Le Monde: Bugarska smiruje nesvakidašnju bankarsku krizu

Piše: Kler Gatinua

Smiraj se vratio u Sofiju u ponedjeljak 30. juna. U najmanju ruku tako izgleda. Za 48 sati u Bugarskoj je okončana čudna bankarska kriza koju je država zamrzla na nekoliko sedmica.

Da bi prekinuli paniku deponenata koji su požurili da povuku svoj novac iz institucija za koje su sumnjali da su na ivici bankrota, vlada je uz podršku Evropske unije predložila kreditnu liniju od 3,3 milijarde leva (1,7 milijarde eura) pomoći bankama.

„Naporno smo radili cijelog vikenda sa bugarskim vlastima“, rekao je portparol Komisije pohvalivši „brzu akciju“ bugarskih vlasti da „dovedu situaciju pod kontrolu“.

Rat dvojice oligarha

Groteskna kriza nakon što su bugarske banke adekvatno kapitalizovane, podvučrno je u Briselu. Čak ni i bonitetna agencija Standard & Poor’s, koja je 13. juna smanjila kreditni rejting te zemlje, jer je smatra negativnim političku paralizu i odsustvo reformi, nije našla ništa da kaže o ovom establišmentu, zbog novca kojeg se našlo u izobilju.

Uzrok ove iznenadne histerije je na drugom mjestu. Daleko od mogućeg „bugarskog Lehman Brothersa“, ovo bi prije bio rat između dvojice oligarha, pohlepnih oko moći, novca i političkog uticaja. Mediji navode da su imena aktera ovog lošeg vesterna Delijan Peevski i Cvetan Vasilev.

Prvi, medijski magnat, član je partije turske manjine, iako su njegova politička ubjeđenja nejasna. „On o tome ne govori“, primijetio je jedan diplomata.

Drugi, gospodin Vasilev, diskretniji, je sve do izbijanja krize bio na čelu Korporativne Komercijalne Banke – Corpbank, koja je nazvana i „bankom moći“, ali i „trulom jabukom“. Preduzeća koja su u vlasništvu ove banke finansirala su mnoge infrastrukturne i energetske projekte. Sa političke strane, gospodin Vasilev je takođe finansijski bez zadrške pomogao bugarske populiste centra.

Prvi čin bitke: ofanziva. Prema istraživaču lista „Kapital“ Rosenu Bosevu, gospodin Peevski, u zahladnjelim je odnosima sa gospodinom Vasilevim od kraja 2013. godine i zadužio je svoju banku pokušavajući da uništi svog rivala, kao i kako bi pridobio uticaj u vladi, krajem juna, te mogućnost da omalovažava Corpbank.

Metod je rudimentaran, ali efikasan: novinski članci, distribucija frenetičnih SMS-ova, obavještenja na društvenim mrežama u kojima se najavljuje predstojeći stečaj institucije. Lažni klijenti pravili su redove ispred agencija kako bi izvukli sopstvenu štednju. Rezultat: ustanova je poslata deset dana pod nadzor centralne banke.

Preuzimanje poslovne zajednice

Drugi čin: bježanje. Gospodin Vasilev uzvikuje kao da se radi o ubistvu. Ukoliko se slijede glasine koje su se proširile, čuće se o destabilizaciji First Investment Banke, treće najveće banke u zemlji i strahu da bi se takva dešavanja mogla proširiti na ostale. Istraga u kojoj se pronalaze potencijalni manipulatori je u toku.

„Postoji nekoliko teorija. Govorilo se da je gospodin Peevski dugovao novac gospodinu Vasilevu, ali drugi stručnjaci predlagali su povezivanje Corpbanka i ruske VTB banke i interesa oko izgradnje gasovoda Južni tok“, rekla je politolog univerziteta u Briselu Slavina Spasova.

„Ovo je rat dometa geopolitičkih rivala“, istakao je sociolog Antonij Galabov, umoran posmatrajući urađeno i neurađeno „u istoj zagonetci“ u svojoj zemlji.

„Ovo je ilustracija preuzimanja poslova u i dalje nestabilnom političkom okruženju. Ono zbog čega su građani najviše ogorčeni je što su u najsiromašnijoj EU zemlji parlamentarni izbori za nekoliko mjeseci, tj. 5. oktobra“.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s