Kao kakao

Širenje virusa ebole i zabrinjavajući broj njime izazvanih smrtnih slučajeva od sredine ove godine jedan je od najvećih razloga za zabrinutost međunarodne javnosti, a kada je riječ o svjetskom tržištu, jedna od ključnih pojava koja nastaje kao rezultat ovakvog stanja je nagli rast cijene kakaa.

kakao - perperzonaKakaom se na robnim berzama tokom protekle dvije sedmice trgovalo po najvišim cijenama od početka 2011. godine, koje su se u međuvremenu nekoliko puta nakratko stabilizovale nakon što bi bile objavljene informacije o dovoljnim zalihama za ovogodišnji nivo proizvodnje.

Međutim, procjene su da bi, ukoliko virus ebole bude nastavio da se sadašnjom dinamikom širi zapadnoafričkim zemljama, oko dvije trećine svjetske proizvodnje kakaa mogle biti odsječene od globalnog tržišta.

Učesnici na robnim berzama već su uočili uticaj ove pojave na rastuće interesovanje za kupovinom fjučers-ugovora na kakao, zbog pretpostavke da bi cijena za nekoliko mjeseci mogla biti višestruko veća.

U dvijema zemljama koje su pogođene ovom epidemijom, Liberiji i Gvineji, proizvodi se oko šezdeset odsto svjetskog kakaa. Iako do sada nije bilo potvrđenih slučajeva zaraze ebolom u Gani i Obali Slonovače, vlasti u tim zemljama preduzele su preventivne mjere.

Obala Slonovače još u avgustu je zatvorila kopnene granice sa Liberijom i Gvinejom, kako bi spriječila širenje bolesti na svojoj teritoriji. U slučaju da dođe do blokade izvoza kakaa, cijena ove berzanske robe bi, ukoliko se ne pronađu drugi, isplativi kanali, za vrlo kratko vrijeme mogla biti udvostručena.

Osim što postoji prijetnja od daljeg širenja virusa koji, prije svega, odnosi ljudske živote, postoji i velika opasnost od ugrožavanja sredstava za život onog stanovništva kojem je proizvodnja kakaa glavni izvor prihoda.

Ukoliko se smrtonosni virus bude prošio na Obalu Slonovače, postoji velika mogućnost da se ne bi zaustavio pred prilično loše obezbijeđenim granicama Gane, čime bi od svijeta bila odsječena dva svjetska proizvođača kakaa koji snabdijevaju globalno tržište sa 38, odnosno 21 odsto zaliha ove biljke namijenjene prehrambenoj industriji, prije svega u proizvodnji čokolade.

Berzansku cijenu kakaa još uvijek diktiraju odnos ponude i tražnje učesnika na tržištu koji su, prepoznavši mogućnost oštrog rasta, pohrlili da obezbijede svoje portfolije, što potvrđuju cjenovne oscilacije koje su se mogle uočiti tokom prošle sedmice.

Budući da se berba kakaa na različitim područjima odvija u nejednakim vremenskim periodima i da je uslovljena meteorološkim prilikama, na odluke ulagača još uvijek u mnogo većoj mjeri utiču podaci o zalihama, nego informacije o širenju ebole, međutim, ubrzo bi moglo doći do obrnutog trenda.

Širenje ebole već daje naznake razornog efekta po privrede Obale Slonovače i Gane, gdje se kakao uzgaja na milionima mailh parcela, čije plodove do obale transportuje veliki broj vozača. Zbog putnih ograničenja i preventivnog boravka u karantinu iz poljoprivreda ovih dviju zemalja svakodnevno bi iz lanca proizvodnje mogle biti izolovane na desetine hiljada učesnika.

Obala Slonovače i Gana, sa populacijama nešto većim od 20, odsnosno 26 miliona, osim od širenja zaraze strahuju i od potpune ekonomske katastrofe u slučaju presijecanja lanca trgovine privreda u kojima se proizvodnja odvija za potrebe izvoza.

Kada je riječ o ovogodišnjoj svjetskoj proizvodnji ključnog sastojka čokolade, stvoren je višak u odnosu na nivo zaliha koji je tokom prethodnih nekoliko godina zadovoljavao globalnu tražnju, no nalazi se pod prijetnjom obustave izvoza iz vodećih proizvođača.

Izvoz iz Obale Slonovače zbog građanskog rata bio prekinut od oktobra 2010. do februara 2011. godine, zbog čega je cijena kakaa na svjetskom tržištu dostigla najviši iznos od kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka, a kojoj se ovih dana ponovo približava.

Jedini u rangu sa Ganom svjetski proizvođač ove biljke je Indonezija, dok ostale zemlje proizvode tek trećinu ili manje njenih godišnjih zaliha, zbog čega je, usljed nemogućnosti da se nadoknadi globalna tražnja za ovim sastojkom, malo šta bi na tržištu kapitala u narednim mjesecima moglo osigurati zaradu kao kakao.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s