Le Monde: A šta ako njemačka napusti euro

Piše: Mari Šarel

U subotu 11. jula, normalno prećutkujući kritike Eurogrupe, nešto je izletjelo u javnost. Njemački ministar finansija Volfgang Šojble i predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi vodili su žestoku raspravu. Prvi je glasno odgovorio drugom “Nijesam ja glup”.

le mondeŠta je bilo predmet njihove rasprave? Grčka, naravno. Tog dana je njemački ministar pred ostalim kolegama iz eurozone žestoko branio ideju grčkog izlaska iz monetarne unije, makar na nekoliko godina. Ono što bi, kako je rekao, grčkoj ekonomiji dalo kiseonik je devalvacija valute. Iako je bio posvećen odbrani kompromisa koji je konačno zaključen 13. jula između Aleksisa Ciprasa i evropskih partnera, nastavio je da zagovara “privremeni grexit”.

On je, svakako, jedini koji zagovara ovu opciju. Ali u izjavama jednog ministra finansija ovo ima efekat bombe. U naletu bi i eksplodirala poput vatrometa da se “Dottore” Dragi čitave tri godine nije trudio da to spriječi.

On je 26. jula 2012.  najavio da će učiniti “sve što je potrebno” kako bi se euro spasio, pokrenuvši svoj prvi program reotkupa UNWTO. Nikada aktiviran, bio je u stanju da isključi špekulacije o perifernim zemljama i eksploziji jedinstvene valute. Investitori su na taj način uvjeren da će ECB intervenisati da spriječi takav razvoj događaja.

Nakon izlaganja gospodina Šojblea, da li ovo uvjeravanje ima smisla danas? Naravno, Španija, Portugal i Irska su za sada bezbjedne od takvih pekulacija, budući da ECB kupuje sopstvene obveznice svojim drugim programom otkupa duga “Kvantitativnim popuštanjem”. Ali šta će se dogoditi kada se ono završi u septembru 2016. godine? Bankari i analitičari upozoravaju da je šteta već napravljena. Sve je ponovo uvedeno pod pretpostavkom da će doći do izlaska iz eurozone po svojim modelima.

U petak se i bivši zamjenik direktora evropskog odjeljenja Međunarodnog monetarnog fonda Ašoka Modi priključio diskusiji poručivši da je Njemačka ta koja bi trebalo da napusti euro. Korist od toga imali bi svi redom, a prema njegovim riječima vrijednost njemačke marke bila bi vezana za euro. Berlin više ne bi morao da plaća besmislice južnih zemalja. Bilo bi koristi i od snižavanja vrijednosti eura, jer bi na taj način izvoz drastično porastao.

Modijev predlog je, svakako, obojen ironijom. Ipak, ideja je uhvaćena. “Da bi ostale bliske između evropskih zemalja treba da popuste veze koje ih stežu”, zaključio je on. Eurozona promjenjive geometrije – manje integrisana ili uz amputaciju nekih sadašnjih članica? Da bi se izbjegao takav scenario zaštitni zid ECB više neće biti dovoljan.

Prevod: A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s