Stimulans izvozu ili još jedan valutni rat

Devalvacija kineskog juana iznenadila je u utorak globalna tržišta i ostavila svjetsku javnost da se zapita čime će ovo rezultirati. Odgovor na ovo pitanje ne bi mogli da daju ni kineski zvaničnici, jer je dugoročni ishod ovog poteza potpuno neizvjestan, iako centralna kineska finansijska institucija uvjerava da će doprinijeti privrednom rastu.
juanInformacija o devalvaciji juana obeshrabrujuća je vijest za izvoznike na kinesko tržište, ali je najava okolnosti koje pogoduju kineskim izvoznicima.

Kineske monetarne vlasti srezale su vrijednost juana 1,9 odsto u odnosu na dolar, što je jedan od najradikalnijih poteza u savremenoj finansijskoj istoriji te zemlje. Ovo je uslovilo najveći dnevni pad kursa od 1993. godine, nakon čega se kineska u odnosu na američku valutu našla na najnižem nivou od 2012. godine. Potez je odrađen s namjerom da liberalizuje sistem upravljanja kineskom valutom i predstavlja dodatni stimulans izvozu.

Narodna banka Kine juče je ponovo snizila kurs juana prema dolaru 1,6 odsto, na 6,33 juana za dolar. Ovim je samo u ovoj sedmice smanjen zvanični kurs juana u odnosu na dolaru za 3,5 odsto.

Cilj ovog poteza kineske institucije objašnjavaju porebom za liberalizacijom sistema, dok mnogi učesnici na tržištu prepoznaju naznake valutnog rata. Ni jedna, ni druga tvrdnja nije netačna, jer je suština presjek ovih dvaju faktora.

Kineska centralna banka svakodnevno objavljuje kurs juana uz mogućnost variranja plus ili minus dva odsto vrijednosti. Odliv kapitala iz Kine i smanjenje izvoza koji, iako je to rađeno godinama unazad, više nije bilo moguće lažirati kako bi se stvorila bolja slika o kineskoj ekonomiji, stvorili su pritisak i činili da dnevni nivo promjene isklizne iz dozvoljenog opsega.

Kina je prošle sedmice objavila da joj je izvoz u julu smanjen za čak 8,3 odsto, a mnogo lošiji od očekivanja bio je i indeks proizvođačkih cijena, koji je prošlog mjeseca kliznuo 5,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nakon što se dnevno fiksiranje približilo granici od skoro dva odsto, Narodna banka Kine našla se u poziciji da konačno može da učini nešto što smatra korisnim za ekonomiju zemlje koja koristi prednost jeftinijeg juana i time opravda ovaj potez.

Osim vidnog usporavanja kineske ekonomije posustajanje je primjetno i kod njenih vodećih spoljnotrgovinskih partnera, no šta će se dalje dešavati neizvjeno je. Oslanjanje na kinesku stopu ekonomskog rasta od početka godine je razlog zbog kojeg je cijeli svijet zabrinut usljed njenog ogromnog uticaja na rast na globalnom nivou. Drugim riječima, kada Kina posustaje pogoršava se i stanje u još najmanje dvjema trećinama zemalja svijeta, direktno ili indirektno.

Međunarodni monetarni fond pozdravio je juče neočekivanu odluku zvaničnog Pekinga da drugi uzastopni dan devalvira juan, pojasnivši da će taj potez omogućiti učesnicima na tržištu da igraju veću ulogu u Kini. Dok je ovaj potez prouzrokovao jačanje američkog dolara i slabljenje ne samo juana, već i brojnih azijskih valuta, očekuje se da će ohrabriti i podstaći na nove poteze i centralne banke zemalja tog regiona.

U ovom trenutku svaka politika koja je u stanju da ojačala izglede za povratak rasta kineske ekonomije je pozitivna i upravo u tome MMF nalazi razloge za optimizam.

Peking već odavno nastoji da se učešće kineske valute u međunarodnoj trgovini poveća i da juan bude uključen u specijalna prava vučenja, jer bi na taj način jačao i njen uticaj na svjetskoj ekonomskoj i političkoj sceni. No, izgleda da se krenulo obrnutim redosljedom, pa umjesto da na osnovu jake ekonomije zavrijedi šansu da joj se ova želja ostvari, Kina koristi trenutak za liberalizaciju kada je ona istovremeno i mjera za stimulisanje oslabljene ekonomije.

Uticaj slabljenja juana osjetio se na evropskim tržištima, gdje je pokrenut talas masovne prodaje akcija njemačkih proizvođača vozila i drugih evropskih proizvođača luksuznih roba kojima je Kina, zahvaljujući jačanju novije, visokoplatežne generacije koja preferira skupe svjetske brendove bila glavno tržište, no sada ih očekuje smanjena kupovna moć te populacije.

Pod pritiskom se našao i energetski, kao i rudarski sektor, budući da je Kina vodeći svjetski uvoznik sirovina. Uticaj ovog poteza je planetaran i otvara niz pitanja, a ono čime je već prvog dana rezultirao pokazuje da globalni oporavak neko vrijeme neće biti moguć.

Posted in MNE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s