Nepripremljenost koja skupo košta

Dva su pitanja u Crnoj Gori koja se svake godine počnu postavljati u ovo vrijeme – “gdje proslaviti novogodišnje praznike” i “koliki je budžet za narednu godinu”. Iako se sagledaju sa dva potpuno različita aspekta, i pored toga što se jedno posmatra više kao stvar izbora, a drugo isključivo kao sticaj okolnosti, oba se završavaju jednim, za crnogorske razgovore tipičnim – a o’kle?

Dnevne novineU pitanju koje u sebi sadrži ne samo elemente retoričkog, već i nepoznate u složenom matematičkom izrazu sadržana je sva suština crnogorskog odnosa prema novcu – početnoj nepripremljenosti za sve što se najavljuje, a koje rezultira brzim privikavanjem na ono što uslijedi. Budžet Crne Gore za 2015. biće veći od ovogodišnjeg, dok će se godišnje zaduženje više nego udvostručiti.

Da nijesmo svjesni postojećeg stanja u javnim finansijama i onih ekonomskih parametara koji su dio svakodnevice stanovnika naše zemlje, možda bismo se i mogli zavarati da je nešto krenulo nabolje. No, u jednom danu iskritikovala su nas dva veoma uticajna subjekta sa globalne scene.

Prvo je Međunarodni monetarni fond poručio da je zbog povećanja javnog duga, uslovljenog gradnjom auto-puta neophodno pripremiti mjere protivteže, u cilju ograničavanja rizika. Drugim riječima, treba da prikupimo mnogo više sredstava nego do sada, jer ćemo potrošiti više nego ikada.

Zatim je Evropska komisija snizila procjene rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu i narednu godinu. U jesenjim prognozama rasta navodi se da bi situacija mogla da se poboljša tek 2016. godine. U prevodu – u 2015. nema previše mjesta za optimizam. Da li je i iz kojih izvora zaista moguće povećati budžetske prihode čak za četvrtinu, za koliko se i najavljuje, znaćemo iduće godine u ovo vrijeme.

Ostaje da se nadamo odličnoj turističkoj sezoni, tj. da će većina onih koji već sada planiraju ljetnji odmor izabrati Crnu Goru kao destinaciju. Olakšavajuća okolnost je što se u nekim društvima planovi prave na vrijeme, pa se prema njima možemo ravnati. Na dobitku ćemo biti tek kada budemo razmišljali toliko unaprijed da se više ne susretnemo sa ad-hoc uvođenjem mjera protivteže.

Posted in MNE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s