Washington Post: Odlazak Bena Bredlija u legendu novinarstva

Piše: Robert G. Kajzer

Bendžamin K. Bredli, koji je 26 godina bio na čelu redakcije Washington Posta i sproveo njegovu transformaciju u jedan od vodećih svjetskih listova, umro je prirodnom smrću 21. oktobra u  porodičnoj kući u Vašingtonu. Imao je 93 godine. 

Od trenutka kada je preuzeo redakciju Washington Posta 1965. godine Bredli je nastojao da stvori važne novine koje će ići mnogo dalje od  tradicionalnog modela velegradskog dnevnika.

On je ovaj cilj ostvario kombinovanjem ubjedljivih vijesti, zasnovanih na agresivnom izvještavanju, uključujući u igru one vrste informisanja koje su se ranije povezivale sa najboljim časopisima.

Njegov šarm i dar za liderstvo pomogli su mu da zaposli i inspiriše talentovane radnike, što ga je na kraju učinilo najslavnijim urednikom novina tog doba.

Najubjedljivija priča vezana za Bredlijev mandat, a sasvim sigurno i jedna od posljedica izvještavanja Washington Posta, bio je politički skandal Votergejt, koji je završen jedinim podnošenjem ostavke predsjednika u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, najvažnija Bredlijeva odluka, koju je donio uz Ketrin Grejm, izdavačem Washington Posta bila je da se objavljuju priče bazirane na dokumentaciji Pentagona, tajne Pentagonove istorije rata u Vijetnamu.

Niksonova administracija našla se na sudu zbog pokušaja da poništi ove priče, ali je Vrhovni sud SAD potvrdio odluku da ih New York Times i Washington Post objave.

Predsjednik Obama je, podsjećajući na Bredlijevo nasljeđe u utorak uveče u saopštenju naveo: „Za Bendžamina Bredlija novinarstvo je bilo više od profesije – bilo je javno dobro od vitalnog značaja za našu demokratiju. Kao pravi novinar, transformisao je Washington Post u jedne od najboljih novina u zemlji, a sa njim na čelu povećavala se armija novinara koja je objavljivala Pentagonovu dokumentaciju o ratu u Vijetnamu, izložila Votergejt javnosti i govorila o onome o čemu je trebalo govoriti – priče koje su nam pomogle da razumijemo svijet i jedni druge malo bolje. Postavio je standard – standard iskrenog, odanog, predanog obavještavanja – podstičući druge da pristupe ovoj profesiji. I taj standard je razlog zašto sam prošle godine bio ponosan što sam Bena odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode. Danas smo mislima i molitvama uz Benovu familiju, kao i uz sve one koji su imali sreće da učestvuju u onome što je zaista predstavljalo blagostanje“.

Tiraž Washington Posta se gotovo udvostručio za vrijeme Bredlijevog rada u redakciji – prvo na mjestu glavnog, a zatim na mjestu izvršnog urednika – a to je bio slučaj i sa brojem članova redakcije.

On je novinama dao ambiciju. Bredli je rasporedio dopisnike širom svijeta, otvorio kancelarije preko regiona Vašingtona od jedne do druge obale SAD, kreirao mogućnosti i odjeljenja, među kojima se najviše ističe Style, jedan od njegovih izuma na koji je bio najponosniji, a čije kopiranje je bilo rasprostranjeno svuda.

Tokom njegovog upravljanja redakcijom, list, koji je do tada osvojio svega četiri Pulicerove nagrade, od kojih je samo jedna bila za izvještavanje, Washington Post je osvojio još 17, uključujući i priznanje Javne službe za praćenje slučaja Votergejt.

„Ben Bredli bio je najbolji američki novinski urednik svog vremena i svojim novinama stvarao je najveći uticaj na bilo kojeg modernog urednika“, rekao je Donald Grejm, koji je naslijedio svoju majku na mjestu izdavača Washington Posta i Bredlijevog šefa.

„Tako mnogo Washington Posta čini Ben“, rekao je Grejm 1994. godine, kada je Bredli otišao u penziju. „On je kreirao ono što mi sada poznajemo“.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s