Bloomberg: Fudbalu trebaju novi gardijani, a ne stara garda

Piše: Kavita A. Dejvidson, prevod A.N.R.

Švajcarske vlasti objavile su u petak da su otvorile krivičnu istragu protiv predsjednika FIFA Sepa Blatera. Čini se da prodiranje u korupciju globalnog fudbalskog upravnog organa konačno ovoga puta ide do kraja.

Nezavisni etički odbor FIFA otvorio je sopstvenu istragu u Blateru. To je dovelo do glasina da bi se mogao povući prije njegove planirane ostavke u februaru iako su u ponedjeljak one brzo oborene, kada je rečeno da nije uradio “bilo šta ilegalno ili nepravilno”. 

BloombergIpak, dok je Blater u glavnom fokusu istrage i praćenja, u fudbalu neposredno više zabrinjava Mišel Platini, predsjednik fudbalskog upravljačkog tijela u Evropi i osoba koja će najvjerovatnije zamijeniti Blatera. Švajcarska Kancelarija državnog tužioca optužuje Blatera za “nelojalna plaćanja” protiv interesa udruženja u iznosu od oko 2,1 milion dolara Platiniju 2011. godine, samo nekoliko sedmica prije nego što je Platini povukao svoj zahtjev da ospori Blaterovo učešće na predsjedničkim izborima.

Platini smatra da su vlasti proglasile plaćanje “u skladu sa švajcarskim zakonom” i da je predstavljalo naknadu za konsultantske poslove koje je obavljao između 1998. i 2002. godine. Ukoliko je ovo istina, tek treba da bude obrazloženo zašto je plaćanje odloženo devet godina.

Svaki razvoj ovog ispitivanja u FIFA izgleda da naglašava koliko je rasprostranjena mreža korupcije u međunarodnom fudbalu i otkriva da Platinijevo plaćanje nije izuzetak. Takođe pokazuje koliko je nategnuto čak i zamisliti da bi nasljednik Blatera, koji dolazi iz užeg FIFA kruga mogao donijeti reforme, siuprotne uobičajenom poslovanju. Kada je Blater najavio da će se povući nakon vanrednih izbora iduće godine, kritičari su se narugali time koliko je mudro staviti Platinija na čelo, navodeći da je bio uključen u pomaganje Kataru da osvoji trulo takmičenje za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Platini je pogurao neke finansijske reforme, ali je takođe bio blizak Blaterov prijatelj, duboko ukorijenjen u strukture moći FIFA. Postoje neke  paralele između situacije u fudbalskoj asocijaciji i u Volkswagenu, čiji se čelnik takođe upleo u korporativni skandal. Usljed otkrića da je kompanija falsifikovala podatke o izduvnim gasovima dizel motora, Martin Vinterkorn podnio je ostavku.

Miler je veteran VW koji je proveo 40 godina u kompaniji. Osim toga Bloombergovi reporteri Kris Rajter i Kris Rauvald izvijestili su da će Vinterkorn nastaviti da nadzire Milera koji ostaje na vodećoj izvršnoj poziciji u Porsche Automobil Holdingu , Volkswagenovom dominantnom vlasniku . Baš kao što je dugotrajno prisustvo Blatera mrlja za FIFA , Vinterkorn „otvara pitanja o tome da li VV zaista mogu da reformišu insajderi stare garde na ključnim pozicijama“, kako su napisali Rajter i Rauvald.

Možda FIFA može da bude šlagvort za VW, budući da i jedni i drugi pokušavaju da vrate uništeni kredibilitet. Prošle sedmice Volkswagen Grupa najavila je restrukturiranje kompanije, kao dio plana da se “jačaju brendovi i oblasti“.

Svaki pravi potez za reformu FIFA mora slično početi sa decentralizacijom vlasti. Taj cilj bio je okosnica kandidature prince Alija bin-al-Huseina kada je izazvao Blatera da se kandiduje na izborima za rukovodioca FIFA u maju. Njegovi predlozi za reformu uključili su ograničenja predsjedničkog mandata i drastična povećanja prihoda isplate nacionalnim savezima, od 250.000 do milion dolara po udruženju godišnje. “Ne možete upravljati svime tek tako iz Ciriha,” rekao je on tada.

Najnovija istraga o Blateru i Platiniju pokazuje da se ne može upravljati svime u FIFA iznutra u njenom sadašnjem obliku. Asocijacija potencijalne nasljednike Blater treba da potražiti negdje drugdje i prekine sa starom gardom. Možda izbor žene može biti dobro mjesto za početak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s