Delo: Janši zvaničan poziv, na potezu Ustavni sud

Piše: Zoran Potič

Lider SDS Janez Janša dan prije iznošenja žalbe na presudu koju je izrekao pred Ustavnim sudom objavio je poziv za izdržavanje kazne. Janšinu najavu dodatno zanimljivijim činilo je to što je Okružni sud uputio ovaj poziv još 21. maja. 

Kada je Janezu Janši 15. izrečena presuda koja je takođe postala izvršna, to je značilo da će uskoro biti pozvan na služenje dvogodišnje kazne, pored koje takođe mora da plati 37.000 eura zbog korupcije u slučaju „Patria“ u periodu kada je obavljao funkciju premijera.

Ubrzo nakon toga, okružni sud u Ljubljani (u kojem niko to nije želio da zvanično potvrdi) proslijedio je poziv Janši da se 20. juna pojavi u centralnoj slovenačkoj zatvorskoj instituciji Dob.

Ovo je sve do sada bila samo nezvanična informacija, koja je objavljivanjem na Twitteru postala zvanična. Janša je putem ove društvene mreže postavio fotografiju poziva za služenje kazne, na kojoj je interesantan datum kada je Sud poslao poziv.

To se dogodilo 21. maja, prije iznošenja tvrdnji da poziv nije primio, što je naglasio prošle sedmice, 4. juna gostujući na nacionalnoj televiziji.  Postavlja se pitanje kako je moguće da je pošta sa pozivom na izdržavanje kazne putovala do Janše skoro mjesec dana i kako ga je on dobio neposredno prije podnošenja njegove žalbe Ustavnom sudu.

Janša je u dosadašnjim odazivima na sudske pozive izjavljivao da je riječ o nepravednom, te politički motivisanom procesu i presudi. Svoj sadržaj je potkrijepio tweetom u kojem je priložio i objavljeni poziv.

„Raspišemo izbore, zatvorimo opozicionog lidera, pošteno pobijedimo, odamo počast stricu i priredimo zabavu“. Janša je u emisiji nacionalne televizije rekao da će iskoristiti zakonita sredstva „da obori presudu i oboriće je“.

Uslijedila još dva poziva

U Okružnom sudu u Ljubljani objašnjeno je da (još) nijesu dobili bilo kakav zahtjev za alternativni način služenja zatvorske kazne za osuđenog u slučaju „Patria“, kao i da još nijesu dobili zahtjev za zaštitu zakonitosti, koji je osuđeni najavio da će podnijeti, s obzirom da su za to predviđena tri mjeseca od izricanja konačne, pravosnažne presude.

Janša je već rekao da u vezi sa ovim uvjerenjem „ne misli nikoga ni za šta da pita“. Uskoro će poziv na služenje zatvorske kazne dobiti Tone Krkovič i Ivan Crnkovič, obojica osuđeni na 22 mjeseca zatvora. Na pitanje u vezi sa uručivanjem poziva na odsluženje kazne Krkoviču i Crnkoviču u Okružnom sudu u Ljubljani odgovorili su da još ne mogu dati nikakve informacije.

Njima je presudu krajem maja uručio sudski izvršilac, a okružni sud je početkom prošle sedmice predao materijal izvršiocima, što znači da su potvrde o formalnom prijemu obavještenja o služenju zatvorske kazne stigla krajem prošlog ili početkom ovog mjeseca, odnosno da ih ona čekaju u poštanskom sandučetu.

Dvije opcije

Ustavni sud ima ustavnu žalbu Janeza Janše na dnevnom redu. Kao što je pojasnio generalni sekretar Ustavnog suda Sebastijan Nerad, postoje dvije mogućnosti.

Prva je ustavna žalba koja se može razmatrati i odlučivati o njoj tako da se predmet ponovo vrati u proceduru, naravno, samo pod uslovom da je došlo do kršenja ustavnih pravila.

To znači da Janša ne bi trebalo da ide na odsluženje kazne jer u tom slučaju presude više ne bi ni bilo. Drugo je da ustavna žalba bude odbačena kao preuranjena, s obzirom da nijesu iscrpljena sva pravna sredstva kod Vrhovnog suda.

Za obje procjene relevantan je zakon o ustavnom sudu kojim je predviđeno da prije iscrpljivanja vanrednih pravnih ljekova Ustavni sud može izuzetno odlučivati o ustavnoj žalbi.

 Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s