The Economist: Dok nas dug ne sastavi

The Economist – editorijal, prevod A.N.R.

U mnogim zapadnim zemljama, uključujući Ameriku i Britaniju, advokatima u brakorazvodnoj parnici nije dozvoljeno da zastupaju klijenta u zamjenu za udio imovine koju obezbijede (za razliku od naplate fiksne naknade).

the-economistStrahuje se da bi ovakvi aranžmani doveli do još većeg broja kobnih razvoda. Ipak, ista pravila ne važe za finansijere: oni su slobodni da finansiraju pravnu bitku koristeći bračnu imovinu i sve veći broj njih to i čini.

Britanska kreditna kuća Novitas Loans trenutno kreditira oko 1.500 osoba koje namjeravaju da se razvedu (od kojih su većina žene), po godišnjoj kamatnoj stopi od 18 odsto. Krediti su namijenjeni pokrivanju sudskih troškova, aplikanti obično očekuju da dobiju imovinu koja je po vrijednosti tri puta veća od njihovog zaduživanja.

Bez podizanja kredita većina njih morala bi da odustane i bude zadovoljna mnogo manjim, kazao je generalni direktor ove kuće Džejson Riv. “Dobijamo mnogo pisama zahvalnosti od korisnika kredita”, tvrdi on.

Tražnja za ovim kreditima porasla je nakon što je britanska vlada 2013. godine ograničila pravnu pomoć kod razvoda, navodi Najdžel Šeperd iz udruženja advokatskih porodica “Resolution”.

Brendan Lajl koji radi za “BBL Churchill Group”, američku kompaniju koja posluje u 27 zemalja, ističe da je njegova uloga “djelimično finansijska i djelimično terapeutska”. Osvetoljubivi klijenti, odlučni da se bore i oko posljednje kašičice, moraju biti uzdržani. Prosječni kredit iznosi 306.000 dolara u Njujorku i nešto manje u drugim zemljama. Uobičajena kamatna stopa je oko 16 odsto. Zatezna kamata je skromnih dva odsto, iako ima strpljivosti za klijente koji se bore.

Veliki rizik za finansijere razvoda je da par može da se pomiri. Kada se to dogodi, imovina se ne prodaje i dužnik ne može biti u stanju da vrati sredstva kreditoru. Stoga Novitas radije finansira slučajeve koji prolaze kroz sudski proces dovoljno dugo da postoji mala vjerovatnoća za pomirenje.

Kuća “Iceberg Partnership”, najveći Novitasov konkurent u Britaniji, prenosi ovaj rizik na 374 advokatske firme koje rade sa klijentima oko finansiranja. Oni moraju da budu saglasni da će garantovati za zajmove njihovih klijenata, isplaćujući Icebergu sopstveni novac ukoliko se klijent ne razvede.

Umjesto da pozajmljuju novac, neke firme “investiraju” u brakorazvodne parnice, tražeći vraćanje novca samo ako se postigne nagodba. Prije godinu dana Novitas je kupio američku firmu “National Divorce Capital” koja pruža “bezgrešne gotovinske avanse”. Od tada se broj aplikacija za avans udvostručio. Planirano je i otvaranje filijale u Australiji i Kanadi do kraja godine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s