Činioci i proizvodi

Prezasićenost pričom o auto-putu u crnogorskoj javnosti prisutna je već godinama, budući da bi optimizam splasnuo kad god bi se ispostavilo da nam je neko ili da smo sami sebi davali lažnu nadu.

Dnevne novineApstraktnost ove teme iščezla je nakon pojavljivanja brojki u ugovoru o kreditu i u nacrtu budžeta za 2015. godinu. Brojke su, kako to i učine svakog puta, podijelile crnogorsku javnost, pri čemu su se izdvojile grupe protivnika i podržavalaca ideje o gradnji auto-puta, koje kroz ovu temu pokušavaju da kanališu sve one njima odavno ili odnedavno svojstvene ideje.

Dežurni kritičari društveno-političke svakodnevice odmah su nastupili sa protivljenjem prije nego što je mnoštvo detalja koje pominju uopšte odabrano, uvršteno u planove ili usvojeno. Tako su se, na osnovu nasumično izabranih i loše protumačenih detalja iz ove priče pojavile projekcije dugovima iscrpljene Crne Gore, kojoj, u stanju bankrota, Kinezi otimaju prirodna bogatstva i kojoj su prijetnja po suverenitet.

S druge strane, profesionalni i amaterski autori hvalospjeva najavljenih poteza Vlade, već slave još nezapočetu izgradnju najvećeg kapitalnog projekta u državi. Interesantno je kako se u crnogorskoj javnosti iz brojčanih podataka uvijek izvuku nebrojčani zaključci koji nijesu vezani ni za količinu, ni za mjeru.

Najmanje osvrta bilo je na megalomaniju koja prati cijelu priču. Zahtjevan teren i preskupa izgradnja možda i ne bi predstavljali problem kada bi se javnosti uspio približiti razlog zbog kojeg je auto-put Bar-Boljare prioritet u odnosu na Jadransko-jonski put. Na stranu što su stavovi zvaničnog Brisela, u čijem interesu je evropsko umrežavanje, jasni po ovom pitanju, autoput kojem je u Crnoj Gori dat prioritet barsku luku ne povezuje ni sa kakvom industrijskom cjelinom koja teži izvozu.

Razlike između Crne Gore i Kine su brojčano nemjerljive, međutim, neki od primjera bi bili primjenljivi. Kina je ekonomski rast tokom protekle decenije generisala zahvaljujući infrastrukturnim projektima koji su omogućili brži i jednostavniji transport iz “fabrike svijeta” do udaljenih luka.

Auto-put Bar-Boljare bio bi idealan način za povezivanje sa izvoznom lukom. Povezivalo bi se da se izvozi, izvozilo bi se da se proizvodi, a proizvodilo bi se da ima gdje. Nakon završene gradnje auto-puta možda i (ne) bude.

Posted in MNE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s