Vrijeme blockchain tehnologije tek dolazi

Ono što je 1970-ih godina predstavljalo računarstvo danas je blockchain. Riječ je o tehnologiji koja danas interesuje tek rijetke, a koja bi za relativno kratko vrijeme mogla naći opštu primjenu u različitim oblastima

Digitalna valuta bitcoin, koja je tokom proteklih godina potvrdila da predstavlja jedno od najviših dostignuća koje kombinuje finansijski i tehnološki razvoj, postala je popularna zahvaljujući entuzijastima koji su odlučili da se posvete unapređenju mogućnosti peer-to-peer tehnologije.
Pokušaj bitcoina da se približi redovnim finansijskim tokovima poremetili su izvještaji o krađama, medijski spinovi, ali i opšte nerazumijevanje koje je uslovio otpor koji je na ovaj način nametnut.
Bitcoin je, zapravo, primjena znanjem i trudom otkrivenih mogućnosti na nešto mnogo šire od tehnologije, distribuirano kroz kanal zvani blockchain. Nakon što je prva faza upoznavanja s ovim fenomenom protekla tako da je iz nje svako ko je to želio već doznao o čemu je riječ, poseban predmet interesovanja i proučavanja postao je blockchain.
Riječ je o bazi podataka raspoređenoj između svih čvorišta koja učestvuju u sistemu koji obuhvata bitcoin protokol, a u čijoj kopiji se nalazi trag svake transakcije koja je ikada napravljena tako da je moguće doći do informacije koji iznos bitcoina je u određenom trenutku bio u nekom digitalnom novčaniku.
Snaga blockchaina je u decentralizovanosti svih vrsta transakcija koja omogućava različite načine pristupa i razmjene digitalnih valuta. Osim toga, blockchain omogućava stvaranje zapisa koji se ne bi mogli izbrisati čak i kada bi neka centralna prodavnica bila napadnuta. Zahvaljujući ovim karakteristikama blockchain ima potencijal da poveća nivo bezbjednosti i odgovornosti u različitim industrijama. Upravo raznovrsnost industrija u kojima se može koristiti ukazuje da je riječ o konceptu budućnosti.
Već neko vrijeme javnost se upoznaje s konceptom virtuelne stvarnosti (Virtual Reality) – VR, kojem se počelo pridruživati objašnjavanje proširene stvarnosti (Augmented Reality) – AR, a upravo ova oblast otvara put većoj zastupljenosti tehnologije i principa baziranih na blockchainu. Uz sve veće i sve raznovrsnije mogućnosti kreiranja digitalne umjetnosti, šanse za startup kompanije koje se opredijele za djelovanje u ovoj oblasti veće su nego što je ijedan tehnološki segment ikada ponudio. Drugim riječima, blockchain će, izvan platformi namijenjenih prometu kriptovaluta, stvoriti osnovu za ispoljavanje kreativnosti u svim oblastima koje se baštine na sličnim principima, naročito onim pomoću kojih se podstiče razmjena znanja i dostupnost obrazovanja. Posebna transformacija očekivana je i u oblasti pružanja finansijskih usluga, prije svega jer mjerljivost svih parametara, preciznost i prihvatljiv nivo ulaganja subjekte uključene u proces neće natjerati na megalomanske provizije kakve su sada prisutne na tržištu, zahvaljujući čemu bi kreditiranje moglo postati istovremeno isplativije i za povjerioca i za dužnika. Ovo ne treba shvatiti kao prijetnju bankarskom sektoru ili koncept koji bi trebalo da mu predstavlja alternativu, već kao ono što upravo postojećim finansijskim institucijama može poslužiti za snižavanje transakcionih troškova i uspostavljanje preciznije kontrole.
Prihvatanje realnosti
Najveća američka elektronska berza Nasdaq najavila je prošle godine, kao jedan od prvih istaknutih finansijskih servisa, testiranje bitcoin tehnologije u realnom svijetu. Zahvaljujući ovom pristupu očekuje se i testiranje blockchain trgovanja akcijama kompanija, među kojima su najprimamljivije Uber i Aribnb, čiji se izlazak na berzu nakon inicijalne javne ponude tek čeka. U Nasdaqu su blockchain tehnologiju ocijenili najvećim skupom šansi koji je moguće zamisliti u deceniji koja dolazi. Na razvoj tehnologija koje su vezivane za bitcoin i blockchain u početku se gledalo kao na suprotstavljanje postojećem finansijskom sistemu. Za jedne je ovo djelovalo kao Sizifov posao, jer pobuniti se protiv onoga što skoro čitav vijek, kroz različite kanale samo učvršćuje podršku nije imalo smisla, jer bi se svelo na bespotrebno ulaganje truda. Sa druge strane, jednom dijelu javnosti povećanje zastupljenosti peer-to-peer tehnologije ulivalo je tračak nade da će sadašnji sistem, koji je rezultirao nepravednim bogaćenjem jednih i ograničenjima nametnutim drugima, uskoro biti zamijenjen nečim novim. Načelno bi se moglo reći da je došlo do pomirenja dvaju koncepata, onog koji odbija da se transformiše i onog koji odbija primjenu u postojećem svijetu. Svemu tome doprinio je razvoj servisa baziran na sličnim osnovama, a upravo servis koji omogućava dijeljenje vožnji Uber, kao i rezervisanje i iznajmljivanje smještaja prilikom putovanja koje je obezbijedio Airbnb pokazuju da ono što je nastalo iz dobre namjere za kratko vrijeme postaje unosno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s