Washington Post: Online kupovina u posljednjem trenutku je veliki test za trgovce

Piše: Sara Halzek (Washington Post), prevod A.N.R.

Ako još punite kolica u digitalnoj kupovini tokom posljednjih sati uoči Božića, svakako u tome nijeste sami – a takođe ste i učesnik velikog testa namijenjenog prodavcima i prevoznicima o tome da li su njihovi lanci snabdijevanja opremljeni tako da bi mogli izaći u susret nama kojima se navike kupovine rapidno mijenjaju.

Prema podacima kompanije Adobe, čiji softver radi na mnogim maloprodajnim sajtovima, rast online kupovine nakon 15. decembra bio je veći od očekivanog, što ukazuje na to da potrošači odlažu značajan dio kupovine za posljednji trenutak. Zapravo, prodaja je intenzivirana tokom posljednjih dana toliko da su u Adobeu ocijenili da bi na kraju ovogodišnje praznične sezone online kupovina mogla premašiti ranije projektovani iznos od 91,6 milijardi dolara.

Trgovci su ove godine napravili strateške investicije samo kako bi se bolje opripremili za ovakve situacije. Cilj je, na primjer, ove godine bio povećanje kadra sezonskih radnika u sprovođenju online narudžbi iz magacina. Khol’s je pojačao sopstveni program na principu “isporuči iz prodavnice”, čiji cilj je da vrijeme od digitalnog zahtjeva kupaca do isporuke pred kućnim pragom bude što kraće.

J.C. Penney udružio se sa maloprodajnim partnerima dodajući “kupi online, preuzmi u prodavnici” usluge na svim svojim prodajnim mjestima. Sada će presjek ovakve praznične sezonske kupovine pokazati da li su ovakvi potezi isplativi ili ne.

Maloprodajna djelatnost, teoretski, ne bi u potpunost trebalo da bude zapljusnuta talasom kasne kupovine. Za godinu u kojoj su održani predsjednički izbori stručnjaci kažu da su kupci u prvom dijelu pretpraznične sezone bili rastrojeni: bili su prilijepljeni za vijesti, pa čak i kada bi se odvojili od njih ne bi izbjegli reklamni talas u kampanji. Za tako nešto namjeravali su da se iskupe kasnije u decembru.

Pojedini trgovci djelovali su kao da su uložili poseban napor kako bi se dodvorili onima koji odlažu ovu aktivnost. Walmart se, na primjer, opredijelio za to da kupci koji proruče robu do 23. decembra u 18h dobiju isporuku do 24. decembra u 18h.

U međuvremenu je Amazon agresivno promovisao uslugu Prime Now, koja je dostupna u manjem broju gradova, a omogućava isporuku poklona do 23:59h uoči Božića.

I širom čitavog univerzuma online kupovine Adobe je ustanovio da su cijene transporta između 16. i 19. decembra bile 10 odsto niže u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom. To ukazuje na podatak da su mnogi prodavci ponudili besplatnu isporuku kako bi namamili kupce koji u toj aktivnosti kasne.

Ukoliko trgovci budu uspjeli da upravljaju poplavom kupovine u posljednjem trenutku, to bi moglo poslužiti kao podloga za povlačenje ukupne prodaje ka lojalnim kupcima. No, nije potrebno gledati suviše daleko u prošlost kako bi se vidjelo kako se u javnosti prepoznaje ostvarenje noćne more kada kupcima ne budu na vrijeme isporučeni pokloni koje su poručili.

U 2013. svuda je bilo frustriranih kupaca kada UPS i FedEx nijesu uspjeli da na vrijeme isporuče milione paketa za Božić. Trgovci očigledno nijesu dobro procijenili koliko će pošiljki biti isporučivano prevoznicima u kratkom vremenskom razmaku, a zimska oluja svemu je dodala još poteškoća.

Prodavci su se nadali da će im okretniji lanci snabdijevanja, koji nude dostavu poručene robe pomoći da ovoga puta izbjegnu takav debakl. I prevoznici, takođe, rade na tome kako bi povećali kapacitete i omogućili da prime više paketa.

U Adobeu ističu da su tokom praznične sezone do sada prodavci zaradili oko 79,2 milijarde dolara od online kupovine, što je porast od više od 11 odsto u poređenju s prošlom godinom. To je značajno više u poređenju sa očekivanim rastom od 3,6 odsto za ukupnu ovu oblast u novembru i decembru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s