“Prodaj u maju” ponovo trend

Trend pada cijena akcija koji je izostao tokom prethodnih triju godina mogao bi se, konačno, vratiti i omogućiti vlasnicima akcija kompanija u sastavu S&P 500 indeksa da ostvare zaradu prije ljeta.

Dnevne novineBerzanski trend “prodaj u maju” mogao bi konačno biti aktuelan ovog mjeseca, nakon trogodišnje pauze, kada maj nije bio idealno vrijeme za prodaju akcija kompanija na Wall Streetu, jer se rast njihove vrijednosti očekivao, a i ostvarivao tokom ljeta.

“Prodaj u maju i otputuj” (Sell in May and go away) je naziv za investicionu strategiju kupovine i prodaje akcija zasnovane na na teoriji da se u vremenu od novembra do aprila ostvaruje u prosjeku najveći rast vrijednosti akcija u odnosu na prethodne mjesece.

Trend je još poznat i po onom koji najavljuje Helloween indicator, budući da upravo 31. oktobra pregled stanja na tržištu kapitala omogućava dobijanje signala za ulaganje u akcije koje bi u maju trebalo prodati i tako ostvariti zaradu koja se u najvećoj mjeri troši tokom ljetovanja.

Pravilo je inače zaostavština davnih vremena kada su Njujorčani odlazili iz grada zbog visokih temperatura i velike vlažnosti vazduha koja zahvata taj grad u ljetnjim mjesecima.

Ovogodišnje tržišne okolnosti ukazuju na to da akcije vodećih kompanija čija cijena je povećana tokom posljednjih mjeseci ne bi trebalo držati u portfoliju tokom ljeta.

Oni koji su, međutim, 2012, 2013. i 2014. godine učinilo ovako nešto već sredinom ljeta uvidjeli bi da su pogriješili, jer je indeks S&P 500 od maja do septembra rastao između 0,6 i 6,3 odsto, za razliku od 2011. kada je njegova vrijednost umanjena više od 10 odsto.

Ove godine se očekuje da cijene akcija vodećih američkih kompanija kliznu tokom ljeta, međutim, ključni preduslov za to mogla bi biti odluka Federalnih rezervi da povećaju ključne kamatne stope, iako nije izvjesno da li će se to dogoditi već u junu.

Drugi signal koji ukazuje na mogući pad vrijednosti akcija koje su u sastavu S&P 500 indeksa su loši finansijski izvještaji o poslovanju, s obzirom na jak dolar koji je tokom proteklih mjeseci srezao profit brojnih kompanija koje imaju velike baze kupaca na tržištima čije valute su naspram dolara gubile vrijednost.

Ništa manje značajan signal nijesu ni brojne geopolitičke tenzije usljed kojih bi povjerenje u američko tržište moglo opasti u narednim mjesecima.

Takođe, indeks S&P 500 je tokom ove godine rastao čak tri odsto, pa se očekuje da bi se taj trend ubrzo mogao zaustaviti.
Akcije tehnološkog i zdravstvenog sektora oštro su porasle krajem prošle sedmice, vrativši se na vrijednost koju su usljed kratkotrajnih turbulencija dolara počele da gube.

Maj bi mogao biti idealno vrijeme za zaradu od prodaje akcija kompanija Apple, Twitter i LinkedIn, ukoliko se one ne žele duže držati u portfoliju.

Početkom prošle sedmice izgledalo je da se gubitak vrijednosti neće moći vratiti neko vrijeme, no već u četvrtak pred zatvaranje tržišta situacija se počela stabilizovati.

Ulagači su, međutim, veoma oprezni usljed ni malo ohrabrujućih aprilskih izvještaja o kretanju američke ekonomije.
Rast povjerenja na tržištu uočen je jedino u automobilskoj industriji i to kod proizvođača General Motors i Ford vozila, čija prodaja u aprilu je bila bolja od očekivane.

Stoga je savjet da se, bez obzira na mjesec u kojem bude donešena odluka o povećanju kamatnih stopa, tokom maja prodaju akcije kompanija iz tehnološkog sektora i kompanija.

Posted in MNE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s