Russia Today – Frederik Muso: MMF-ov kredit Ukrajini uvodi GMO u EU

Kredit Međunarodnog monetarnog fonda opredijeljen Ukrajini u iznosu od 17 milijardi dolara mogao bi, kroz aktivnosti korporacije Monsanto, uvesti genetski modifikovanu hranu u Evropu, uprkos zabrani EU, ocjenjuje direktor Oakland instituta Frederik Muso

SAN FRANCISKO – Ukrajinsku poljoprivredu bi mogla koštati želja za bližom saradnjom sa Zapadom. Uz kredit od 17 milijardi dolara kod Međunarodnog monetarnog fonda, dogovor bi mogao ukjučivati i GMO usjeve na jednoj od najplodnijih zemalja na kontinentu, upozorava direktor Oakland instituta Frederik Muso. 

Vrlo mali broj ljudi je, ne samo u Ukrajini, već i šire svjestan da bi, u zamjenu za gotovinu, Ukrajina mogla postati test poligon za GMO usjeve u Evropi, odnosno ono što je Evropska unija pokušala da spriječi. Francuski sagovornik u razgovoru za Russia Today izrazio je zabrinutost zbog onoga što bi moglo uslijediti.

RT: Kada ovh 17 milijardi dolara MMF odobri i kada Ukrajina ukine zabranu GMO usjeva, da li to znači da je pitanje trenutka kada će ukrajinski poljoprivrednici gajiti genetski modifikovane usjeve? 

Muso: To je vrlo vjerovatno, jer postoji veliki pritisak iz biotehnološke industrije, poput onoga koji dolazi iz kompanije Monsanto, koja traži da ovo bude odobreno u Ukrajini. Takođe i dio Sporazuma o pridruživanju EU sadrži poseban članak koji poziva na širenje bio-tehnologije i GMO u Ukrajini.

RT: Ako je to bio jedan od preduslova kredita vrijednog više milijardi dolara, da li smatrate da je fer reći da Monsanto ima znatan uticaj na MMF i Svjtsku banku, pa čak i da im diktira uslove?

Muso: Vidjeli smo 2013. da je Monsanto uložio 140 miliona dolara u nove usjeve u Ukrajini. To je nesumnjivo hljeb za cijelu Evropu, kao i ključni cij za kompaniju kao što je Monsanto, koja ocjenjuje da je ovo ogromno tržište ima veliki potencijal za proizvodnju. EU se oduprla dopuštanju GMO, međutim, ukoliko ovo uspije u Ukrajini, biće to domino efekat za cijelu Evropu.

RT: Da li je u pitanju slučajnost ili unaprijed planirana akcija još u decembru 2013. kada je u Ukrajini ukinuta zabrana GMO, samo nekoliko nedjelja prije nego što je MMF trebalo da odobri kredit toj zemlji?

Muso: To ne može biti slučajnost, jer smo vidjeli jaku mobilizaciju industrije i poljoprivredne aktivnosti u lobiranju vlade i EU oko promjene zakonodavnog okvira u ovoj oblasti. Takođe smo vidjeli i da ova investicija dolazi uoči bilo kakvog usvajanja propisa o GMO.

RT: Predsjednik Američko-ukrajinskog poslovnog savjeta rekao je da je neophodno izvući ukrajinsku vladu iz poljoprivredne djelatnosti i napraviti preorjentaciju ka privatnom sektoru. Možemo li reći da se Amerika usredsredila na nepregledna polja koja mogu biti zlatni rudnik poljoprivrede?

Muso: Postoje kompanije koje posluju sa usjevima, kao što su Monsanto i biznisi sa pesticidima, ali tu je takođe i ukrajinsko zemljište koje je do sada bilo pod kontrolom ukrajinske vlade i nije dostupno za prodaju. Tu će doći do velikog pritiska da se zemlja privatizuje i pretvori u vrijednu imovinu koju mogu kupovati strane korporacije. Ono što smo vidjeli tokom posljednjih nekoliko godina je da čak i kada se zemlja ne može kupovati, ona se može iznajmljivati u velikoj mjeri. Već su 1,6 miliona hektara preuzela strana lica, a vrlo je vjerovatno, ukoliko se nastavi sa programom reformi, da će se pojaviti više kompanija, više interesovanja, zbog čega će se nastojati da se poslovanje veže za što više ukrajinske zemlje.

RT: Postoji značajno anti-GMO raspoloženje širom svijeta. Ukoliko se to uzme u obzir, koliko bi korisno bilo za Ukrajinu da se oslanja na uzgoj GMO usjeva korporacija sa sjedištem u SAD? 

Muso: To dolazi kao dio sporazuma sa EU, a znamo da su evropski građani i poljoprivrednici protiv GMO. Ali i dalje postoji dogovor EU sa Ukrajinom, osmišljen da proširi upotrebu GMO. Ovo izgleda kao nešto što su lobisti korporacija i državni službenici isposlovali kod Evropske komisije. Vidjeli smo širom svijeta da to nije korisno za poljoprivrednike, kao ni za građane. To je samo u interesu korporacija koje preuzimaju kontrolu nad usjevima farmera širom svjeta. Hrana koja se ovako proizvodi ne postaje ni bolja, ni jeftinija.

RT: Koliko smatrate da je potencijalno štetno uzgajanje GO usjeva na bogatom, plodnom ukrajinskom zemljištu? 

Muso: Vidjeli smo u SAD gdje su GMO usjevi kultivisani sada već nekoliko decenija. Zabrinuti smo zbog kvaliteta zemljišta, jer upotreba GMO dolazi sa visokim nivoom korišćenja đubriva i to uništava veliki broj organskih materijala u zemljištu. Postoji veoma visok rizik od kontaminacije i za one poljoprivrednike koji se odluče da ne koriste GMO, a jasne primjere toga vidjeli smo u Sjevernoj Americi.

Biografija

Frederik Muso je direktor Oakland instituta u Kaliforniji. Francuz, ekonomista po struci, ostvario je bogatu dvodecenijsku karijeru radeći za britansku filantropsku organizaciju „Oxfam“, kao i na projektima francuskih organizacija „Ljekare bez granica“ i „Akcija protiv gladi“, te kao konsultant u brojnim međunarodnim programima širom Južne Amerike, Istočne Evrope i Zapadne Afrike. Na kalifornijskom institutu upravlja programom o istraživanju ulaganja na afričko tlo. Autor je brojnih publikacija o upravljanju prirodnim resursima, a poseban doprinos dao je istraživanju globalnih poremećaja u snabdijevanju hranom i kretanju cijena namirnica.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s