hadi Raad, direktor sektora za inovacije kompanije Visa

Sve veća zastupljenost digitalnog plaćanja

Direktor sektora za inovacije i razvoj novih proizvoda u kompaniji Visa za tržišta Istočne Evrope, Bliskog istoka i Afrike ukazuje na veliku transformaciju načina plaćanja

Kartična kompanija Visa konstantno unapređuje servise, nudeći korisnicima savremene načine plaćanja, pri čemu se i njihova svijest o prednostima takvih usluga mijenja, a udio elektronskih u ukupnim transakcijama raste.

U čemu se ogleda promjena u načinima plaćanja u posljednjoj deceniji?
Raad: Svjedoci smo da u ovom vremenu, u kojem dolazi do porasta korišćenja digitalnih tehnologija, pri čemu je taj rast brži od bilo kojeg drugog progresa, dolazi i do velikih promjena u načinima plaćanja. Promjena se ogleda u tome da svi novi proizvodi koje su napredne tehnologije omogućile, i koje će dalje omogućavati, budu praktični za korišćenje, jednostavni, bezbjedni, prisutni svuda i da obezbjeđuju brze transakcije, odnosno da budu interoperabilni međusobno. To su istovremeno i osnovne prednosti elektronskih u odnosu na gotovinske načine plaćanja.

Koje nove servise u ovom regionu možemo očekivati u narednom periodu?
Raad: Među novim uslugama za trgovce i izdavaoce kartica je Visa Checkout, rješenje koje se koristi za plaćanja putem interneta. Ovaj servis korisnicima donosi novo iskustvo plaćanja jer jednom kreiran nalog sa podacima i šiframa mogu koristiti svaki put kada obavljaju online kupovinu kod trgovaca koji su u Visa Checkout sistemu. Pritom, Checkout nalog je kompatibilan i sa mobilnim aplikacijama, a isti nalog se može koristiti na više uređaja – tabletu, pametnom telefonu ili laptopu. Kompetitivna prednost kompanije Visa je to što obezbjeđuje maksimalno sigurno i pouzdano “skladište” za sve informacije i podatke sa kartica. Visa Checkout smo prvo uveli u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim smo ovaj sistem implementirali na još 13 tržišta. U planu je da Visa Checkout omogućimo i korisnicima na tržištima jugoistočne Evrope. Želim da naglasim da je istraživanje o iskustvu korisnika koje je obavila jedna nezavisna agencija pokazalo da su klijenti veoma zadovoljni novom uslugom, jer se radi o brzom i efikasnom rješenju za plaćanje. Istraživanje je pokazalo da su korisnici prijavili 22 odsto brže iskustvo plaćanja u odnosu na tradicionalne načine plaćanja posredstvom interneta, kao i da je 95 odsto njih izjavilo da su potpuno zadovoljni servisom u smislu njegove bezbjednosti i jednostavnosti korišćenja.

Budući da je Visa posebno posvećena razvoju mobilnog plaćanja, koje aktivnosti preduzimate u toj oblasti?
Raad: Naš cilj kao vodeće svjetske platno-tehnološke kompanije je da obezbijedimo da inovativna mobilna plaćanja ujedno budu sigurna, jednostavna i dostupna korisnicima širom svijeta. Svjedoci smo konstantnih i brojnih transformacija dosadašnjih načina plaćanja. “Selimo” se u digitalnu sferu, bilo da je u pitanju prelazak sa tradicionalnog i fizičkog svijeta koji ulazi u online plaćanje ili razmjenu na licu mjesta kod kartičnog ili mobilnog plaćanja. U ovoj fazi ulažemo znatne resurse kako bismo spremno dočekali sve izazove i prilike sa kojima se industrija plaćanja suočava. S tim u vezi preduzimamo različite korake kako bismo upotrebu naprednih tehnologija i novih servisa učinili maksimalno sigurnom i efikasnom. Prije svega radimo na kreiranju digitalnih rješenja na našoj platformi koja omogućava inovacije i garantuje sigurnost našim partnerima koji izdaju kartice i druge platne proizvode, poput Visa token servisa. Zatim, tržištu smo ponudili sopstvena rješenja koja digitalna plaćanja čine jednostavnijim, Visa Checkouta za online plaćanja, kao i rješenja za mobilna plaćanja koje razvijamo sa trećim stranama – Apple Pay, Android Pay i Samsung Pay. Uz sve to, ostvarili smo strateška partnerstva unutar platnog ekosistema kako bismo podržali razvoj novih tehnologija i unapredili iskustvo plaćanja za trgovce, divelopere i korisnike širom svijeta. Naš krajnji cilj je da pojednostavimo povezivanje tehnoloških igrača sa našim partnerima koji kreiraju platne proizvode i rješenja i to kroz okvirne sporazume, kakav je Visa Digital Enablement Program (VDEP).

Kako se uvođenje naprednih servisa odvija na tržištima koja su u odnosu na najrazvijenije zemlje prije dvadesetak godina mnogo zaostajala, a danas nastoje da što je moguće više idu u korak s vremenom?
Raad: Da biste napredne servise plaćanja imali na nekom tržištu, neophodno je ispuniti niz uslova. Prije svega, potrebno je da postoji dovoljan nivo interesovanja da se neka usluga uvede, a pritom bude isplativa za onoga ko je pruža. Ipak, stvari se mijenjaju vremenom i načini plaćanja poput beskontaktnog i mobilnog nijesu više stvar izbora, već prelaze u naviku korisnika. Visa više od tri decenije radi na razvoju elektronskog plaćanja u ovom regionu, a u posljednjih pet godina broj uređaja zahvaljujući kojima se odvija elektronsko plaćanje je udvostručen. Ono što vidimo u svijetu, a i u ovom regionu je da elektronsko plaćanje zauzima sve veći udio u ukupnom plaćanju. Sve to se dešava jer korisnici uviđaju prednosti bezgotovinskog načina plaćanja, što za posljedicu ima manji procenat plaćanja kešom u ukupnim transakcijama smanjuje. Korisnici iz zemalja u ovom regionu su za relativno kratko vrijeme pokazali dovoljan nivo interesovanja na osnovu kojeg smo procijenili da je vrijeme da, u saradnji sa bankama, razvijamo i nudimo napredne usluge.

Kako će izgledati makar bliža budućnost digitalnog plaćanja?
Raad: Predviđanjima se možemo baviti posmatrajući trendove. Već sada vidimo da zastupljenost digitalnog plaćanja raste mnogo brže nego što se kada je ono omogućavano na tržištima ovog regiona moglo očekivati. Takođe, zastupljenost online i mobilnih plaćanja povećava se progresivno i već sada govorimo o bilionima dolara vrijednoj industriji. Drago mi je što mogu da kažem da ovaj region izlazi iz okvira tržišta u razvoju kada su u pitanju navike korisnika s obzirom na nivo zastupljenosti naprednih servisa koji se koriste u razvijenim zemljama. U svakom slučaju, očekujemo još dinamičniji rast i još brže prihvatanje novih proizvoda i usluga.

Kako odnos prodavca i kupca, kao i njihovi pojedinačni zahtjevi danas utiču na tržišne trendove u oblasti elektronskog plaćanja?
Raad: Već duže vrijeme korisnici određuju način na koji žele da kupuju, odnosno plaćaju, a prodavci se prilagođavaju njihovim zahtjevima i potrebama. Zahvaljujući tome, danas imamo više mogućnosti kupovine, odnosno načina plaćanja. Recimo, proizvod možete odabrati i platiti putem interneta i dobiti ga na kućnu adresu; ili naručiti i platiti online, a preuzeti ga sami. Uber recimo plaćate elektronski na licu mjesta, a sve više potrošača koristi beskontaktne kartice na mjestima prodaje. Kupci danas žele više opcija i prodavci su toga svjesni.

Kada govorimo o plaćanju poručene robe, u Crnoj Gori je i dalje izuzetno mali broj onih koji su spremni da dostave na kućnu adresu naplaćuju elektronski. Sa druge strane, sve više građana ne želi da koristi keš. Kako pomiriti zahtjeve i jednih i drugih?
Raad: Dosadašnja praksa pokazala je da je uvođenje novih oblika plaćanja povoljno uticalo na prodaju tako što je raslo interesovanje za tim proizvodima ili uslugama među onim korisnicima koji su plaćanje kešom zamijenili elektronskim načinima plaćanja. Kada korisnici jednom naprave korak naprijed i prihvate inovacije, oni žele da im njihovo okruženje i pruži takvu uslugu. Stoga, ako imate bankovnu karticu koja vam pruža neke benefite, smatraćete suvišnim da podižete novac sa bankomata, već ćete birati ona prodajna mjesta koja to omogućavaju. Upravo iz tog razloga prodavci će se prilagođavati i, čak i ukoliko to danas ne rade, vrlo brzo omogućavati one načine plaćanja koje ljudi žele da koriste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s