Financial Times: Posljedice glasa „da“ za nezavisnost Škotske biće duboke

Piše: Toni Barber

U knjizi objavljenoj 2011. godine „Nestala kraljevstva: Istorija poluzaboravljene Evrope“ istoričar Norman Dejvis piše: „To da će Ujedinjeno Kraljevstvo propasti je siguran zaključak. Prije ili kasnije sve države će propasti. Samo kako i kada – to je ono što je misterija budućnosti“.

Glas „da“ na referendumu koji će u Škotskoj biti održan 18. septembra je jedna od mogućnosti.

Prema riječima Pitera Kelnera, jednog od najpoznatijih britanskih stručnjaka za ispitivanje javnog mnjenja, pro-indipendentističke snage su od početka ovog mjeseca dobijale po četiri glasa na svaki izgubljeni glas, dok su unionisti gubili po dvoje pristalica naa svakog dobijenog.

Baš kao i Dejvis, uzeo sam u obzir da države dolaze i odlaze. Zajednica Škotske i Engleske traje svega 307 godina – četiri životna vijeka ljudskog bića. Zavaravamo se ako mislimo da Velika Britanija ili neka druga država ima neko neopozivo istorijsko pravo da traje zauvijek.

Neke države, međutim, ne nestaju bez borbe. Sjedinjene Američke Države drže se zajedno nakon krvavog građanskog rata od 1861. do 1865. godine. Kina je preživjela unutrašnje ratove i strane invazije u prvoj polovini 20. vijeka. Kanada je 1995. stigla do referenduma o nezavisnosti Kvebeka, na kojem je „ne“ prikupilo 50,6 procenata i preovladalo naspram 49,4 procenata glasova za „da“.

Isto može uslijediti i 18. septembra, u Velikoj Britaniji. Kako je kralj Čarls II od Engleske i Škotske rekao na samrti 1685. godine: „Morate mi oprostiti, gospodo, što tako nesavjesno umirem sa vremenom“.

Izbor između nezavisnosti i zajednice je onaj pred kojim sami stoje građani Škotske sa pravom glasa. Ali, u slučaju da izglasaju „da“, implikacije po identitet stanovnika krnjeg Ujedinjenog Kraljevstva biće dalekosežne.

Širom svijeta postalo je moderno nazivati građane Ujedinjenog Kraljevstva „Brits“ (Britanci). Da li bi to i dalje imalo smisla? Možda i ne.

Krnjom Britanijom bi u potpunosti dominirala Engleska sa 53,9 miliona, odnosno 92 odsto od ukupno 58,8 miliona stanovnika koliko bi Ujedinjeno Kraljevstvo brojalo (Vels ima 3,1 milion, a Sjeverna Irska 1,8 miliona stanovnika). Čak i više nego što je to danas slučaj, London bi u potpunosti držao pod kontrolom ostatak ekonomije Velike Britanije.

Savršeno razumno je tvrditi da je termin „britanstvo“ (Britishness) tokom proteklih 50 godina izgubio mnogo od svog prvobitnog značenja. Od 18. do sredine 20. vijeka da bi se bilo Britanac bilo je potrebno biti i protestant, uprkos brojnoj katoličkoj manjini, pripadati najvećoj imperiji na svijetu i njenoj najmoćnijoj mornarici, a boriti se svi kao jedan prvo protiv Francuske, a kasnije protiv Njemačke.

Sada je Britanija dom različitim religijama i nevjerujućima, više nema imperije, nije ostalo mnogo ni od mornarice, a kao što svi znaju, sada obožavamo Francuze i Njemce (dobro, u svakom slučaju, ja da). Ali britanstvo nije, uprkos ovim promjenama, prazan izraz.

Za milione ljudi sa Kariba i onih porijeklom sa juga Azije, britanstvo je inkluzivni pojam koji podrazumijeva toleranciju i pluralizam. Engleštvo (Englishness) ne obuhvata toliki djelokrug značenja.

Ako odlazak Škotske iz zajednice bude doveo do porasta engleskog nativizma, to bi moglo ubrizgati neka od neprijatnih identitetskih pitanja u politiku ostatka Velike Britanije.

To bi, takođe, bacilo sumnju na okrnjeno članstvo te zemlje u Evropskoj uniji i njeno stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija – i ko zna kakav bi to uticaj moglo imati na mirovni sporazum u Sjevernoj Irskoj.

Da budem jasan – ne želim da sve ovo bude protumačeno kao molba biračima Škotske da ostanu u zajednici. Jednog dana to će u potpunosti biti njihova stvar. Neka ne bude zabune, mada: posljedice za sve ostale na ovim malim ostrvima biće duboke.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s