Le Monde – Afera: Zašto se Sarkozi nalazi u pritvoru?

Pišu: Fabris Lom i Žerar Dave

Po prvi put u istoriji Pete Republike bivši šef dežave je u pritvoru. Pod ovom prisilom počelo je saslušanje Sarkozija u utorak ujutru. 

Kako je Le Monde otkrio juče, Sarkozi je sazvan u Nanter, u sjedište Centralne kancelarije za borbu protiv korupcije i poreskih krivičnih djela OCLCIFF centralne uprave sudske policije.

Bivšem predsjedniku pridružio se u policijskim prostorijama njegov advokat Tijeri Erzog, a dvojica visokih sudija Kasacionog suda, Gilber Aziber i Patrik Sasust u pritvoru su od ponedjeljka ujutru.

Sva četvorica su ispitivani u okviru istrage oko „trgovine uticajem“ i „kršenja tajnosti istrage“ koju su sprovele sudije centralne finansijske instance suda u Parizu Patrisija Simon i Kler Tepo.

Sudije koje obavljaju istragu uz najveću diskreciju istražuju mogućnost da je mreža doušnika obavijestila Sarkozijevu rodbinu ili čak njega samog o sudskom postupku koji bi ga mogao ugroziti, posebno slučaj Betankur.

Razlog je istraga mogućeg libijskog finansiranja pobjedonosne Sarkozijeve predsjedničke kampanje 2007. godine nakon što su telefonski razgovori u januaru i februaru 2014. otkrili uznemirujuće činjenice: bivši predsjednik i njegov branilac pojavili su se veoma upućeni u napredak rada Vrhovnog suda prije postupka Betankur.

Osim toga, izgledalo je i da njih dvojica znaju o prisluškivanju telefonskih razgovora ugovaranja posla pod lažnim imenom, na šta se i odnosi „kršenje tajnosti istrage“.

Gilber Aziber prvi glavni advokat Kasacionog suda, gdje mu je dodijeljen Građanski odjel i njegov kolega Patrik Sasust, glavni savjetnik Krivičnog odjeljenja Višeg suda osumnjičeni su da su donijeli korist Sarkoziju tako što su mu, kao njegovi advokati, davali povjerljive informacije.

Kažnjivo sa do pet godina zatvora i novčanom kaznom od 500.000 eura, trgovina uticajem prema članu 433-2 Krivičnog zakonika obuhvata „traženje ili prihvatanje, u bilo kom trenutku, direktno ili indirektno, ponude, obećanja, donacije, poklona ili bilo koje vrste prednosti za sebe ili druge, prekoračenje ili zloupotrebu stvarnih ovlašćenja ili pretpostavljenog uticaja u cilju da se od nekog organa ili javne uprave, te njenih zapooslenih ili ugovorima traži bilo koja povoljnija odluka“.

Iako je sadržaj prisluškivanja između Sarkozija i Erzoga izuzetno neprijatan za obojicu, njihovo učešće se razlikuje. Bivši predsjednik se pojavljue kao „glavni izvođač“ konačne dobitonosne informacije pridobijene od svog zastupnika uz pomoć više igrača.

Zaista, to je bio Erzog koji je u stalnom kontaktu sa Aziberom. Njih dvojica poznaju se dugi niz godina. Advokat zatim izvještava Sarkozija. U stvari, kada Sarkozi pominje Azibera pominje „našeg prijatelja“, što ukazuje na blisku vezu sa sudijom.

Na dvojici sudija je da odluče o pravnoj sudbini bivšeg šefa države. Pritvor može trajati do 48 sati. Nakon toga Sarkozi može biti pušten ili doveden pred sudije.

Postoje tri mogućnosti koje mu se mogu ponuditi: ispitivanje Sarkozija kao svjedoka, što znači da nad njim ne visi nikakva optužba; odobravanje hibridnog statusa pomoćnog svjedoka; nastavak istrage, ukoliko se uvidi da bi se protiv njega mogli naći „ozbiljni i potkrjepljujući dokazi“ da je učinio krivično djelo.

Nema sumnje da će sudijska sudbina Erzoga i dvoje sudija, nakon njihovog pritvora dati snažne pokazatelje činjeničnih navoda protiv osumnjičenih. Ipak, prisluškivanja koja su sprovodile sudije i Serž Turner i Rene Gruman u libijskom slučaju nijesu samo otkrila ovu aferu zloupotrebe položaja.

Ovim je posebno naglašeno postojanje mreže doušnika u državnom aparatu, uključujući policijske i pravosudne institucije, posvećene Nikoli Sarkoziju, ali otkrivena je takođe i infiltracija koju su praktikovali bivši predsjednik i njegovi srodnici u dobijanju informacija o procedurama koje su im mogle postati prijetnja.

U martu je šef francuske kontra-obavještajne službe Patrik Kalvar potvrdio sudijama da ga je Sarkozi lično pozvao u junu 2013. da se raspita kako napreduje istraga u vezi sa libijskim finansiranjem njegove predsjedničke kampanje, ukazujući na činjenicu da je bivši zvaničnik u nebranjivoj situaciji.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s