Novac br. 38: Demistifikovanje

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju, za razliku od često politički obojenog priznanja za mir i onog za mnoge najneposrednijeg, za književnost, vrlo često prođu nezapaženo, bez detaljnog predstavljanja dostignuća i pojašnjenja široj javnosti, već se ona sa njima upoznaje tek kad se traže odgovori na pitanja o uzrocima i posljedicama krize.

novac-38Kada je 2013. podijelio ovo priznanje sa Larsom Peterom Hanseom i Robertom Šilerom, profesor sa Univerziteta u Čikagu Judžin Fama bio je poznat samo u stručnim krugovima, najviše zahvaljujući odličnom udžbeniku o osnovama finansija, koji je već četiri decenije neizostavna literatura brojnih akademskih radova fokusiranih na tržište kapitala.

Fami i njegovim saradnicima pošlo je za rukom da utvrde zakonitosti u kretanju cijena aktive, konstatujući da cijene akcija fluktuiraju znatno više nego dividende korporacija, kao i da odnos cijena u odnosu na dividende pada kada je visok, odnosno raste kada je nizak.

Riječ je o zakonitosti koja u finansijskom svijetu ne predstavlja nikakav novitet, ali je način na koji je objašnjena inovativan. Famino nedavno sučeljavanje sa kolegom Ričardom Talerom o efikasnosti tržišta još jedan je pokazatelj da nijedna tržišna situacija nije neobjašnjiva ukoliko se takvom ne želi predstaviti.

Demistifikovanjem načina na koji je berzanski mag Voren Bafet zaradio novac Fama je, pojasnivši vezu između svega onoga što se već znalo, ali je bilo rasuto u različitim teorijama, još jednom indirektno upozorio na štetnost poteza koji donose kratkoročnu korist. Suština njegove poruke je jasna – zarada na tržištu kapitala nije uslovljena besprekornim pozavanjem ove oblasti, već posjedovanjem prave informacije u pravo vrijeme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s