The Economist: FIFA u reformi

Piše: The Economist editorial, prevod A.N.R.

Sve je učestalije da organizacije postaju riječi za nešto drugo. Apple predstavlja eleganciju, Berkshire Hathaway lojalnost, a BlackBerry pad. Avaj, FIFA, upravno tijelo svjetskog fudbala, speluje se kao korupcija.

Uređivanje ovog najnarušenijeg brenda zahtijevalo bi mnogo više od samog petljanja sa načinom na koji se upravlja organizacijom FIFA.

Članovi FIFA asocijacije održaće 26. februara tajno glasanje – šta bi drugo – u Cirihu, kako bi izabrali novog predsjednika koji bi zamijenio Sepa Blatera. Nema dobrog znaka. Blater svom nasljedniku ostavlja organizaciju u krizi. Njegov peti mandat prekinut je nakon podizanja optužnice prošle godine nakon što je nekoliko uticajnih lica ukazalo na navodno pranje novca.

On je od tada suspendovan iz fudbala na osam godina zbog uplaćivanja nedokumentovanih dvaju miliona švajcarskih franaka Mišelu Platiniju, tadašnjem čelniku evropskog fudbalskog tijela. (Platini, nekadašnji favorit za Blaterovog nasljednika, takođe je suspendovan iz ovog sporta; obojica negiraju krivicu).
Pet kandidata ostavljenih da se bore za vrhovnu poziciju govore o ograničenju mandata i objelodanjivanju izvještaja. Ali radikalna reforma će početi idejom koju je iznio Stefan Šimanski, ekonomista za sportska pitanja koji, između ostalog, pretvara Fifu u javnu kompaniju. Za svaki slučaj, nova, čistija Fifa biće izlistana u Njujorku.

Javna ponuda ima nekoliko prednosti. Prva je što će znatno povisiti nivo transparentnosti. Skandali pogađaju i izlistane kompanije, ali jedna stvar koju ne čujemo od direktora kompanija izlistanih na berzi su pritužbe na odsustvo nadzora.

Za Fifu je biti pod budnim okom sudije upravo ono što joj treba. Prema njenom godišnjem izvještaju, organizacija sa samo 474 radnika potrošila je impresivnih 115 miliona dolara na lične izdatke u 2014. godini, Javna ponuda zahtijeva od Fife da objelodanjuje koliko njeno rukovodstvo novca prima. Oni takođe mogu očekivati da se suoče s pitanjima akcionara vezanih za 35 miliona dolara opredijeljenih za troškove organizacije sastanaka te godine. Otvaranje pitanja Fife u američkom pravosudnom sistemu takođe bi imalo blagotvorno dejstvo.

Dometi Odjeljenja za pravosuđe i FBI već su dugi: oni su stajali iza optužnica u 2015. zbog kojih je na kraju s funkcije skinut Blater. Ali, izlistavanje na američkoj berzi bi donijelo svijetu najentuzijastičnije sprovođenje zakona pred vrata organizacije. Naročito je značajno što bi Fifa time postala subjekat Zakona o sprečavanju korupcije u inostranstvu. Imajući u vidu navode koji se još kovitlaju oko dodjele organizacije Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. Rusiji i Kataru, traženje lokacije sa kaznenim antikoruptivnim režimom poslalo bi jasnu poruku.

Javna ponuda bi takođe formalizovala i pooštrila podsticaje Fife da zaradi što više novca legitimnim sredstvima. Od 5,7 milijardi dolara prihoda koji je Fifa ubrala između 2011. i 2014. godine najveći dio ostvaren je prodajom televizijskih prava 2014. za prenošenje prvenstva u Brazilu.

Više prihoda od prodaje mogućnosti emitovanja, marketinga i licenciranja prava na prenošenje Svjetskog prvenstva, kao i čvršća kontrola trebalo bi da budu dovoljni da akcionare čine zadovoljnim i da podižu novac kako bi podstakli osnovne inicijative širom svijeta. Motivisanost profitom bi takođe ohrabrila brži razvoj ženskog svjetskog prvenstva u fudbalu.

Fantazija fudbala

Prelijepa igra ne bi trebalo da bude predata Wall Streetu bez zaštitnih mjera. Da bi zaštitili misiju Fife da razvije fudbal, dio prihoda morao bi da bude sačuvan i odvojen za distribuciju organizacijama koje su njene članice, možda odvojenom dobrotvornom rukom (koja će takođe biti odgovorna za pravila igre). Kako bi se osiguralo da neki baron privatnog kapitala ne preuzme Fifu i ne napuni je zaduženjima, ova dobrotvorna ruka bi trebalo da zadrži većinsko pravo glasa nad izlistanom organizacijom.

Ovo bi i dalje ostavilo mnoštvo prostora za lukavstvo dok se novac bude prilivao između Fife i fudbalskih udruženja članica. Ali to će obezbijediti da Fifa dobije strožu provjeru. Nažalost, nijedan od kandidata koji se takmiče da naslijede Blatera vjerovatno ne bi tolerisao izlistavanje na berzi u Njujorku. Ipak, kada procjenjujete njihovo obećanje da će vratiti integritet Fife, ovo bi trebalo da bude mjerilo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s