Koliko je isplativo kupovati akcije klubova iz Lige šampiona

Da prihodi od zarade fudbalskih klubova nijesu rezervisani samo za njihove vlasnike – mahom oligarhe i tajkune znaju svi oni koji su iskoristili povoljan trenutak da ih kupe, kao i onaj još povoljniji da ih prodaju

Potreba za alternativnim izvorom prihoda navela je brojne poznavaoce fudbala, ali i one koji mnogo manje znaju o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu da početak svake nove sezone doživljavaju i kao vrijeme u kojem će uloženi novac uvišestručiti onoliko koliko bude određeno kladioničarskim kvotama.

Liga sampiona Reuters 300x201 Koliko je isplativo kupovati akcije klubova iz Lige šampionaSvijest o tome da nekada nije racionalno kladiti se na sopstvenog favorita ono je što kod mnogih stvara dilemu, međutim, kladionice nijesu jedino mjesto gdje postoji mogućnost zarade povezana sa omiljenim klubom i njegovim uspjehom.

Mjesto gdje je takođe potrebno nešto znanja, malo rizika i mnogo sreće je berza, a fudbalski klubovi dio su ponude. Kao što većina strastvenih ljubitelja tehnologije ne propušta mogućnost da zaradi trgujući akcijama IT kompanija, upravo zahvaljujući poznavanju prilika u oblasti koju prate, isto to mogu činiti i ljubitelji fudbala.

Međutim, za ostvarivanje zarade u jednoj od najinteresantnijih oblasti za ulaganje, kod ulaganja u fudbalske klubove cijene akcija određuju dvostruki rezultati – u igri i poslovanju.

Dva rezultata

Za razliku od najvećeg broja kompanija koje se kotiraju na berzi, gdje najave novog proizvoda u koji se polažu velike nade nedvosmisleno ukazuju da će uslijediti rast prihoda, rezultat u igri i poslovni rezultat fudbalskog kluba nekada ne moraju ići u istom smjeru, zbog čega ulagači mogu biti obmanuti.

celtic 300x155 Koliko je isplativo kupovati akcije klubova iz Lige šampiona
Celtic – cijena akcija

Prije svega, iako se čini da se već neko vrijeme u fudbalu baš sve vrti oko novca, iako ulaznice za utakmice Lige šampiona iz sezone u sezonu dostižu rekordno visoke iznose, kao i zarada od prodaje sve skupljih dresova i zastava, većina klubova ima ogromne neto gubitke i njihova sudbina je dalje uslovljena spremnošću njihovih bogatih vlasnika na darežljivost kojom će finansirati potrošnju.

Većina fudbalskih klubova je u potpunom privatnom vlasništvu, zbog čega do njihovih akcija nije moguće doći, međutim, neki su dostupni svima, a među njima su Manchester United, Arsenal, Celtic, Birmingham City, Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas, AS Roma, Lazio, Juventus, Borussia Dortmund, Ajax, Sporting…

Kretanje cijena

Odluka o kupovanju akcija nekog kluba uslovljena je njihovom cijenom. Stoga je prvo što je, nakon informacije o dostupnosti akcija za javno trgovanje neophodno provjeriti takođe i samu cijenu, ali i njeno istorijsko kretanje.

Bez obzira da li je cijena akcije niska ili visoka, prethodno kretanje daje uvid u njenu promjenjivost, a time i vjerovatnoću da se na njoj zaradi. Primjera radi, ako se akcije nekog kluba koje koštaju između 10 i 20 dolara od početka do kraja prethodne sezone nijesu promijenile više od jedan odsto, odnosno ukoliko razlika između dviju sezona nije veća od tri odsto, ulazak u takvu tržišnu igru se ne isplati ukoliko nije riječ o kupovini velikog broja akcija, jer se, u suprotnom, pokrivaju tek transakcioni troškovi, a ulagač ostaje na nuli.

Ono što je važno znati je da je odluka većine fudbalskih klubova da akcionarima ne isplaćuju dividendu čak i kada ostvare veliku zaradu, jer se najveći dio dodatnih sredstava reinvestira u dalji razvoj. Ukoliko očekujete redovni povrat uloženih sredstava, bolje je na vrijeme odustati od kupovine akcija kluba i potražiti kompanije koje imaju drugačiju poslovnu politiku.

Fanshare

Kao što i se kod kompanija čija cijena akcije iznosi nekoliko stotina ili hiljada dolara većina ulagača odlučuje za kupovinu frakcija koje se odnose na onaj dio akcije koliko je njene novčane protuvrijednosti izdvojeno, tako i znatan broj evropskih klubova koji se kotiraju na berzi omogućava opciju „Fanshare“, doslovno – akcije fanova.

Arsenal Fanshare Koliko je isplativo kupovati akcije klubova iz Lige šampiona

Riječ je o šemama koje omogućavaju pristupačniju kupovinu vlasničkog udjela namijenjenu upravo navijačima koji žele da sa svojim klubom budu povezani i na ovaj način. Budući da klubovi ne isplaćuju dividende, jedina šansa za zaradu novca ostaje kroz mogućnost da se akcije prodaju po većoj cijeni od one po kojoj su kupljene.

Najveći uticaj na cijenu akcija uglavnom imaju glasine o preuzimanju, a najunosnije vrijeme za zaradu je između njihovog pojavljivanja u javnosti i zvaničnog potvrđivanja, odnosno demantovanja. Zato, od kupovine akcija klubova mnogo veću korist imaju kratkoročni špekulanti nego dugoročni investitori, ukoliko nije riječ o većinskim vlasnicima kluba.

Većina IPO-a fudbalskih klubova bila neuspješna

Prvi fudbalski klub koji je izašao na berzu bio je Tottenham Hotspur i to 1983. godine, a zatim je to učinilo još nekoliko desetina vodećih, prvo engleskih, a zatim i ostalih evropskih klubova.

Inicijalne javne ponude čak i najuglednijih i najuspješnijih klubova u početku bi pratio neuspjeh, zbog specifičnosti ciljeva ovih tržišnih subjekata – za razliku od kompanija, kod kojih su nastojanje za maksimizaciju zarade i minimizaciju gubitaka međusobno u skladu, ciljevi klubova da ostvare što bolji mogući rezultat, a da to ne podrazumijeva i ogromne izdatke najčešće su u suprotnosti.

Takođe, za razliku od kompanija za koje IPO često znači i preporod, kod klubova se on odražava isključivo na izmjene u bilansu, ali ni u najmanjoj mjeri na rezultat koji klub postigne.

Što je neophodno znati prije ulaska u tržišnu igru

Uticaj vlasničke strukture na rezultat koji ostvaruju fudbalski klubovi se u potpunosti razlikuje od onog kojeg trgovanje akcijama ima kod kompanija na berzi.

fudbalski klubovi na berzi 300x198 Koliko je isplativo kupovati akcije klubova iz Lige šampionaDa bi se ovo razumjelo neophodno je znati da jednako treba uzeti u obzir i sve ono što znate o fudbalskim šansama, ali i berzanskim prilikama i isto toliko, ma koliko paradoksalno zvučalo – zanemariti.

Iako je oblast specifična, i ovdje važi da, kada se akcije jednom izdaju, one se mogu kupovati i prodavati na sekundarnom tržištu, pojedincima ili kompanijama koje žele da ih posjeduju.

Ipak, ishod meča u kojem učestvuje klub na berzi ne mora da utiče da promjenu njihove vrijednosti, odnosno ona može biti neznatna, čak i kada su u pitanju situacije koje je predstavljaju velika pozitivna ili negativna iznenađenja na terenu.

U mnogo većoj mjeri utiču informacije o kaznama, transferima i drugim stavkama koja direktno uslovljavaju izmjene bilansa.

 Činjenice o ključnim berzanskim trendovima

Najveće interesovanje na tržištu vlada za akcije Manchester Uniteda. Većina ulagača vođena je ako ne navijačkom, onda svakako fudbalskom logikom da će ,,Vanchester“, kako ga zovu nakon dolaska menadžera Luiza van Gala, imati izvanrednu sezonu i tako im donijeti zaradu.

manchester united Koliko je isplativo kupovati akcije klubova iz Lige šampiona
Manchester United – cijena akcija

Cijena akcija Manchester Uniteda koji se na Njujorškoj berzi kotira pod oznakom MANU se u posljednjih godinu dana kretala između minimalnih 14.26 i maksimalnih 19.97 dolara, koliko je dostigla nakon najave o dolasku Van Gala, koja je uslovila povećanu tražnju.

Klub je se prvo našao na Londonskoj berzi 1991. godine, ali je tada prodata tek polovina od predviđenih akcija.

Manchester United izbrisan je sa Londonske berze 2004. godine kada je počelo preuzimanje vlasništva koje je okončano u maju 2005. godine kada je 98 odsto udjela pripalo porodici Glejzer, nakon čega je 2012. deset odsto akcijskog kapitala ponuđeno javnosti.

Fiskalna godina MANU traje od 1. jula do 30. juna, a ulagačima do sada nije isplaćivana dividenda.

Potpuno suprotno on MANU pozicioniran je Arsenal, za čije akcije je potreban veliki kapital, a ulazak u tržišnu igru praktično nemoguć bez 15.000 funti.

Arsenal, međutim, nudi mnogo povoljniju Fanshare šemu, koja svakog mjeseca donosi određeni procenat zarade, što ovu mogućnost čini znatno unosnijom od kupovine akcija klubova poput MANU.

Nakon što ulagač neprestanim reinvestiranjem dostigne vlasnički udio od jedne cijele akcije, on stiče pravo da bude pozvan na godišnju skupštinu akcionara, međutim, njegova mogućnost da pojedinačno utiče na donošenje odluka je zanemarljiva.

Arsenal akcionarima nije isplaćivao dividendu više od 30 godina.

Posted in MNE