Intervju – Panevino: Reakcije publike su najbolji signal producentima

LUCERN – Pet godina postojanja muzičke produkcije Panevino iza koje stoji istoimeni DJ dvojac obilježiće se u subotu u švajarskom gradu Lucernu gdje su ova dva višedecenijska prijatelja započeli svoje bavljenje muzikom.

Panevino - perperzonaŠvajcarci italijanskog porijekla, Sandro Endrighetti i Renato Abatte danas su svjetski poznati house duo, a počeci njihovog rada vezni su za zimu 2004. godine. Nakon što im je zatraženo da naprave remix poznatog hita Back Together koji izvode Hardsoul i Ron Carroll, reakcije oduševljenja pokazale su da iz njihovog studija može izaći još mnogo kvalitetnog zvuka.

Široj javnosti postali su poznati nakon što su par prvih EP singlova izdali u SAD-u. Nešto kasnije, Renato i Sandro odlučili su da osnuju sopstvenu produkciju – Panevino Music, a već prvi radovi premašili su očekivanja. Od tada su nezaobilazni na najpoznatijim kompilacijama poput Pacha i Hed Khandi.

ANR: Panevino produkcija slavi pet godina postojanja. Odakle je sve počelo?

Panevino: Bilo je to vrijeme karnevalskih dana u Lucernu. Poznavali smo se više od deceniju i otišli zajedno na ovaj događaj. Da li zbog mnogo pića ili nečeg drugog, ali učinilo nam se kako bi sjajno bilo kada bismo postali DJ duo i producenti, pa čak i imali sopstveni label.

ANR: U muzici se, ni malo slučajno sve označava italijanskim izrazima. Vi ste se odlučili i za italijansko ime – da biste podsjetili na svoje porijeklo ili da bi ime bilo zvučno?

Panevino: Te noći na karnevalu kada smo odlučili da osnujemo duo shvatili smo da je ime jedino što nam nedostaje. Da, obojica smo porijeklom Italijani, pa smo, prije nego što bi nas nazvali „Spaghetti Funk“ odlučili da je Panevino pravo ime, jer je skup svega onoga čime želimo da se predstavimo kao specifičan italijanski dvojac. Ta noć je zaista bila zabavna, pa nam ni inspiracija nije nedostajala.

ANR: Pored bezbroj načina za obradu modernog elektronskog zvuka odabrali ste upravo jedan koji ne proizvodi jednokratne ljetnje house hitove, već specifičan funk-house kojem se slušaoci uvijek vraćaju. U kojim žanrovima ste pronašli inspiraciju i koji muzičari su najviše uticali na vas?

Panevino: Počeli smo da se bavimo DJ-ingom raih devedesetih godina. Odrasli smo uz zvuk house muzike koja je tek dolazila. Tada nije bilo njenih komercijalnih varijanti, pa je lako mogla postati naša strast, kakvu nam nije davao ni jedan drugi žanr. Iz nje smo preuzeli vajb, a u ostalom smo željeli da budemo autentični, jer smo znali da je uspjeh nemoguć bez prepoznatljivosti. Stvarajući muziku smo se, prije svega, odlično zabavljali, a to i smatramo najvažnijim u ovom poslu. Nakon decenije koju smo proveli kao DJ-evi odlučili smo da započnemo sopstvenu produkciju uz bezbroj ideja za promovisanje soulful house muzike. Inspirisala su nas imena poput Masters at Work, Mousse T. koji je bio pravi predstavnik ovog žanra u to vrijeme, Mood to Swing, Basement Boys, Urban Blues Project i mnogi drugi. Kupovali smo svaku njihovu ploču. Vinil, naravno.

ANR: Biti DJ i producent samo je dio vašeg svakodnevnog života, jer imate svoje poslove u kompanijama. Kako izgleda transformacija poslovnog čovjeka u muzičkog producenta?

Panevno: Na muziku volimo da gledamo kao na hobi, bez obzira koliko smo uspješni i prepoznatljivi. Studio je mjesto na kojem se dešava ono što ne sadrži svakodnevica. Fantastičan je osjećaj kada razgovarate sa muzičarom i kada na vaše ideje on reaguje sa odobravanjem. Dakle, ona tačka u kojoj se vaša ideja, vaš beat i ritam poklope sa nekim ko je to zamislio na isti način je ono što taj svijet čini posebnim. Takođe, slično je i kada nam basista odsvira ono što je njegova ideja, a mi pronađemo svoju strast u tome. Dakle, muzika je strast, a Panevino produkcija njen proizvod.

ANR: Da li su vrata muzičkog studija granica između vaš dva svijeta?

Panevino: Naravno, ali izvan studija nalazimo brojne načine da se zabavimo. Vrijeme koje provodimo s porodicom nam je zaista važno, trenuci sa prijateljima su nezaboravni. Ne smijemo zaboraviti ni Ligu šampiona, ipak smo veliki fanovi tog spektakla. Sve u svemu, naš život zaista jeste zabavan, ali je muzika najzaslužnija za to.

ANR: Starije generacije uvijek podsjećaju na originalni disko zvuk. Vaša muzika je možda u najvećoj mjeri sačuvala njegov duh. Kakva je po vama budućnost klubske scene?

Panevino: Disko je nešto pod čijim smo apsolutnim uticajem uvijek bili, a disko loop je ono što ćemo u još većoj mjeri potencirati u svojim narednim producentskim ostvarenjima. On je vječan, on je pravi zvuk, on je emocija koja veže stvaraoca i slušaoca. Klubska scena će se u budućnosti još više diverzifikovati. Otvoriće se novi prostor za različite tipove house zvuka.

ANR: Kada je muzička industrija u pitanju, koja je perspektiva house zvuka?

Panevino: Muzička industrija mijenja se svake tri do četiri godine, trendovi dolaze i prolaze, pa sada primjećujemo da više nema onih koji uz ovaj zvuk samo stoje u mjestu i lagano poskakuju uz ritam, već jednostavno svi žele na podijum. Publika je jednostavno počela da osjeća zvuk, što je stvorilo novi zadatak za producente. Neko će donijeti nove ideje, kao što je to jedno vrijeme radio Timbaland. Sada se sve još brže mijenja i podiže na viši nivo. Ko zna, možda baš mi budemo ti koji stvore nešto sasvim novo.

ANR: Kada biste birali samo jednu stvar koja treba da predstavi Panevino, koju biste izabrali?

Panevino: To bi bila definitivno The Way I Am.

ANR: Kako nastaju vaše pjesme? Koliko toga se promijeni do konačne verzije?

Panevino: Za nas je najvažnije što nemamo plan, niti zacrtan konačan cilj kako želimo da nešto izgleda, da bi ga kasnije doveli do savršenstva. To rade kompozitori koji se oslanjaju na svoju zamisao. Mi, pošto ipak dolazimo iz DJ svijeta prilagođavamo stvar situaciji i milionima ideja koje nam prolaze kroz glavu. Nekada, kada je dobar loop eliminišemo u potpunosti vokale, čak i kada smo krenuli od njih. Važno je da ne postoje pravila.

ANR: Ako biste mogli da birate među svim muzičarima na svijetu da sarađujete sa njim, koga biste izabrali?

Panevino: Možemo reći da smo to već donekle ostvarili. Imali smo priliku da sarađujemo sa svim muzičarima kojima smo se nekada divili i koji su najviše uticali na nas. Naravno, postoje još mnogi koje volimo i cijenimo, ali smo ponosni što ovo već sada možemo da kažemo.

ANR: Postoji li ijedna pjesma koja nije vaša, a čiji bi autori voljeli da jeste?

Panevino: To je bez sumnje Moloko – Familiar Feeling. Tako je jedinstvena, a u muzičkom smislu vrlo jednostavna, što je nevjerovatno.

ANR: A kada bi se snimao film o vama, šta biste voljeli da bude soundtrack?

Panevino: Vjerovatno bi u pitanju bila neka od tema iz filmova u kojima glume Bat Spenser i Terens Hil.

ANR: Šta je sljedeće što će izaći iz vašeg studija ove zime?

Panevino: Želimo da dovršimo pjesmu koju smo nedavno započeli, a zatim da napravimo cijeli album. Čeka nas jedan sasvim nov projekat, zbog čega ćemo imati mnogo posla. Izgleda da ćemo zimu provesti u studiju, što i nije loše, jer su u zemlji satova i sira zime jako hladne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s