Vrijedi li čekati Alibabino blago? (2)

Plasiranje najveće inicijalne javne ponude u istoriji tržišta sve je bliže, a kineska kompanija za online trgovinu Alibaba koja će sve to sprovesti odlučila se za Njujoršku berzu.

alibaba-logoKao datum kada će ovaj IPO biti iniciran najavljuje se 8. avgust. Svijet je o značaju broja osam u kineskoj kulturi saznao još tokom otvaranja ljetnjih Olimpijskih igara u Pekingu 08.08.2008. u 08:08:08 – od toga da njegov izgovor zvuči vrlo slično izgovoru kineske riječi za bogatstvo, do znaka „shuang xi“ čestog na tetovažama i printovima, koji označava dvostruku sreću, a koji vizuelno podsjeća na dvije osmice.

Mnoštvo simbolike uslovljeno je velikim očekivanjima, u šta uvjeravaju ne samo osmice, već i sve druge brojke koje se vezuju za kineskog online giganta. Na primjer, jedna od zanimljivijih je 5,75 milijardi dolara prometa ostvarenih u svega 24 sata prošle godine – 11.11. za „Dan samaca“ (ponovo, kineska simbolika brojeva), što predstavlja rekord u svjetskoj internet trgovini od njenog nastanka.

Vrijednost koju bi mogao prikupiti Alibabin IPO procjenjuje se između 15 i 20 milijardi dolara. Sama kompanija ima vlasnički udio u brojnim kineskim tehnološkim subjektima, čime je stvorila mrežu kanala za ostvarivanje rasta. Vrijednost udjela sa kojim se istupa na tržište je 142,6 milijarde, na osnovu čega bi se početna cijena akcije mogla projektovati na oko 60 dolara.

Nivo interesovanja za akcije ove kineske kompanije takođe je neuporediv sa bilo čim do sada. Sa druge strane, svjetski mediji mu ne daju na značaju ni blizu onome što je bilo u slučaju IPO-a Facebooka i Twittera. Zvučna investitorska imena svojim nedefinisanim i površnim komentarima pokušavaju da zakamufliraju suprotstavljenost nastojanja da ne promovišu ovaj IPO i želje da od njega mnogo zarade.

Želju za zaradom sasvim jednostavno je i razumjeti i opravdati, dok je nastojanje da se o ovome ćuti objašnjivo samo u slučaju da postoji potencijalna namjera da IPO bude neuspješan, iako je u ovoj fazi i sa ovim pokazateljima takvo nešto čak i nezamislivo.

Zarada se u cijelom procesu može ostvariti i indirektno. Ono na šta će nesumnjivo Alibaba usmjeriti značajan dio prihoda od IPO-a je kupovina udjela sopstvenog vlasništva koje pripada kompaniji Yahoo. Na ovo je važno računati, budući da je interesovanje za avgustovski događaj izuzetno veliko i da postoji rizik da djeliću vlasništva neće uspjeti da pristupe baš svi koji to budu željeli.

Sam Yahoo već ima oko četvrtinu vlasničkog udjela u Alibabi, zbog čega bi se kineski gigant očekivano mogao odlučiti na njegovo preuzimanje. Osim toga, akcije Yahooa se mnogo jednostavnije mogu već sada kupiti po cijeni od malo više od 30 dolara, nešto jeftinije od ovogodišnjeg prosjeka, što je odlična alternativa za sve one koji strahuju da neće imati sreće da pristupe Alibabinom blagu.

Objema kompanijama kineski IPO predstavljaće priliku da dođu do novca koji je neophodan da se „počiste“ negativne stavke u bilansima, kojih, naročito na kineskoj strani inače nema mnogo, ali će čistija vlasnička struktura doprinijeti njihovom smanjenju u budućnosti. Ne treba zanemariti ni geografski faktor – udaljenost centara kompanija u igri koja doprinosi učvršćivanju pozicija na međunarodnim tržištima.

Po svemu sudeći, radi se o prilici za zaradu koja se zadugo neće ponoviti. Riječ je o trenutku u kojem dolazi do preplitanja snaga dviju kompanija – jedne sa razrađenom strategijom čije dalje širenje zavisi samo od daljeg povećanja broja kupaca i druge sa velikim brojem korisnika, ali sa potrebama da se razvija na nov način.

Upravo ova razlika između kupaca i korisnika uporište je Alibabine moći i razloga zbog kojih se očekuje ogromno interesovanje za IPO, kao i dobitak za one koji budu ulagali i na kraći i na duži rok.

U svakom slučaju, koristi od kupovine Alibabinih akcija biće i nakon što prođe početna euforija – očekuje se višestruki rast vrijednosti, zbog čega ulaganje u akcije drugih tehnoloških kompanija, poput Applea, Googlea ili Amazona u ovoj fazi nije preporučljivo.

(Objavljeno 30. VI 2014. u dnevnom listu Pobjeda)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s