Le Monde: U Rusiji najveće emigracije od pada SSSR-a

Počeo je i novi talas emigriranja, najmasovniji od pada SSSR-a. Riječ je o najboljima koji odlaze, onima koji su vjerovali da gradimo evropsku Rusiju u kojoj su željeli da žive. U slučajevima kada oni sami ne odlaze, svakako šalju svoju djecu van zemlje. Takođe, postaje sve više uobičajeno u Moskvi u bolnicama sresti tadžikistanske nastavnike ili u bolnicama uzbekistanske ljekare. Ruski nastavnici i doktori su napustili zemlju

Piše: Svetlana Aleksijevič, kandidat za Nobelovu nagradu za književnost 

MOSKVA – Za crveno carstvo, koje je od SSSR-a napravio Staljin, Lenjin je rekao da je ljubitelj „začinjenih jela“. Danas je Putin taj koji nam kuva začinjeno jelo. Prazne police u prodavnicama i redovi čekanja za toalet papir sada su dio prošlosti, ali poboljšanje nije dovelo do demokratije, već vraća imperijalističko stanje svijesti. 

San Rusije je da bude velika imperija koja i da inspiriše strah. Kratki intervjui koje sam napisala na ulicama Moskve uvijek su se završavali na isti način: „Prvo su se odigrale Olimpijske igre u Sočiju, onda smo preuzeli Krim. I sada smo osvojili šampionat u hokeju“. Popularni vic: „Svi su mislili da je Rusija bila na koljenima, a za to vrijeme ona je pokušavala da zaveže svoje borbene čizme“.

Već dvadeset godina se ponavlja da je izgrađena kao zapadna zemlja, ali je tanak sloj liberalizma nestao za tren oka. Završeno je igranje Zapada. Zapadu nedostaje senzibilitet, on je pragmatičan, dok Rusija ima dobrotu i duhovnost. Zapad prolazi kroz degeneraciju, a Putin preduzima ulogu zaštitnika tradicionalnih vrijednosti.

Rusija je sada zemlja fundamentalista. Opasno je priznati da ste ateista i započeti diskusiju o tome. Brigade volontera lovile su homoseksualce na ulicama i pretukli ih. Oni mogu otići toliko daleko da bi i ubijali. Na internetu je počela kampanja da se zabrani Mc Donald’s. Za nekoliko dana prikupljene su desetine hiljada potpisa. Patriote podstiču da se odmor provodi samo u Rusiji, dok država obećava da će platiti značajnu sumu za one koji se budu odmarali na Krimu.

Ljubav prema ovoj novoj Rusiji Putin je platio novcem. Već je postalo sumnjivo govoriti strane jezike, dok ne treba više razmišljati o Sorboni, već studirati u zemlji. Traži se i zabrana da ruski naučnici putuju van zemlje. Parlament je usvojio i zakon kojim se strancima zabranjuje usvajanje ruske siročadi, čak i bolesne djece koja vegetiraju u našim domovima gdje često nedostaju osnovne stvari kao što su jod ili zavoji.

Evroazija je u modi

Tačno je da sami parlamentarci traže liječenje u inostranstvu, šalju svoju djecu da studiraju na zapadnim univerzitetima, kriju novac u zapadnim bankama, a tamo kupuju i nekretnine. Građani i lideri žive u različitim državama.

Rusija se okreće Istoku. Evroazija je u modi. Evroazijska unija je stvorena kao protivteža Evropskoj uniji. Mi više nijesmo Evropa. Na televiziji svakodnevno viđamo dnevne izvještaje iz Kine. Ona je sada saveznik Rusije. Za godinu dana, podrška pro-kineskom stanovištu porasla je 40 odsto.

Kremlj otvoreno izjavljuje da je Zapad uvijek bio i ostao glavni neprijatelj Rusije. On je optužen za sve, od raspada SSSR-a, katastrofe u Černobilu, potapanje nuklearne podmornice Kursk. Isto je i sa internetom, zbog zapadnih obavještajnih službi koje su ga izmislile. Kada je riječ o dolaru, to je komad bezvrijednog papira. A Krim je naš!

Rusija se pojavila kao izazov za cijeli svijet, ona postaje ona koja okuplja sve anti-zapadne sile. Argumenti su nuklearno oružje i energetski resursi. Njen trijumf je na vrhuncu, ona danas podsjeća na Njemačku tridesetih godina prošlog vijeka. Prema nedavno sprovedenim anketama, 71 odsto stanovništva priznaje da je prilično neprijateljski raspoloženo prema zapadnom svijetu, naročito kada je riječ o Americi.

Počeo je i novi talas emigriranja, najmasovniji od pada SSSR-a. Riječ je o najboljima koji odlaze, onima koji su vjerovali da gradimo evropsku Rusiju u kojoj su željeli da žive. U slučajevima kada oni sami ne odlaze, svakako šalju svoju djecu van zemlje. Takođe, postaje sve više uobičajeno u Moskvi u bolnicama sresti tadžikistanske nastavnike ili u bolnicama uzbekistanske ljekare. Ruski nastavnici i doktori su napustili zemlju.

„Izdajnici odlaze“

Nema potrebe za čitanjem novina, dovoljno je da samo slušajte ljude u redovima ispred konzulata zemalja članica EU u Moskvi, da biste razumjeli šta se dešava u Rusiji danas. Postavila sam im vječito rusko pitanje „Što da radim?“, a svi su mi rekli „Vremena se mijenjaju“.

„Devedesetih godina prošlog vijeka sanjali smo Rusiju nalik zapadnim zemljama“, rekao mi je drugi čovjek.

„Radio sam u Memorijalnom udruženju, došli smo do strašne istine o staljinističkim represijama. Ali sada to nikome nije potrebno. Želimo vratiti ime Staljingrad gradu Volgogradu“.

Drugi Rus mi je rekao: „Jak čovjek koji će obnoviti imperiju ponovo je u modi. To sam vidio kao poraz“.

„Odlazim jer sam lezbejka“, objašnjava jedna žena. „Moja djevojka i ja imamo dvoje djece. Ne želim da ih odvedu u sirotište“.

„Moj otac je anti-zapadno nastrojen, rekao mi je da trenutno jedino izdajnici napuštaju Rusiju“, opisuje jedan Moskovljanin. „Ali ja mrzim ovu najveću zemlju na svijetu, mrzim ove ljude robove, koji idu u crkvu, krste se, a onda idu da kradu i ubijaju. Napisao sam na svojem Facebook profilu da sam bio uz Majdan. Ne mogu vam opisati bujicu blaćenja i mržnje koja je prosuta na mene. Za sada se to dešava samo na Facebooku, ali ubrzo će se proširiti i na ulicu. Bojim se izbijanja građanskog rata…“

Umjesto mira, mi biramo rat. Umjesto budućnosti, biramo prošlost. Dok sam privodila kraju ovaj tekst zazvonio mi je telefon. „Čitao sam tvoje knjige. Tvoje članke. Vidio sam kako su vukla Rusiju kroz blato. Vi ste „peta kolona“. Vrsta izdajnika! Zapamtićemo svakoga od vas! Vaše će vrijeme uskoro odzvoniti!“

Spustila sam slušalicu i otišla do prozora. Osjećala sam da je sve počelo…

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s