Guardian: Škotska nezavisnost mogla bi imati razoran uticaj na BBC

Piše: Džon Birt

Velika Britanija je u izuzetno teškom iskušenju ideja, učenja i kreativnosti. Možemo slaviti razlike i govoriti u skladu sa mnogim glasovima. Obogaćeni smo piscima i umjetnicima Jorkšira, pjesnicima Sjeverne Irske, moćnim doprinosima koje nam je donijela poslijeratna imigracija. 

Nijedan dio Velike Britanije nije dao veći doprinos cjelini od Škotske – Adam Smit i Džejms Bozvel, Džejms Metju Bari i Artur Konan Dojl, Valter Skot i Robert Luis Stivenson, Muriel Spark i Kerol En Dafi, Jan Renkin i Aleksandar Mekol Smit, Ludovik Kenedi i Endrju Mar, Bili Konoli i Dejvid Tenant, Armando Januči i Irvin Velš.

Jedan od razloga za britansku izuzetnu kreativnost i intelektualnu vitalnost je naša genijalnost za osnivanje institucija koje kanališu i njeguju naš nacionalni talenat. Nijedan od ovih organa nije efikasniji od BBC.

I upečatljivo, BBC je osnovan i kritički oblikovan vizijom mladog Škotlanđanina, sposobnog inžinjera, mrzovoljnog sina iz ugledne kuće Džona Rejta. Ovaj hrabri Škot zavještao je BBC trajnim uvjerenjem, tvrdoglavom posvećenošću i trajnim skupom vrijednosti.

Bilo bi mnogo posljedica ukoliko bi Škotska postala nezavisna, ali hajde da razjasnimo što bi to značilo za BBC, kako za emitovanje u Škotskoj, tako i za ostatak Velike Britanije. BBC, kao i druge nacionalne institucije izgubio bi deset odsto prihoda.

Nedavno zadate obaveze BBC-u – da finansira World Service, S4C i druge aktivnosti iz pretplate će u kretkom vremenu odnijeti još 15 od sume za finansiranje televizijskog, radio i online servisa. Dakle, u periodu od svega nekoliko godina, ukoliko Škotska postane nezavisna BBC će, kao što vidimo, efektivno izgubiti četvrtinu svojih finansijskih sredstava.

Fundamentalne promjene u ponudi BBC-a biće neizbježne. BBC kupuje različite programe iz drugih zemalja, posebno, kako je nedavno primijećeno, iz Skandinavije. Tako će, čak i sa svojim smanjenim prihodima, BBC nesumnjivo kupiti i neke programe iz nezavisne Škotske.

Ali, kao i iz drugih zemalja, samo programi iz „izuzetne“ kategorije će biti kupovani. Hrabra tvrdnja u dokumentu škotske vlade da će novi škotski javni servis raditi sa BBC-jem na zajedničkom poduhvatu programske razmjene je samo privid.

Smanjeni BBC će nesumnjivo praviti neki program u i o Škotskoj, kao što to čini i u drugim zemljama, ali to će biti izuzetno, za razliku od sadašnjeg, kada je to stvar politike, proporcionalno dijelu budžeta koji se troši na škotske sadržaje u pogramskom pokrivanju cijelog Ujedinjenog Kraljevstva.

Dakle, ukoliko Škotska bude nezavisna, žao mi je što to moram da kažem, ona više ne bi imala mnogo odraza na TV ekranima i radio-talasima u ostatku UK. Novi škotski javno finansirani emiter SBS imao bi oko jedne desetine tekućeg budžeta BBC.

Kao i u drugim zemljama koje imaju populaciju od oko pet miliona, SBS će prilagoditi programe i servise svojim skromnim sredstvima, ne samo onima koje škotska publika voli.

BBC je, na sreću, nezavisan od vlade, tako da što god se bude afirmisalo u dokumentu, BBC neće imati izbora izvan djelovanja u interesu pretplatnika, traženjem najboljih mogućih komercijalnih uslova za prodaju svojih programskih sadržaja u Škotskoj i to ne samo zbog finansijskog gubitka koji će pretrpjeti.

Takođe, mogu se javiti i komercijalni emiteri u nezavisnoj Škotskoj spremni da plate više za najuspješnije BBC programe nego što je u mogućnosti SBS.

Najzad, kao i kod dostupnosti nastavka BBC usluga Škotskoj, biće i nekih prenosa koji će se prelivati na granici, a BBC kanali i servisi će svakako biti dostupni šire u Škotskoj, ali će biti skremblovani i dostupni samo pod komercijalnim uslovima.

Na ovaj ili onaj način, nakon sticanja nezavisnosti, škotski dnevnici moraće da plate za dobijanje usluga BBC-a.

Oni koji će glasati za nezavisnost uočavaju i očekuju mnogo dobitaka. Ali mnoge od prednosti najkreativnijih i najinspirativnijih talenata u Škotskoj u kojima se uživalo 300 godina – od stvaranja masivnog uticaja na velikoj sceni do onih koji su stekli globalno priznanje – biće izgubljeni.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s