Le Monde: Bundesbanka sada podržava Marija Dragija

Piše: Frederik Lemetr

Nove niže kamatne stope o kojima je odlučila Evropska centralna banka, a koje je kritikovalo nekoliko banaka i političara u Njemačkoj su, međutim, dobile punu podršku Bundesbanke i njenog predsjednika Jens Vajdmana. 

Još bolje: za dvije sedmice njemačka centralna banka deminirala je polje objašnjavajući „prelivanja“ u njemačkim medijima kao mjere koje je trebalo da objavi ECB.

Dok su neki primijetili da će Njemačka, sa očekivanim rastom od oko dva odsto u ovoj godini zahtijevati veće kamatne stope, a i kancelarka Angela Merkel je imala istu misao u aprilu 2013. godine, portparol Bundesbanke je uzvratio: „Onaj ko kritikuje ECB jednostavno nije razumio da je Njemačka dio monetarne unije već petnaest godina“.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi trebalo bi da uživa u pohvalama. Tenzije u odnosima sa Bundesbankom dostigle su vrhunac u junu 2013. kada gospodin Vajdman nije oklijevao da „kao stručnjak“ podrži tužioca koji je podnio žalbu Ustavnom sudu u Karsrueu (Baden-Vitemberg) protiv politike ECB, uključujući i program Direktnih monetarnih transakcija – OMT zbog otkupa obveznica koje izdaju države članice.

To je izgledalo kao da gospodin Vajdman ne može da priušti sebi da podnese ostavku – njegov prethodnik Aksel Veber i glavni ekonomista Evropske centralne banke Jirgen Štark učinili su to 2011. godine, a on je bio odlučan da ostane da se bori iznutra. Ovo očigledno više nije slučaj.

Bundesbanka čak sugeriše da je predsjednik otišao u Karsrue na poziv predsjednika Ustavnog suda, a on nije mogao da pobjegne.

Činjenica da su se u februaru sudije u Karlsrueu pozvale na slučaj iz Evropskog suda pravde u analizi sa mnogo više oštrine prema Evropskoj centralnoj banci nego prema Bundesbanci ne može biti nimalo strana kada se ponovo govori o pristupu njemačkoj centralnoj banci.

Gospodin Vajdman, kojeg nazivaju „jastrebom“ nije transformisan u „goluba“. Ako su zemlje na jugu Evrope, članice eurozone voljne da svoje javne finansije dovedu u red ili ako vlade, uključujući i Francusku budu dalje zahtijevale da kurs eura bude niži, nema nikakve sumnje da će on ponovo izbaciti kandže.

Štaviše, gospodin Dragi se ne smije zavaravati. Vrijeme poput onog kada mu je njemački dnevni list „Bild“ poklonio kacigu sa šiljkom kao simbol sa prenesenim značenjem je nestalo.

Njemci, koji imaju naviku da ulažu svoju ušteđevinu u životno osiguranje vide veoma nejasnu sliku nakon snižavanja kamatnih stopa.

U ponedjeljak 2. juna osiguravajuća društva, bankarska udruženja i njemačke štedionice, koje rijetko dijele isto mišljenje, izdale su zajedničku izjavu upozorenja protiv pada kamatnih stopa koje „potkradaju štediše“.

To je i tema koja se kroz medije provlači tokom posljednjih nekoliko mjeseci. Kada je riječ o opasnosti od deflacije, mnogi nastavljaju da odbijaju tu mogućnost.

Izdanje njemačkog lista „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ od 3. juna navodi kako bivši glavni ekonomista ECB Jirgen Štark vjeruje da je „ECB bila zarobljenik svoje politike“ i da „sadašnja stopa inflacije u eurozoni od 0,7 odsto znači da su cijene stabilne. ECB ispunjava svoj mandat. Svaka druga interpretacija je pogrešna“.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s