Le Monde: De Vilijer sa Putinom oko gradnje parka na Krimu

Le Monde blog Big Browser

PARIZ – U potpunoj ukrajinskoj krizi, a dok Rusija i Evropska unija vode borbu oko ekonomskih sankcija, ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u četvrtak 14. avgusta na Jalti sa jednim francuskim političarom. 

Ruska štampa, analizirana u pregledu medija javnog servisa France Culture, objavila je fotografiju najmoćnijeg čovjeka Rusije, kako nasmijan sjedi pored moćnika iz Vandeje, Filipa de Vilijera.

Bivši predsjednik Pokreta za Francusku, podnio je 2010. godine ostavku na svoju političku funkciju na opšte iznenađenje, ali je i dalje ostao veoma aktivan kada je u pitanju bila odbrana interesa njegovog regiona.

Ruski mediji naveli su da je Francuz razgovarao sa Putinom o kreiranju više tematskih parkova, po uzoru na „Puy du Fou“, o liderima Vandeje, uključujući i Filipa de Vilijera i predsjednika koji prati istoriju regiona kroz sudbinu porodice Mopilije, vraćajući posjetioce u davnu prošlost.

Prvi ovakav park u Rusiji trebalo bi da bude otvoren na Krimu na jesen 2017. godine. Trebalo bi da ga finansira ruski milijarder Konstantin Malofejev, vlasnik investicionog fonda Marshall Capital.

„Sastanak o tehničkoj podršci, u trajanju od pedeset minuta održan je u kancelariji cara Nikolaja II“, navodi se u saopštenju službe za odnose s javnošću kompanije „Puy du Fou“, koje prenosi Ocean Press. „Razgovor se sastojao iz dva dijela: prvog, u prisustvu ruskih medija i drugog, u četiri oka“.

Vladimir Putin poručio je tokom sastanka svom francuskom domaćinu da sa velikim interesovanjem gleda na projekat Puy du Fou istorijskih parkova Rusije. „On je takođe pozdravio uspjeh francuskog modela, poznatog širom svijeta“.

Ipak, projekat pomirenja ova dva čovjeka rizikuje da postane kompromis u procesu međunarodnih sankcija preduzetih protiv Moskve.

„Sankcije su dejstva rata. Saradnje su dejstva mira. Sastali smo se da bismo uspostavili čin mira. Ovaj čin zajedništva Francuske i Rusije dio je duge tradicije francusko-ruskog prijateljstva“, opravdavao je Filip de Vilijer.

 „Za Evropu nema budućnosti bez Rusije“, pojasnio je u nastavku.

Le Puy du Fou, koji spada među četiri najpopularnija parka u Francuskoj, već izvozi svoje znamenitosti van granica zemlje, navodi dnevnik Ouest-France. „Nakon postavke premijerno prikazane 2013. godine u hilandskom parku Efteling, Puy du Fou ostavlja trag u različitim zemljama, poput Engleske, Kine i Indije“, navodi ovaj list.

Filip de Vilijer nikada nije skrivao svoju naklonjenost predjesniku Rusije. U intervjuu za magazin Le Figaro od 8. avgusta, on je potvrdio prijateljstvo rekavši: „Dogodio se ogroman istorijski preokret. Do pada Berlinskog zida imali smo slobodan svijet suprotstavljen Sovjetu i Komunističkoj internacionali, sada imamo slobodan svijet kojeg brani Putin naspram Amerikanaca i međunarodnih globalista. Što nije u redu sa Putinom? To što ne želi Femen ili NATO? Zavisi, kako se uzme“.

Nema sumnje, ako Vladimir Putin takođe cijeni predstavu sokolova i igre u oklopima, ruskog predsjednika će još više cijeniti nekadašnji predsjednik Pokreta za Francusku.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s