Završni udarac Banke Japana

Monetarne vlasti u Japanu pribjegle su mjeru koju ulagači širom svijeta nijesu očekivali, posebno ne neposredno nakon poteza koji je u SAD povučen nakon skoro cijele decenije.

Završetak turbulentne sedmice na svjetskim berzama bio je u znaku najave Banke Japana – BoJ da će osnažiti vlasničke portfelje u kompanijama koje budu ulagale u opremu i otvarale nova radna mjesta, a odluka je rezultirala trenutnim jačanjem, te nedugo potom još oštrijim slabljenjem jena u koji je povjerenje ulagača raslo uoči sjednice, budući da ovakav ishod nije bio očekivan.

banka japana perperzonaBoJ je, između ostalog, najavila i da će u 2016. kupovati državne obveznice s nešto dužim rokovima dospijeća nego što je to do sada bila praksa.

Nove stimulansne mjere koje su imale iznenađujući efekat na tržište dodatak su aktuelnom programu kupovine japanskih hartija od vrijednosti u velikom obimu. Monetarne vlasti u toj zemlji opredijelile su se za odobravanje ovih stimulansa samo dva dana nakon odluke američkih Federalnih rezervi o povećanju kamatne stope, zbog čega je ova sedmica na tržištu bila najdinamičnija u ovoj godini. Ovim je, takođe, potvrđeno da se američka i većina drugih vodećih privreda nalaze u različitim fazama ekonomskih ciklusa, budući da u istim tržišnim okolnostima povlače potpuno suprotne poteze.

Zvaničnici japanske centralne banke na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici poručili su da će u sklopu novog programa banka kupovati pakete akcija kompanija koje budu planski investirale u fizički i ljudski kapital.
Odluka japanske centralne banke o povećanju udjela u kompanijama koje ulažu u novu opremu i otvaraju nova radna mjesta vremenski se poklopila s neuspjelim planovima vlade u toj zemlji da stimuliše kompanije da povećaju zarade zaposlenih.

Ovo je samo jedna u nizu mjera koje je BoJ preduzela kako bi stimulisala japansku privredu, a njen uticaj na tržišta dodatno je pogodovao onim ulagačima koji su čekali odluku Feda da nakon nje jene zamijene u dolare.
Indeks tokijske berze Nikkei skočio je više od dva odsto po saopštenju banke, da bi se ubrzo potom vratio u negativnu zonu i okončao trgovanje na kraju sedmice kliznuvši 1,9 odsto. Dolar je u jednom trenutku porastao na 123 sa 122,56 jena, da bi se nedugo zatim vratio na početni nivo.

Podsticaji koje omogućava BoJ osnova su ekonomske strategije japanskog premijera Šinza Abea, po njemu nazvanog “abenomija”, a primarni cilj mu je zaustavljanje deflacije koja u toj zemlji traje već godinama.
Japanska ekonomija blago je ojačala u kvartalu od jula do septembra i to 0,3 odsto, što je ipak bilo dovoljno da zemlja izbjegne očekivanu recesiju, odnosno dva uzastopna kvartala s negativnom stopom rasta bruto domaćeg proizvoda.

Većih šansi za oporavak na globalnom tržištu za sada za Japan ipak nema, uzevši u obzir slabljenje kineske ekonomije, kao i svih zemalja u razvoju koje su važni japanski spoljnotrgovinski partneri.

Šok na tržištima uslovljen je, prije svega, rezultatima i odlukom suprotnom očekivanjima da BoJ neće moći proširiti progranm otkupa obveznica i omogućiti dodatne monetarne stimulanse, o čeku je, ipak, u petak odlučeno na sjednici. Međutim, rast povjerenja u japansku ekonomiju ne bi trebalo da značajnije poraste, jer se zemlja bori sa ogromnom zaduženošću, a uticaj slabljenja kineske privrede mogao bi anulirati dobre izvozne strategije.

Posted in MNE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s