Intervju: Vladimir Lučić, izvršni direktor kompanije M:tel

iOS uređaji u M:tel stižu na proljeće

Treći mobilni operator u Crnoj Gori licencu za rad dobio je u aprilu 2007. godine, a danas kao izuzetno uspješna kompanija bilježi konstantan rast broja korisnika, prihoda, broja zaposlenih, obuhvatajući sve širi spektar usluga. Sumirajući dešavanja proteklih godina, izvršni direktor M:tela Vladimir Lučić objašnjava kako su novi tehnološki trendovi uticali na razvoj, te koliko crnogorski poslovni ambijent odgovara razvoju ovakve djelatnosti.

Šta od dolaska M:tela na crnogorsko tržište smatrate najvećim poslovnim dostignućima?

Lučić: Najveće dostignuće M:tela je, prije svega, dostizanje više od 28 odsto tržišnog učešća u mobilnom segmentu. U veoma oštroj konkurenciji kao treći operator došli smo do zavidnog tržišnog učešća. Takođe, veliko dostignuće je naših 290 zaposlenih, mladih, ambicioznih i obrazovanih radnika koji su i najveća snaga M:tela. Naš ulazak u tržište kablovske tehnologije i fiksnog interneta u 2015. godini je najbitniji događaj na tržištu crnogorskih telekomunikacija još od 2007. godine. Plan da pokrijemo više od 90 odsto domaćinstava kvalitetnim internetom, ponudom više od 150 kanala u osnovnom paketu i fiksnom telefonijom stvara prvi put na tržištu pravu konkurenciju i u ovom segmentu. Fiksni internet postaje potreba svakog domaćinstva i jedan je od ključnih elemenata razvoja svakog savremenog društva. Iako smo očekivali pozitivne rezultate, iznenađeni smo ogromnim intresovanjem za našu uslugu. Najveći procenat pokrivenosti fiksnim internetom i kablovskom je u Nikšiću, Budvi, Cetinju, Beranama i Ulcinju. Prisutni smo na 30 odsto teritorije Podgorice, a pustili smo signal u Tivtu, Herceg Novom, Baru i Pljevljima. U 2016. planiramo završetak projekta u svim gradovima u Crnoj Gori i već sada svakog mjeseca imamo više od 1.500 novih korisnika. M:tel od 2012. godine posluje sa profitom, ali čitav svoj profit vraća u investicije jer smo uvjereni da samo novim razvojem možemo povećati naše poslovanje i poziciju na tržištu. M:tel je samo u 2015. godini uložio 27 miliona u mobilnu i fiksnu telefoniju od čega su naši vlasnici uložili 10 miliona, a M:tel je iz sopstvenih sredstava uložio 17 miliona eura. Sljedeće godine planiramo da uložimo dodatnih 18 miliona eura u infrastrukturu. Naš ulazak u kablovsku utakmicu otvorio je nova radna mjesta, pa smo samo tokom 2015. primili 40 novih stručnjaka. Možemo ekskluzivno najaviti da će tokom 2016. godine, najvjerovatnije u martu, M:tel početi prodaju iOS uređaja u svojim poslovnicama.

Koja su najveća ograničenja u primjeni novih telekomunikacionih standarda, posmatrajući i infrastrukturu i propise?
Lučić: Moram istaći da određene opštine nemaju dobro regulisane propise koji mogu omogućiti operatoru da dođe do korisnika i izgradi kvalitetnu fiksnu, optičku kablovsku infrastrukturu. Nama je to i jedini usporavajući faktor izgradnje. Mislim da sve lokalne uprave moraju biti svjesne bitnosti razvoja internet servisa i da je konkurentost u ovoj oblasti suštinski bitna za građane u njihovim opštinama. Sa druge strane, moram istaći i otvorenost i potpunu spremnost određenih opština da podrže ovakve projekte. Samim tim, mi smo se kao investitor i odlučili da u prvoj fazi tokom 2015. godine pokrijemo internetom opštine koje su najbrže reagovale na naše zahtjeve.

U kojoj oblasti sada postoji najviše dodatnog prostora za razvoj?
Lučić: Prostor za dodatni razvoj, prije svega, vidimo u razvoju kablovske mreže i interneta i mi ćemo sljedećih pet godina biti fokusirani na ovaj projekat. Takođe ćemo sljedeće godine snažno ući u projekat mobilnog plaćanja tako što ćemo na tržištu Crne Gore svim prodajnim objektima besplatno podijeliti naše platne terminale. Ti terminali će prihvatiti sve platne kartice, ali će omogućiti i plaćanje moblinim telefonom tako da naš korisnik neće morati da nosi sa sobom platnu karticu. Terminal je razvijen tako da podržava plaćanje sa svih telefona te korisnik ne mora da ima smartfon da bi platio račun mobilnim telefonom. Projekat ovakve veličine je rijedak na svjetskom telekomunikacionom tržištu i meni je drago što ćemo ga u punom kapacitetu implementirati sljedeće godine u Crnoj Gori.

Na koji način popularnost Vibera, WhatsAppa, Messengera, koji su znatno smanjili upotrebu SMS i roaminga, mijenja kompaniju?
Lućić: Popularnost ovih dviju aplikacija znatno će promijeniti mobilne operatore. Mobilni operatori su imali velike profite zasnovane na samo dvije usluge, voice i SMS. Sad zamislite situaciju da vrijednost te dvije usluge padne na nulu što će se sigurno desiti za nekoliko godina kada svi korisnici pređu da koriste aplikacije. Pred mobilnim operatorima je veliki izazov da pronađu nove izvore prihoda. Ti izvori postoje i njega su prvo pronašli veliki internet igrači kao Google, Facebook, Uber, Apple, Viber itd. To zahtijeva potpunu transformaciju kompanije i zasnivanje prihoda prije svega na internetu i servisima baziranih na internetu. Operatori ne smiju da razmišljaju samo lokalno već i globalno. Svaki servis koga postavite na internetu možete ponuditi svim korisnicima mobilnog interneta u svijetu.

Kakvom, na osnovu interesovanja i brzine usvajanja novih usluga, ocjenjujete spremnost crnogorskih korisnika da prihvate inovacije?
Lučić: Crnogorski korisnici su izuzetno edukovani i spremni na inovacije. Broj mobilnih telefona po stanovniku je među najvećima u Evropi, a visok je i procenat SMART telefona. Za nas je crnogorsko tržište veliki potencijal po pitanju implemenitranja novih inovativnih servisa.

Koliko se u ovoj fazi u kompaniji radi na stvaranju osnove za Internet of Things i šta su za M:tel najveći izazovi?
Lučić: Mi se izuzetno pripremamo za ovaj segment poslovanja. Ovaj segment će bukvalno eksplodirati sa razvojem. Svi uređaji, od kućnih do profesionalnih će biti povezani sa internetom. Takva tehnološka revolucija će omogućiti daljinsko upravljanje kućnim aparatima, eskapanziju u auto-industriji kao i velike primjene u zdrastvu. Oformili smo tim odličnih programera i intenzivno razvijamo segmente. Već sada prodajom softvera ostvarujemo jedan odsto godišnjeg prihoda. Nadam se da će za 10 godina ovaj segment praviti 99 odsto prihoda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s