WP: Šta je loše u kineskom finansiranju startapova iz Silicijumske doline

Piše: Elizabet Dvoskin (Washington Post), prevod A.N.R.

Startap Quixey iz Mauntin Vjua u Kaliforniji izazivao je zavist mnogima u Silicijumskoj dolini kada je kompanija najavila multimilionsku investiciju jedne od kineskih najvećih i najmoćnijih tehnoloških kompanija, Alibabe. Aranžman od 110 miliona dolara, podijeljen u dvije runde finansiranja 2013. i 2015. godine, bio je posljednji dokaz da bi bogati kineski investitori platili premium cijene da bi dobili udio najprivlačnijih mladih kompanija u toj oblasti.

washington postNo, onda je uslijedilo nešto sasvim pogrešno: kompanija Alibaba je prestala da plaća, navode upućeni izvori. Startap je ostavljen na cjedilu dok Alibaba nije uzvratila teškom pogodbom: pozajmićemo vam novac, a vi morate obećati da nas nećete tužiti.

Nakon nekoliko mjeseci pregovora bez predaha, Quixey je došao do novog sporazuma. U kompaniji je u četvrtak rečeno da joj je pozajmljeno 30 miliona. Ta sredstva su, kako se navodi, od Alibabe i drugih, obećana pod uslovima koji su lošiji od onih u prvobitnom aranžmanu.

Usred teškog, nezapaženog spora između kineskog giganta online trgovine i startapa Quixey, čija tehnologija omogućava korisnicima da pretražuju aplikacije, došlo je do sudara kultura – jedne koja je simbol za ova obećanja i one koja uključuje opasnosti koje Silikonska dolina ima u odnosu s Kinom.

Stručnjaci kažu da je ovaj odnos – uvijek osjetljiv, uvijek zapanjujuće kompleksan, dostigao novu tačku nagiba, dok su neviđene količine novca iz Kine sipane u Silicijumsku dolinu. Ovakvo preplavljivanje imalo je velikog uticaja na bum startapova u tom regionu. Tokom proteklih dviju godina internet giganti kao što su Alibaba, Baidu i Tencent, često nazivani kineskim Amazonom, Googleom i Facebookom, kao i desetine porodičnih firmi, lokalnih zajednica i državnih preduzeća, utrkivali su se da ugrabe udio u najsavremenijoj tehnologiji u regionu.

Investicije u Silicijumsku dolinu iz Kine, izuzimajući nekretnine, dostigle su šest milijardi dolara do kraja prve polovine 2016. godine, sa više od polovine te potrošnje koja se odvijala posljednjih 18 mjeseci, prema podacima istraživačke kompanije Rhodium Group. Investitori su bili izazvani rastućim kineskim bogatstvom tokom protekle decenije, a vlada je pogurala razvoj inovativnih tehnologija, naročito u oblastima kao što su virtuelna stvarnost i vještačka inteligencija, gdje Kina i dalje zaostaje.

“Kina shvata da joj je potreban uzor koji bi pratila dok se država nalazi u tranziciji od proizvodnje ka inovacijama”, rekao je Šušeng Žang, proslavljeni fizičar sa Stenforda koji je osnovao 350 miliona dolara vrijedan preduzetnički projekat prije dvije godine, iskoristivši bum. “To je novi digitalni Put svile”.

Sa druge strane, američki startapovi više nego ikad strijeme pristupu kineskim kompanijama bogatim novcem i novopečenim milionerima, naročito u svijetlu čvršćeg prikupljanja sredstava u okruženju Silicijumske doline. Kineski investitori takođe mogu da otvore vrata za više od milijardu kineskih potrošača uslugama i proizvodima koji se suočavaju sa zasićenošću na tržištu SAD.

Takve investicije mogu da mijenjaju putanju preduzeća u nastanku. “Startapovi i prikupljanje sredstava u Silicijumskoj dolini ne bi funkcionisali bez kineskog novca”, kazao je Kris Nikolson, izvršni direktor dvogodišnje kompanije posvećene vještačkoj inteligenciji Skymind.io, koji je dobio sredstva finansirajući se preko Tencenta i drugih kineskih investitora. Startapovi koji su odbijeni među onima koji nude preduzetnički kapital na Sand Hill Roadu i dalje mogu dobiti sredstva iz Kine, kazao je on. “To je promijenilo situaciju”.

Ali postoji i nepovjerenje na objema stranama. Američki startapovi variraju od grube taktike i moći koju sprovode kineski igrači. Neki su zabrinuti zbog kopiranja inovacija , što je dugogodišnji problem za mnoge američke korporacije koje su u partnerstvu sa kineskim firmama.

Kao novopridošli, kineski investitori ne žele da ne budu poštovani, tretirani kao naivni, ili smatrani onima koji dijele takozvani “glupi novac”, ističu rukovodioci koji s njima blisko sarađuju. U intervjuima američki preduzetnici često su navodili da kineski investitori često igraju po nepoznatim pravilima. Quixey je to naučio na teži način.

Ubrzo nakon što je kompanija dobila prvu tranšu finansiranja od Alibabe 2013. Quixey je počeo da prilagođava poslovanje kineskom konglomerat prema posebnom ugovoru, izrađujući specijalnu tehnologiju koja bi omogućila kineskim korisnicima da pretražuju kineske aplikacije unutar Alibabinog operativnog sistema YunOS.

Pretraživanje unutar aplikacija je veoma različito, gledano iz tehnološkog ugla, u odnosu na pretraživanje interneta; čak ni Google nije uspio da riješi ovakav problem. Dogovorom je predviđeno da Alibaba i Quixey dijele zaradu od onoga što Alibaba ostvari koristeći ovu tehnologiju u Kini, navode anonimni izvori upućeni u ovu oblast koji su govorili o dešavanjima ove vrste.

Početkom ove godine nastao je spor. U Alibabi su tvrdili da je startap podbacio po pitanju rezultata, Quixey je isticao da Alibaba duguje kompaniji desetine miliona dolara za posao koji je izveden tokom nekoliko mjeseci.

U međuvremenu, očekivani prihod od Alibabine kineske distribucije nikada nije stigao, kako tvrde pojedini izvori. Kompanija Alibaba je postala frustrirana činjenicom da Quixey nije diversifikovao svoje izvore prihoda, rekao je drugi izvor.

Istovremeno, Alibaba je prošao kroz veliku reorganizaciju, a startapovi čiji su autori smatrali da bi mogli sarađivati sa kompanijom, uključujući Quixey, osjetili su kako lebde okolo u vrtoglavom spletu politike i prioriteta, kako je reklo nekoliko ljudi blisko upoznatih sa materijom. Problem su dodatno pogoršale jezičke barijere, dodaju oni.
Quixey je razmatrao da tuži Alibabu, ali je procijenio da ne bi vrijedilo, navode upućeni. Nekoliko startapova može priuštiti skupu tužbu protiv svog glavnog korisnika i investitora. Pometnja je dovela do propuštenih ciljanih prihoda i odlaska ključnih rukovodilaca, dok je osnivač kompanije podnio ostavku sa pozicije izvršnog direktora.

“Naravno, cijenimo odnos sa Alibabom, oni su bili partner i investitor”, rekao je portparol startapa Quixey Skot Samson. On je odbio da daje dalje komentare. Alibaba je odbio da komentariše, pozivajući se na politiku da ne raspravlja o sadašnjim investicijama.

Osim Quixeya, mnogi investitori rekli su da odnosi Silicijumske doline i Kine, iako puni šansi, takođe obiluju kulturološkim nesuglasicama. Kao rezultat toga urušavaju se mnoga partnerstva, rekao je Džej Eum, generalni direktor TransLink Capitala, investicione kompanije u razvoju iz Palo Alta, specijalizovane za pružanje pomoći startapovima u radu sa azijskim tehnološkim konglomeratima. Eumova firma je investirala u Quixey, ali je naglasio da je ovo rekao uopšteno.

“Iako obećanje partnerstava sa Kinezima djeluje uzbudljivo i izgleda dobro na papiru, realnost zapravo zahtijeva kompromise”, rekao je Eum.

U Kini, gdje ima manje vladavine prava, moćna vlada neumorno se zalaže za vlast, a ogromna konkurencija među kompanijama, nejasne poslovne taktike su sve učestalije, kazao je Tilo Haneman, ekonomista kojeg angažuje Rhodium Group.

“Ponekad te taktike nijesu nesporazumi, već reflektuju kulturološke norme prema kojima se posao obavlja u Kini. Kineski investitori mogu zahtijevati uslove koji bi bili smatrani previše agresivnim u Silicijumskoj dolini, ali ovi uslovi bi djelovali fer u Kini”, kaže Koni Kan, partner u preduzetničkoj kompaniji Andreessen Horowitz, koji se fokusira na Kinu.
U bliskoj budućnosti će Quixey i Alibaba zakrpiti nesuglasice. Startap je kreirao novu tehnologijuza pretraživanje unutar aplikacija i najavljuje svježi set potencijalnih korisnika i partnera, navode upućeni izvori. No, Quixey više ne pravi tehnologiju za Alibabu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s