Vrijedi li čekati Alibabino blago?

Tokove na svjetskim berzama, gdje se na osnovu izvještaja o poslovanju bez bitnijih odstupanja mogu predvidjeti kretanja cijena akcija s vremena na vrijeme uzdrma najava inicijalne javne ponude – IPO neke kompanije čiji debitatntski nastup ulagači doživljavaju kao početak jedne nove ere. 

alibaba-logoKako se tokom posljednjih godina trgovanje akcijama tehnoloških kompanija pokazalo najzanimljivijim, dijelom i zbog toga što promjenu vrijednosti jasno signalizuju i najave novih proizvoda i usluga, Apple, Google, Yahoo, Microsoft i Amazon neizostavni su u velikom broju portfelja.

U nekoliko navrata dijelu ulagača činilo se da će im se pridružiti i akcije Facebooka i Twittera, no, kako sam vam na ovim stranicama još tada savjetovala, takva ulaganja nijesu mogla obezbijediti dugoročne koristi. Pompezno najavljivani IPO uspio je zavarati samo one koji nijesu imali na umu da profiti društvenih mreža ipak dolaze samo od marketinga.

Ovih dana se očekuje IPO takođe jedne internet kompanije, koja, međutim, ima sasvim drukčiji model poslovanja. U pitanju je Alibaba, koji je servisom AliExpress u izuzetno kratkom roku prikupio ogroman broj korisnika u svijetu. Osim toga, jednostavno, riječ je o nečemu  kineskom, dakle ogromnom.

Sa druge strane, Alibaba možda ima manje korisnika od društvenih mreža, ali je ovdje ipak riječ o onima koji nijesu tu da bi potrošili vrijeme, već novac. Povjerenje koje korisnici ovog načina internet kupovine imaju obezbijedilo je Alibabi 200 milijardi dolara prometa i zaradu od baš svake transakcije.

IPO za koji je ovaj kineski gigant predao dokumentaciju nesumnjivo će biti najveći koji su tržišta do sada vidjela. Razlog za njenu popularnost je što je širokom krugu korisnika uspijela da nadomjesti sve ono što Amazon i eBay u nekim djelovima svijeta nijesu omogućavali, te obezbijediti plaćanje Alipay sistemom i na područjima gdje PayPal nije dostupan.

Upravo zbog toga, Amazon i eBay su oni koje ovaj IPO najviše pogađa, a čijih akcija već sada dio ulagača pokušava da se oslobodi. Vrijednost koja se kod Alibabe navodi u procjenama dostiže i do 180 milijardi dolara, a ona će tek izlaskom na berzu dobiti globalni karakter.

Plan izlaska na berzu subjekta ovih razmjera sasvim sigurno nije mogao biti napravljen za onoliko kratko vrijeme koliko se o njemu govorilo, što znači da se, tipično kineski, dugo držalo u tajnosti i radilo na njemu.

Upravo ovo, kao i činjenica da se jako malo zna o dugoročnoj strategiji kineskog servisa razlog je za zabrinutost u tehnološkim kompanijama, a prisjetimo li se da je kineski Baidu već prvog dana uvećao vrijednost za više od 350 odsto, jasno je i zbog čega se ovoga puta očekuje mnogo.

I dok svijet očekuje da kompanija Alibaba prouzrokuje tržišna talasanja širokih razmjera, kakvo je, uostalom, i sve drugo što polazi iz Kine, većina brokera u malim zemljama, poput onih na Balkanu, gotovo da i ne razmišlja da svojim klijentima omogući učešće u najvećem IPO-u na svijetu.

Stoga vam, ukoliko želite da učestvujete u najgrandioznijoj tržišnoj ponudi do sada savjetujemo da to činite putem platforme Metatrader, koja nudi mogućnost posrednog trgovanja ugovorima na cjenovnu razliku (CFD).

Bez preuveličavanja, riječ je o istorijskom trenutku, specifičnom i po tome što se očekuje da poništi dosadašnje pravilo da su veliki dobici rezervisani samo za velike ulagače. Uz malo strpljenja, kompanija čiji je kvartalni rast profita uvećan 39 odsto, dugoročno bi mogla donijeti značajnu zaradu.

Jedan detalj kojim se uvijek mudro rukovoditi kod velikih tržišnih promjena uočljiv je i ovog puta  dio zapadnih medija, čijim zaradama u velikim iznosima doprinose Alibabini konkurenti već širi obeshrabrujuće glasine vezane za najveći IPO na svijetu, prognozirajući mu sudbinu Facebooka.

Koristiti argument da AliExpress „nije dovoljno poznat servis u SAD“, pri čemu broj narudžbi u toj zemlji dnevno raste u milionima ne bi trebalo da zavara, gotovo jednako kao što to nijesu uspjele ni najave da cijena bitcoina „nikada neće preći 250 dolara“.

(Objavljeno 23. VI 2014. u dnevnom listu Pobjeda)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s