Financial Times: Odaberite između Spitzenkandidaten

Piše: Gideon Rahman

Činjenica da lideri 28 zemalja članica EU ne žure da imenuju Žan-Klod Junkera za narednog šefa Evropske komisije izobličila se u Evropskom parlamentu, ali i svugdje drugo, kao uvreda demokratiji. Uostalom, kažu parlamentarci, ključne pan-evropske partije na evropskim izborima nominovale su vodeće kandidate (nazvane Spitzenkandidaten) koji su bili nosioci njihovih standarda i koji su predloženi da budu na čelu Evropske komisije. 

gideon rahman Analiza Financial Times: Odaberite između SpitzenkandidatenSiromašnim, starim glasačima rečeno je da, ukoliko se desni centar, Evropska narodna partija – EPP probije naprijed, onda je gospodin Junker od Luksemburga izabran. EPP se sada regularno pojavila kao najveći politički blok, a evropski politički lideri još ne iskaču sa imenovanjem Junkera. Nije ni čudo što su birači veoma razočarani, a euroskepticizam maršira. Dakle, to je argument u svakom slučaju.

Ali mora biti istaknuto da je ideja da je evropsko biračko tijelo upravo masovno ustalo i da zahtijeva da Žan-Klod Junker treba da bude njihov lider smiješna besmislica. Evropski parlament i dalje insistira na ovoj verziji događaja zbog čvrstih razloga od institucionalnog interesa.

Ako oni mogu da uspostave ideju da Parlament bira predsjednika Komisije, to znači veliki transfer moći unutar evropskog sistema.  Ali demoksratski argument, koji izgleda kao ogrtač za golu borbu oko moći, jednostavno nije utemeljen.

Razlog je taj što nema dovoljno dokaza da je evropsko biračko tijelo percipiralo nedavno održane izbore u EU kao izbor između junkera i njegovog glavnog rivala, socijalističkog lidera Martina Šulca.

Parlament se nadao da će debate između ova dva čovjeka, plus nekoliko drugih kandidata, rasplamsati nalet javnog interesa u evropskoj parlamentarnoj demokratiji. U ovom slučaju, to niko nije gledao ni primijetio. Euronews, institucionalni evropski emiter, procjenjuje da je prvu televizijsku debatu gledalo 120.000 ljudi, od ukupno 500 miliona, koliko čini stanovništvo EU.

Sami kandidati uglavnom su ostali nepoznati izvan svojih država – a ponekad čak i tamo. Rezultati ankete koju je njemački časopis „Bild“ napravio za vrijeme održavanja izbora pokazali su da svega sedam odsto njemačkih birača identifikuje Junkera kao Spitzenkandidata desnog centra, kao i da je samo 17 odsto znalo da je barjaktar socijalista Martin Šulc, uprkos činjenici da je sam Šulc Njemac.

S obzirom da je, inače, Njemačka ozbiljno shvatila pan-evropsku politiku, može se samo zamisliti kako li tek ove brojke izgledaju širom Evrope. Stoga, zaista nema potrebe da lideri 28 zemalja EU, koji zapravo kod kuće nemaju političke profile, uvlače gospodina Junkera u samouslužnu fantaziju da je „osvojio“ evropske parlamentarne izbore. Vrijeme je da se konačno iznese i napravi ozbiljan izbor između Spitzenkandidaten.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s