Bloomberg: Papa je u stvari mudar političar

Piše: Klajv Kruk, prevod A.N.R.

Posjeta pape Franja Sjedinjenim Američkim Državama izazvala je jednake reakcije oduševljenja i među republikancima i među demokratama u Kongresu jer je izbjegao da govori o pitanjima oko kojih postoje njihove nesuglasice.

Slušajući papino obraćanje u Kongresu, u početku sam najviše bio zainteresovan da čujem šta će reći o kapitalizmu. Da li će podsjetiti američki Kongres na nekontrolisanu trku za profitom? Ili će se oglušiti na to?
BloombergDok se njegov primamljivi i pažljivo kalibrisani govor nastavljao, postalo je jasno da nije želio nikoga da napadne. Za potrebe ovog događaja, biznis nije bio đavolje đubre. Naprotiv, on može da bude “plemenita profesija”. Dobro je što je to razjašnjeno.
Lukava papska triangulacija skrenula je pažnju na više teatralnih aspekata događaja. Kako bi Sveti otac čitao svoju publiku i kako bi njegova publika reagovala? Da li bi tu bilo naizmjeničnih navijačkih ovacija u poznatom stilu pantomime, uz trenutke oklijevanja, kao što lideri nacija rade gledajući svoje susjede? To bi bilo nepristojno, ali prekinuti ove navike moglo bi biti teško.
Papa je bilo kakvu uzdržanost mogao učiniti nemogućom da je pogrešno pricijenio prilike. Ljevica je prihvatila papu Franja jer je bio neuobičajeno otvoren kada je bilo riječi o ekonomskom pitanju. Činjenica je da je u političkom životu on ujedno i ekstremni socijalni konzervativac i ekstremni ekonomski progresivac. Ovo i demokratama i republikancima omogućava skoro jednako mnogo podrške, ali ih i podjednako drži dalje od toga. Bilo bi jednostavno za obje strane da ga preziru isto tako kao i da ga obožavaju.
Da je papa u civilnom smislu opisao svoj stav o, na primjer, abortusu i raspodjeli bogatstva, ili homoseksualnim brakovima i klimatskim promjenama, ozbiljno bi testirao pristojnost kongresmena. On je odlučio da lagano korača. Zvučeći više kao nadbiskup Kanterberija nego kao episkop Rima, pozvao je na manje polarizacije i više pragmatizma. Dakle, većina aplauza bila je obopartijska, čak i ako su njegove riječi o svetosti života privukle zahvalnost sa svih strana, budući da je pažljivo propustio da pomene kada on vjeruje da život počinje.
Na ovaj način on je svima učinio čast da ovom prilikom budu ne samo zadovoljni, već presrećni zbog onoga što je rekao. Demokratski predstavnik Patrik Marfi objavio je na Twitteru: “Nadam se da je Kongres primio k srcu papinu poruku o siromaštvu i da će djelovati u pravcu nejednakih prihoda“.
Republikanski senator Ted Kruz napisao je na Twitteru: “Svetionik pravednosti i dostojanstva @Pontifex bio je najnepokolebljiviji glas o životu, braku i vjerskoj slobodi”.
Raskošne pohvale na račun pape zbog pitanja oko kojih su saglasni i pretvaranje da se ne primjećuju stavovi koji bi vas razbjesnili da ih bilo ko drugi saopštava. Kad bi samo predsjednici mogli podstaći ovakvu velikodušnost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s