Le Monde: Da li je Francuska zaista svjetski lider u turizmu?

Piše: Maksim Vodano

PARIZ – „Sa 84,7 miliona stranih turista u 2013. godini, Francuska je i dalje najposjećenija zemlja na svijetu“. Ovom dobrom viješću obradovalo nas je Ministarstvo ekonomije u ponedjeljak, 11. avgusta, pozdravljajući dinamizam francuskog turizma za koji se čini da ne poznaje krizu. 

Francuska turizam Reuters 300x150 Analiza Le Monde: Da li je Francuska zaista svjetski lider u turizmu?Pokazatelj kojeg je odabrao Generalni direktorat za konkurentnost industrije i usluga – DGCIS zaista je nedvosmislen: Francuska je znatno ispred Sjedinjenih Američkih Država i Španije po broju dolazaka turista.

Polazeći od tradicionalnog godišnjeg istraživanja među turistima iz inostranstva – EVE, ova brojka je u skladu sa podacima iz međunarodnih organizacija.

Ovi podaci vezuju se za Pariz, vodeću turističku destinaciju u svijetu, koju godišnje obiđe 47 miliona turista, više i od Londona sa 35 miliona posjeta, ali i Ron-Alpi i Provansa Alpi-Azurna Obala – PACA.

Uz održavanje godišnjeg rasta od dva odsto, u smislu realnih procjena Svjetske turističke organizacije, cilj od 100 miliona turista koje je postavio ministar inostranih poslova Loran Fabijus trebalo bi da bude postignut do 2022. godine.

Predviđeno je da se napredak u turizmu zasniva na sve masovnijem prilivu azijskih gostiju. Kinezi i dalje predstavljaju svega dva odsto turista u Francuskoj, ali ta brojka je porasla za 23,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Američki predsjednik Barak Obama postavio je isti cilj od 100 miliona turista u SAD, ali 2021. godine.

Neiskorišćeni ekonomski potencijal

Ako postoji brojka koju je Ministarstvo ekonomije pažljivo izbjeglo da navede, to je svakako prihod ostvaren od dolaska stranih turista.

Sa 20 odsto više posjetilaca, francuski turizam generiše tri puta manje novca od američkog turizma, što je objašnjeno demografskom važnošću SAD, gdje domaći turizam mehanički stvara više prihoda.

Ono što je još više zabrinjavajuće je da među većinom uporedivih demografija Francuska zarađuje onoliko novca koliko i Španija, u koju dolazi mnogo manje turista.

Zapravo, odlični podaci o broju turističkih posjeta na francuskoj teritoriji maskiraju kompleksnu realnost: mnogi od njih su samo prolaznici na geografskim raskrsnicama, kakva je Francuska, odnosno oni za koje ne mora nužno značiti da će tu ostati i trošiti novac.

Kada je riječ o Španiji, položaj na poluostrvu umanjuje veličinu ovog fenomena.

Ako brojka od 84,7 miliona turista kojim slučajem ne uključuje izletnike, odnosno posjetioce koji ne prenoće u Francuskoj, onda ona ni ne odražava stvarni broj turista, kao što je i objašnjeno u napomeni INSEE iz 2008. godine.

U 2007. skoro svaki peti turista bio je na proputovanju kroz zemlju ka drugoj destinaciji.

Prema podacima koje je INSEE naveo u to vrijeme, strani turisti zadržali su se u prosjeku dvije sedmice u Španiji, naspram samo nadjelju dana u Francuskoj. Ovaj trend još nije obrnut.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s