Reuters: Bitcoin pokazuje moć u maloprodaji

Pišu: Gertrud Čavez-Drejfus i Majkl Konor

Bitcoin je prisutan u američkom online trgovanju, uključujući Overstock i Expediu, gdje kupci koriste digitalnu valutu koja je prije nekoliko godina bila manje poznata, ali sada već pokazuje izdržljivost. 

Iako je promet u bitcoinima do sada kod prodavaca intervjuisanih za ovaj članak dio jednog procenta, oni očekuju da će, čim se prihvatanje poveća, digitalna valuta jednog dana biti sveprisutna, poput interneta.

„Bitcoin ne ide nigdje, on ostaje ovdje“, rekao je Majkl Glumen, potpredsjednik globalne ponude Expedia Inc. u Sijetlu, najvećoj online turističkoj agenciji. „Želimo da u tome budemo od početka“. Expedia je počela da prima uplate u bitcoinu za hotelske rezervacije 11. jula.

Donedavno valuta koja je tek krišom kružila među vatrenom grupom sljedbenika, bitcoin je evoluirao u softverom podržani online platni sistem. Bitcoini se čuvaju u novčaniku sa jedinstvenim identifikacionim brojem, a kompanije kao što su Coinbase i Blockchain mogu čuvati valutu za korisnika.

Pri kupovini stavke sa trgovačkog sajta kupac jednostavno odabere bitcoin opciju plaćanja i u prozorčić ukuca identifikacioni broj svog novčanika. Ipak, široko prihvatanje bitcoina udaljeno je najmanje pet godina, jer većina potrošača i dalje više voli da koristi kreditne kartice, ističu analitičari.

Takođe, postoji i zabrinutost oko nestabilnosti bitcoina: njegova vrijednost mijenja se svakodnevno. Rizik snose potrošač i sistem u plaćanju bitcoinom, kao što su Coinbase ili Bitpay, a ne prodavac.

Prodavac ne dobija bitcoine, već je isplaćen u dolarima. Čim kupac plaća u bitcoinu, digitalna valuta prolazi kroz platni proces na kraju kojeg se prodavcu isplaćuju dolari uz nakonadu manju od jedan odsto.

„Ne moramo se baviti stvarnim ržanjem bitcoina, proces za plaćanje preuzima naš valutni rizik“, ističe Berni Han, glavni operativni drektor Dish Networka u Koloradu. „To je ono šta ga čini privlačnim nama, a, vjerujem, i ostalim trgovcima“.

Dish Network, sa oko 1 milijardi dolara godipnjeg prihoda, počeo je da prima bitcoin sredinom avgusta. „Platni procesor stvara neku vrstu zaštite od rizika“, ističe Gil Luria, finanjski analitičar tehnologije Wedbush Securities.

„Ovi entiteti bi, na primjer, prodavali bitcoin na tržištu, kako bi nadoknadili one koji su proknjiženi, tako da nijesu izloženi riziku“, kaže Luria. Jedini rizik za prodavca je ako druga strana, odnosno procesor plaćanja ne ispuni svoju obavezu. Luria kaže da je taj rizik minimalan.

„Coinbase i Bitpay su sada finansijski obezbijeđeni start-upovi koji su mnogo resursa uložili u bezbjednost. Možete ih smatrati pouzdanim partnerima, za razliku od prije godinu dana, kada su bili veoma mali“, kaže Luria.

Za neke je ovo postalo korisna situacija u maloprodaji, dok koriste niže transakcione troškove kod naknada ili prodaju novim klijentima. „U najmanje jednom slučaju prodaja u bitcoinu se očekuje da se spusti do krajnje linije, dodajući četiri centa na zaradu“, rekao je izvršni direktor Overstocka Patrik Birn.

Overstock je bio prva američka kompanija sa godišnjom prodajom većom od milijardu dolara koja je prihvatila bitcoin. Ubrzo nakon toga, druge kompanije, uključujući i proizvođača računara Dell, Dish i online trgovca računarskog hardvera i softvera Newegg Inc. počeli su da primaju uplate u bitcoinu.

Danas postoji oko 63.000 trgovaca u svijetu koji prihvataju bitcoin, pokazuju procjene CoinDeska. Ovim se predviđa da će do kraja godine njihov broj porasti na 100.000. Birn procjenjuje da će prodaja u bitcoinu do kraja 2014. iznositi između šest i osam miliona dolara, kao dio ukupnog prihoda kompanije.

Prema Birnovim riječima, što je još važnije, najveći dio kupovine bitcoinom pristiže od novih kupaca, koji inače ne bi koristili usluge Overstocka da taj sajt ne nudi ovakvu mogućnost plaćanja. Vlasnici bitcoina obično imaju visoku neto vrijednost i vaće za pametne potrošače.

Na neki način, bitcoin je i korišćen među trgovcima kao marketinška strategija kako bi promovisali aktivnosti s kojima se nijesu uspjeli probiti do kupaca. Za maloprodaju, najveća korist u prihvatanju bitcoina su niži transakcioni troškovi, a Coinbase i Bitpay naplaćuju manje od jedan odsto. Plaćanje kreditnom karticom obično odnosi naknadu od tri odsto.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s