Bloomberg: Grčka nakon izbora šansa je za Sirizu

Piše: Mohamed A. El-Eiran, prevod A.N.R.

Nakon ponovnog zabušavanja, Evropa iznenada ima priliku da učini pravu stvar po pitanju neodrživog grčkog duga. Bila bi tragedija, i za Grčku i za Evropu ako bi se ova otvorena mogućnost upropastila.

Dva nedavna dešavanja kombinovala su otvaranje ovog trenutka: pobjeda Sirize na izborima u nedjelju i preplavljenost izbjeglicama u Grčkoj.
BloombergU skladu sa sposobnostima za vispreno političko manevrisanje koje je demonstrirao prošle godine lider partije Siriza Aleksis Cipras ponovo je prkosio predviđanjima i obezbijedio drugi mandart za vođenje vlade.
On je ostvario pobjedu uprkos nevjerovatnom odstupanju od izbornih obećanja datih tokom svoje prve kampanje, da će staviti tačku na strogost koju je nametnula eurozona, što je dovelo do značajnih napuštanja njegove stranke. I tokom ovog premijerskog mandata otkriće da su se njegovi, nekada neprijateljski evropski partneri sada za njega značajno zagrijali.
Istorija je prepuna primjera naizgled neočekivanih političara koji su bili katalizatori promjena i koji su bili u stanju da ostvare nevjerovatne rezultate. U mnogim slučajevima, njihova kontraintuitivna pozadina im je pružala kredibilitet da ubijede svoje sunarodnike da postoji potreba za radikalnim koracima.
Razmislite o predsjedniku Brazila Luisu Inasiu Luli da Silvi, sindikalacu koji je, nakon što je izabran za predsjednika 2002. godine, impresivno i efikasno sproveo niz konvencionalnih ekonomskih reformi koje su djelovale sasvim suprotno uvjerenjima koja je zagovarao tokom dugogodišnjeg angažmana u opoziciji. Drugi primjer je Menahem Begin, tvrdokorni premijer Izraela iz partije Likud koji je potpisao mirovni sporazum sa Egiptom kojim je predviđeno da se jevrejska naselja na Sinaju u potpunosti razmjeste.
Evropa može da ojača Ciprasovu ruku pružanjem daljeg i posledičnog dužničkog rasterećenja koje je u više navrata obustavljano, za koje mnogi, uključujući i Međunarodni monetarni fond, mogli da vjeruju da je neophodno za održivi grčki oporavak.
Dok izbjeglica sa Bliskog istoka prodiru u Grčku, a dok se tome dodaju nesvakidašnji migracioni pritisci sa kojima se suočavaju mnogi širom Evrope, nevoljni povjerioci, predvođeni Njemačkom, sada imaju izgovor da oproste ranije odobrene spasonosne kredite koje su odobrili Grčkoj.
Zaista, ove zemlje mogu opravdati pomoć Grčkoj ukazujući na to da je ona na prvoj liniji ulaska u Evropu, što čini uticaj izbjegličke krize posebno akutnim.
Ranije ustanovljene aktivnosti Evrope da pojednostave Grčkoj borbu sa prekomjernim teretom prezaduženosti mogu omogućiti podsticaj novoj vlasi Sirize koja će i dalje biti primorana da primjenjuje niz teških ekonomskih i finansijskih reformi. Ovo će, međutim, otvoriti i vrata MMF-u da se ponovo angažuje oko rješavanja situacije u Grčkoj, kako bi obezbijedio bolju osnovu za nastavak angažovanja Evropske centralne banke.
Ono što je najvažnije jeste da bi ovo moglo podići otklanjanju dužničkog oblaka koji obeshrabruje dalje privatne prilive novca u grčku, podriva rast i usljed kojeg nikakvi realni napori vezani za štednju ne daju rezultate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s